Skip to Content

Hartkatheterisatie (in combinatie met rechtsdruk meting)

Uw cardioloog heeft met u besproken dat u binnenkort wordt opgenomen voor het ondergaan van een rechtsdrukmeting in het hart. In deze folder leest u wat u kunt verwachten bij dit onderzoek. Vaak gaat dit onderzoek samen met een hartkatheterisatie (coronair angiografie

Het onderzoek vindt plaats op: ..............................................

Op de dag van het onderzoek meldt u zich om:

□ 08.00 uur; □ 08.30uur; □09.00 uur; □12.30 uur; □13.00 uur; □13.30 uur

op de dagbehandeling van het Ambulant Centrum, route 140 van Bernhoven, Uden.

Uw medicijnen mag u gewoon blijven gebruiken, tenzij uw arts iets anders met u heeft afgesproken.

Als alles goed gaat, mag u dezelfde dag weer naar huis. Als blijkt dat er medische redenen zijn waardoor u toch langer in het ziekenhuis moet blijven, dan gaat u na de behandeling naar een verpleegafdeling.

Wat is een rechts drukmeting?

Een drukmeting in het hart en de longen is een onderzoek, waarbij de bloeddruk in uw hart en in uw longslagaders wordt gemeten. Het onderzoek wordt ook wel een rechtsdrukmeting genoemd.

Hoe bereidt u zich voor?

Voor deze meting hoeft u niet nuchter te zijn, u mag dus gewoon eten en drinken..

Medicijngebruik

De cardioloog bespreekt met u of u tijdelijk moet minderen of stoppen met de medicijnen die u nu gebruikt of dat u moet starten met andere medicijnen. In de oproepbrief vindt u belangrijke informatie over de medicijnen die onder andere met de bloedstolling te maken hebben. Het is belangrijk dat u deze brief goed doorleest en de aanwijzingen goed opvolgt. De INR moet minder dan 2.5 in geval van gebruik van antistolling. Zo voorkomt u complicaties. (INR is een maat voor de stollingstijd van het bloed, het geeft aan hoe snel het bloed stolt).

Meenemen naar het ziekenhuis

 • identiteitsbewijs en afsprakenkaart;
 • oproepbrief;
 • uw medicijnen voor de komende 24 uur;
 • gebruikt u insuline, neem dan uw insulinepen en bloedsuikermeter mee
 • een actuele medicijnlijst, het zogenoemde AMO. Dit AMO moet u ophalen bij uw apotheek;
 • sokken, sloffen of slippers en ruim zittende kleding;
 • nachtkleding en toiletartikelen voor het geval dat u een nachtje moet blijven.

Goed om te weten

Omdat het onderzoek onder steriele omstandigheden plaatsvindt, moet u zich ’s ochtends voordat u naar het ziekenhuis komt douchen. U mag geen sieraden, nagellak, kunstnagels, bodylotion of make-up gebruiken. Tijdens het onderzoek mag u uw hoortoestel, bril of gebitsprothese blijven dragen.

Wij raden u aan om geen waardevolle spullen zoals sieraden et cetera mee te nemen. Op de dagbehandeling kunt deze niet veilig opbergen. Het ziekenhuis kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade, vermissing of diefstal van uw eigendommen.

Problemen

Hoewel een drukmeting meestal zonder problemen verloopt, willen wij u toch informeren over de mogelijke problemen die kunnen optreden. De cardioloog heeft dit van tevoren met u besproken. De cardioloog die het onderzoek aanvraagt, weegt de kans op problemen altijd af tegen de voordelen van de behandeling.

Problemen die weer over gaan:

 • bloeduitstorting bij de lies
 • nabloeding
 • hartritmestoornissen
 • pijn op de borst

Ernstige problemen kunnen zijn:

 • vorming van een bloedstolsel dat tot een longembolie of trombosebeen kan leiden
 • beschadiging van het bloedvat
 • inwendige bloeding

Hoe verloopt het onderzoek?

 • De meting wordt gedaan op de hartkatheterisatiekamer. Een verpleegkundige brengt u hier naar toe. Het behandelteam bestaat uit een cardioloog en meestal drie hartkatheterisatieverpleegkundigen.
 • U gaat op de onderzoekstafel liggen en wordt aangesloten aan de bewakingsmonitor.
 • Na desinfectie van de huid in de lies, krijgt u een steriel laken over u heen.
 • U krijgt een plaatselijke verdoving. Daarna wordt een buisje in de ader van uw lies ingebracht. Daarna wordt een dun slangetje (katheter) naar uw hart geschoven. Het opschuiven en bewegen van de katheter doet geen pijn. Met behulp van röntgenstraling wordt de katheter op zijn plek gelegd in het hart.
 • Via de katheter wordt op verschillende plaatsen in het hart en in de longslagader de bloeddruk gemeten en soms ook bloed afgenomen.
 • De cardioloog vraagt u tijdens het onderzoek regelmatig om in te ademen, uit te ademen en uw adem een moment vast te houden, zodat het meten van de bloeddruk in het hart en de longen niet nadelig wordt beïnvloed door de ademhaling.
 • Het is belangrijk dat u bij de cardioloog of de verpleegkundige meldt wanneer u tijdens de behandeling druk of pijn op de borst krijgt.
 • Na het onderzoek bespreekt de cardioloog samen met u de onderzoeksresultaten. De duur van de behandeling hangt van veel verschillende factoren af en is daarom per patiënt verschillend. Gemiddeld duurt het onderzoek 45 minuten.

Na het onderzoek

Wanneer het onderzoek klaar is, wordt na het verwijderen van het buisje ongeveer tien minuten stevig op uw lies gedrukt. Dit is nodig om het prikgaatje in de liesader te sluiten. Dan wordt het wondje verbonden met een pleister. U gaat daarna terug naar de dagbehandeling of verpleegafdeling en hebt daar 2 uur bedrust. De verpleegkundige controleert na de behandeling uw bloeddruk, hartslag en de plaats waar de ader is aangeprikt.

Krijgt u klachten van druk of pijn op de borst, meldt u dit dan bij de verpleegkundige. Het is belangrijk dat u twee uur lang plat blijft liggen, uw been niet buigt en uw hoofd niet optilt, zodat de ader goed kan genezen. U mag tijdens de bedrust niet naar het toilet lopen en moet daarom gebruik maken van een po of urinaal. Na de bedrust moet u nog een uur In het ziekenhuis blijven om te kijken hoe het met u gaat. Gaat alles goed dan mag u naar huis.

Naar huis

Voordat u naar huis gaat, bespreekt de verpleegkundige met u uw medicijngebruik en geeft u uitleg wat u moet doen voor thuis. Vanwege het risico op een nabloeding, mag u de eerste 24 uur na het onderzoek niet actief deelnemen aan het verkeer en raden wij u aan rustig aan te doen. Daarom moet u er ook voor zorgen dat er iemand is die u naar het ziekenhuis brengt en ook weer ophaalt als u naar huis mag.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan gerust aan de cardioloog of de (hartkatheterisatie)verpleegkundige.

Polikliniek cardiologie: 0413 – 40 19 23