Skip to Content

Haglundse exostose

In overleg met je behandelend arts heb je besloten om een operatie te ondergaan, waarbij de abnormale botgroei aan de achterkant van je hielbeen (exostose), die pijn veroorzaakt, wordt verwijderd.

Deze afwijking is vernoemd naar de Zweedse orthopedisch chirurg die deze pijnlijke knobbel voor het eerst heeft beschreven. Soms is ook de slijmbeurs tussen het hielbeen en de achillespees ontstoken, en soms zitten er verkalkingen in de achillespees zelf. In deze folder lees je hoe de operatie in Bernhoven wordt uitgevoerd.

Wat is Haglundse exostose?

Haglundse exostose ontstaat meestal door te veel druk van schoenen tegen de hak. Denk hierbij aan schoenen waarvan de hielkap (contrefort) erg hard en stug is en tegen de hak aandrukt, waardoor het hielgebied plaatselijk verdikt en een uitstekende bult vormt. De slijmbeurs tussen de achillespees en het hielbeen kan door de verhoogde wrijving gaan ontsteken. Dit kan ook tegen de achillespees drukken en irritatie veroorzaken. Deze aandoening komt vaker voor bij mensen met holvoeten (hoge wreef) en bij jonge vrouwen die vaak strakke pumps dragen.

Wat zijn de klachten?

Veelvoorkomende klachten zijn:

  • Een pijnlijke, harde zwelling op de hak, die soms rood is.
  • Een pijnlijke en verdikte achillespees bij de aanhechting op het hielbeen.

De klachten worden erger bij druk op de zwelling, vooral door het dragen van strakke schoenen, en verminderen bij het lopen op slippers of blote voeten.

Of je deze aandoening hebt, wordt meestal onderzocht door middel van lichamelijk onderzoek en het bekijken van de schoenen die je draagt. Een röntgenfoto kan worden gemaakt om zeker te weten dat je Haglundse exostose hebt.

Resultaat van de behandeling

De eerste behandeling is zonder operatie en bestaat uit het verminderen van de druk op de knobbel door schoenen te dragen met een zachtere hielkap of door de schoenmaker de harde hielkap wat te laten uitkloppen.

Voor de ontsteking van de slijmbeurs kunnen ontstekingsremmende medicijnen worden voorgeschreven of een injectie met een ontstekingsremmer worden gegeven. Als de achillespees geïrriteerd is, kan deze worden behandeld met rekoefeningen en hielverhogingen in de schoen.

Als de klachten niet verminderen, kan een operatie worden gedaan waarbij de knobbel (exostose) samen met de ontstoken slijmbeurs wordt verwijderd. Vaak moet tijdens de operatie een deel van de achillespees losgemaakt worden. De operatiewond van ongeveer 6 cm wordt met oplosbare hechtingen gesloten.

Na de operatie krijg je vier weken onderbeenloopgips en injecties om trombose (bloedstolling in de aders van je been) te voorkomen.

De eerste weken na de operatie kun je meer pijn hebben op de plaats van de wond, maar dit hoeft geen reden tot bezorgdheid te zijn. Meestal verdwijnen de pijn en de zwelling in de eerste weken na de operatie. Nadat het gips is verwijderd, zal een fysiotherapeut je helpen met oefeningen om de achillespees op te rekken, en kun je het gebruik van je been langzaam uitbreiden. Het herstel duurt ongeveer zes maanden.

Hoe bereid je je voor?

Opname

De operatie wordt tijdens een dagopname op het Ambulant Centrum of de afdeling dagbehandeling uitgevoerd. Onze afdeling opnameplanning informeert je over de datum en tijd waarop je wordt opgenomen. Ook wordt een afspraak gemaakt voor het spreekuur PPO (Preoperatief Poliklinisch Onderzoek). Tijdens dit spreekuur heb je een gesprek met een doktersassistente, een verpleegkundige en een anesthesioloog.

Na de operatie kun je niet zelf naar huis rijden. Zorg er daarom voor dat iemand je komt ophalen.

