Skip to Content

H2-ademtest volwassenen en kinderen

De behandelend arts heeft voor u (of uw kind) een H2 - ademtest aangevraagd. In deze folder leest u hoe dit onderzoek in Bernhoven verloopt.

Waarom een H2 - ademtest?

Door middel van een H2 - ademtest wordt onderzocht in hoeverre de darmen in staat zijn om koolhydraten (of lactose /of fructose /of glucose) af te breken en op te nemen in het bloed. Als dit niet goed gaat komen deze suikers in onveranderde vorm in de dikke darm. Onder invloed van de dikke darm bacteriën vindt er een gistingsproces plaats waarbij er waterstofgas (H2) wordt gevormd. Dit gas wordt door de darmwand opgenomen in het bloed en verlaat het lichaam met de uitademingslucht. Tijdens het onderzoek wordt bekeken hoeveel waterstofgas er zich in de uitademingslucht bevindt.
Een H2 - ademtest is een volkomen pijnloos en onschadelijk onderzoek. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een doktersassistent(e).

Hoe bereidt u zich voor?

Voedingsinstructies

Voor een betrouwbaar resultaat van het onderzoek is het belangrijk dat u onderstaande instructies nauwkeurig uitvoert. Het is belangrijk dat u dit nauwkeurig doet want als u iets overslaat kan de test NIET doorgaan.

De dag voorafgaand aan het onderzoek

 • De volgende voedingsmiddelen mogen niet gegegeten worden: peulvruchten, volkorenbrood, roggebrood, muesli, koolsoorten, spruitjes, uien, prei, radijs, paprika, knoflook, fruit, koolzuurhoudende dranken en kauwgum.
 • De warme maaltijd moet vóór 19.00 uur gebruikt zijn.
 • Van 19.00 uur tot 22.00 uur mag alleen nog worden gedronken.
 • Na 22.00 uur moet u (uw kind) nuchter blijven tot aan het moment van het onderzoek. Dit betekent dat u (uw kind) niet meer mag eten, drinken en roken. Alleen water en thee zonder suiker en zonder melk zijn tot één uur voor het onderzoek toegestaan.

Op de dag van het onderzoek

 • U (uw kind) mag niets eten. Tot één uur voor het onderzoek mag u (uw kind) alléén water of thee zonder suiker en zonder melk drinken.
 • Medicijnen die u 's morgens gebruikt mag u pas innemen na het onderzoek.
 • U mag de dag van het onderzoek niet roken.

!LET OP: U (of uw kind) mag alleen pure thee gebruiken, bijvoorbeeld rooibosthee of de gewone thee, maar beslist geen thee met smaakjes als aardbei, sinasappel, frambozen etc. etc. Aan deze zogenoemde gearomatiseerde thee zijn namelijk geur-, kleur- en zoetstoffen toegevoegd.

Algemeen

Gedurende veertien dagen voor het onderzoek mag u geen antibiotica gebruikt hebben. Antibiotica kunnen van invloed zijn op de betrouwbaarheid van het onderzoek. Wanneer u (uw kind) antibiotica gebruikt, neemt u dan contact op met de behandelend arts.

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?

 • Wanneer het onderzoek bij uw kind wordt uitgevoerd en uw kind is nog erg jong, is het raadzaam om een eigen zuigflesje of tuitbeker mee te nemen, zodat de onderzoeksvloeistof gemakkelijk gedronken kan worden.
 • In verband met de duur van het onderzoek is het prettig om voor uzelf een leesboek of tijdschrift mee te nemen en voor uw kind iets om mee te spelen.
 • De patiëntenpas van u (uw kind).

Waar wordt u verwacht?

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich op het Ambulant Centrum, route 140.

Verhinderd?

Bel ons op tijd op als u niet op het onderzoek kunt komen. Er wordt dan een nieuwe afspraak voor u (uw kind) gemaakt.

 • Telefoonnummer centraal functie onderzoek: 0413 - 40 19 32

Het onderzoek

Het verloop van het onderzoek

Tijdens het onderzoek wordt u (uw kind) gevraagd om door een pijpje te blazen. Voor jonge kinderen die nog niet goed kunnen blazen, zijn blaaskapjes aanwezig. Bij het blazen is het belangrijk dat er zo diep en lang mogelijk wordt uitgeademd. Het apparaat meet meteen het H2 gehalte in de uitademingslucht. Nadat u (uw kind) de eerste keer heeft geblazen, krijgt u een drankje waarin of lactose, of fructose of glucose is opgelost. Hierna wordt nog vier tot zes maal de uitademingslucht onderzocht. Dit gebeurt telkens om het half uur, tot drie uur na het drinken van het drankje. Tijdens de tussenliggende periodes mag u (mogen u en uw kind) de afdeling verlaten, maar u (uw kind) mag niet eten en roken. U (uw kind) mag wel wat water drinken of thee zonder suiker en melk.

Wanneer de tussentijdse uitslagen al voldoende informatie geven, is het niet altijd nodig dat het hele onderzoek wordt afgemaakt. De doktersassistent(e) die het onderzoek uitvoert, informeert u hierover.

Bij sommige mensen kan het drankje diarree of winderigheid veroorzaken. Hierover hoeft u niet ongerust te zijn. De diarree verdwijnt meestal binnen enkele uren.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het totale onderzoek duurt ongeveer drie uur. Het blazen zelf duurt een paar seconden. Na de laatste keer blazen mag u (uw kind) naar huis.

Uitslag

De doktersassistent(e) stuurt een verslag van de onderzoeksgegevens naar de behandelend arts, die de uitslag met u bespreekt.

Heeft u nog vragen?

Wanneer u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, neemt u dan gerust contact op met de afdeling functieonderzoek.

 • Telefoonnummer functieonderzoek: 0413 - 40 19 32