Actueel medicatieoverzicht (AMO): meenemen voor je eigen veiligheid

Wat is een AMO? AMO staat voor actueel medicatieoverzicht. Dit is een overzicht van de medicijnen die je op dat moment gebruikt.

Waarom een AMO? Als de arts medicijnen wil voorschrijven, kan hij in je AMO zien welke medicijnen je al gebruikt. Zo voorkomen we dat je medicijnen krijgt voorgeschreven die niet goed samengaan met andere medicijnen.

Hoe kom je aan je AMO? Je apotheker kan een AMO voor je uitprinten. Vertel de apotheker ook als je medicijnen zonder recept gebruikt, zoals pijnstillers, vitamines, anticonceptiepillen of Sint Janskruid, en vermeld ook eventuele allergieën.

Wat als je niet kunt komen?

Kun je niet op de afgesproken datum voor de operatie komen, neem dan op tijd contact op met de afdeling opnameplanning: 0413 - 40 19 17.

Dag van de operatie

Hoe bereid je je voor?

Op de dag van de operatie krijg je op het Ambulant Centrum of de afdeling dagbehandeling operatiekleding aan. Daarna word je in bed naar de voorbereidingskamer gereden, waar je een infuus krijgt voor medicijnen en vocht.

Verdoving

De operatie wordt uitgevoerd terwijl je op je buik ligt. Dit kan onder algehele verdoving (narcose) of met een plaatselijke verdoving (ruggenprik). Vaak krijg je een extra pijnblok in de knieholte voor de eerste 24 uur na de ingreep (popliteablock). Opereren onder plaatselijke verdoving heeft de voorkeur. De anesthesioloog bespreekt de verdoving met je op het PPO-spreekuur.

Het verloop van de operatie

Tijdens de operatie draag je een strakke band om je been, zodat er tijdelijk geen bloed naar je voet stroomt. De orthopedisch chirurg maakt een snee van ongeveer 6 cm aan de buiten-achterzijde van de knobbel van je hielbeen, net naast de achillespees, die vaak voor een stukje losgemaakt moet worden. De knobbel wordt vervolgens met een beitel verwijderd, samen met de ontstoken slijmbeurs. Verkalkingen in de achillespees worden zo nodig ook verwijderd. De wond wordt gesloten met oplosbare hechtingen.

Hoe lang duurt het?

De operatie duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.

Na de operatie

Na de operatie krijg je vier weken lang onderbeenloopgips. Tijdens deze periode moet je antistollingsmedicijnen gebruiken om trombose te voorkomen. Dit gebeurt met injecties die je dagelijks zelf moet toedienen. De verpleegkundige legt uit hoe je dit doet.

Mogelijk wordt er met de orthopedisch chirurg afgesproken dat je na de operatie fysiotherapie krijgt om te helpen bij het herstel en het lopen.

Mogelijke problemen

Echte complicaties komen zelden voor, maar er kan een nabloeding of wondinfectie optreden.

Naar huis

In principe ga je op de dag van de operatie naar huis. Je krijgt een recept mee voor ontstekingsremmers, pijnstilling en trombose-injecties, samen met een afspraak voor een controle op de polikliniek.

Adviezen voor thuis

Voor een goed herstel volg je de volgende adviezen op:

  • Geef je voet de eerste weken na de operatie veel rust.
  • Beweeg je tenen regelmatig om de bloeddoorstroming te stimuleren.
  • Bouw het lopen rustig op.
  • Wisselbaden kunnen na het verwijderen van het gips helpen om de bloeddoorstroming in je voet te stimuleren.

Problemen thuis

Als de pijn erger wordt, je koorts krijgt, of last hebt van ademhalingsproblemen, neem dan contact op met de polikliniek orthopedie. Buiten kantooruren kun je de receptie van het ziekenhuis bellen op 0413 - 40 40 40.

Polikliniek orthopedie: 0413 - 40 19 71.

Heb je nog vragen?

Als je na het lezen van de folder nog vragen hebt, stel deze dan gerust aan je behandelend arts of de verpleegkundige van het Ambulant Centrum of de afdeling dagbehandeling.