Skip to Content

Het bevalbad

In onze regio is het mogelijk om in bad te bevallen en/of de weeën op te vangen. Het water zorgt voor betere ontspanning, waardoor weeën minder heftig voelen en de ontsluiting mogelijk iets sneller kan gaan door een hogere productie van o.a. het hormoon oxytocine. Het bevalbad is dieper dan een normaal bad en beschikt over een soort ingebouwde stoel, die aanvoelt als een zacht kussen.

Hoe werkt een badbevalling?

Tijdens de bevalling staat het opblaasbare bevalbad bij jullie thuis of in de verloskamer in Bernhoven. Het water wordt op een constante aangename temperatuur gehouden. Je kunt zelf aangeven hoe lang je in bad wilt blijven. Meestal varieert dit van één tot meerdere uren. Het is altijd goed om regelmatig van houding te wisselen. Dat kan in bad, maar ook door er af en toe even uit te gaan. Als er inwendig onderzoek gedaan moet worden, kan gevraagd worden uit bad te komen. Je kunt dan ook meteen plassen en er zo voor zorgen dat je blaas leeg blijft. De bevalling zelf kan in sommige gevallen ook plaatsvinden in het bad. Nadat we de navelstreng hebben laten uitkloppen, vindt de geboorte van de moederkoek in bed plaats. Zo kunnen we het bloedverlies beter in de gaten houden.

Het water moet met behulp van een zeef zo helder mogelijk gehouden worden, zodat we goed zien wat er gebeurt. Met de zeef worden ontlasting of bloedstolseltjes uit het water gehaald. Als het water toch troebel of vies blijft, kom je uit bad en verversen we het water. We houden je temperatuur goed in de gaten als je in bad zit.

Thuis

Als je thuis het bevalbad wilt gebruiken, moet je deze zelf bestellen via je verloskundige of bij bevalbaden.nl. Overleg met je verloskundige welke spullen je kunt bestellen. Bij bevalbaden.nl betaal je ongeveer €175,00

Om veilig thuis in bad te bevallen is het noodzakelijk om een bed (70- 80cm hoog) in dezelfde kamer als het bad te hebben staan. Er moet genoeg (loop)ruimte om het bad heen zijn voor de verloskundige en kraamzorg, zodat we goed ons werk kunnen doen

Als je het pakket voor een thuisbevalling hebt besteld en onverwacht naar het ziekenhuis gaat, kun je het pakket meenemen als het thuis nog niet gebruikt is. Dat kan echter alleen als het bevalbad thuis dezelfde maat heeft als het bad dat Bernhoven gebruikt, namelijk mini.

Bernhoven

Als je al weet dat je in Bernhoven gaat bevallen en daar het bevalbad wilt gebruiken, kan dat zonder te reserveren. Tijdens de bevalling kun je aangeven dat je graag in bad wilt. Je partner kan niet mee in bad. Op vijf verloskamers kan het bad op de kamer worden gezet. Er zijn twee verloskamers waar het bevalbad niet past. Hierdoor is er een kleine kans dat je het bad niet kunt gebruiken.

In Bernhoven koop je op het moment dat je gebruik wilt maken van het bad een pakket, maar betaal je voor het bevalbad zelf betaal niks extra. Dit pakket bestaat uit een aanvoer- en afvoerslang, een afvoerpomp en een persoonlijke hoes. De pomp kun je als je dit wenst mee naar huis nemen. Dit pakket kost € 80,00.

Thuis en ziekenhuis

Als je graag in bad wil bevallen dan kun je dit op het spreekuur al bij je verloskundige of gynaecoloog aangeven. Samen bekijken jullie dan of het in jouw situatie mogelijk is om veilig in bad te bevallen.

Voor ons is de veiligheid van jou en je kind het allerbelangrijkste uitgangspunt. Dat kan betekenen dat de verloskundige op een gegeven moment besluit dat het toch beter is om uit het bad te komen en de bevalling op bed te laten plaatsvinden. Op zo’n moment rekenen we op de medewerking van jou en je partner. Verderop in deze folder lees je waarom het soms beter is om niet in bad te bevallen.

Rol van de partner

Wij vinden het fijn als je partner of degene die bij je bevalling is helpt om het bad op te zetten, de persoonlijke hoes erin te plaatsen en het bad te vullen met water. Dit duurt ongeveer een uur. Ook kan je partner je helpen bij het in en uit bad stappen en kan hij makkelijk bij het bad zitten om je te ondersteunen en indien gewenst te masseren.

Wanneer kun je niet in het bevalbad bevallen?

Ontsluiting:

 • als we de harttonen van het kind niet goed kunnen registreren;
 • als je koorts hebt >38 graden, of er andere tekenen van infectie zijn;
 • als je pijnstilling krijgt door middel van ruggenprik of pethidine of remifentanil;
 • hartfilmpje van het kindje waarvoor actie vereist is;
 • als de hartslag van de moeder geregistreerd moet worden (hartpatiënten);
 • zwangerschapsvergiftiging (in ieder geval indien er medicatie via het infuus wordt toegediend);
 • bij bloedoverdraagbare aandoeningen (HIV/hepatitis et cetera) of wanneer dit onbekend is;
 • gebroken vliezen en nog geen goede weeën;
 • diarree.

Uitdrijving (alle bovenstaande plus):

 • stuitligging van het kindje;
 • tweelingzwangerschap;
 • Indicatie kunstverlossing (niet vorderende baring, of bij twijfel over de conditie van uw kindje);
 • wanneer bij een vorige bevalling een schouder achter het schaambeen bleef haken (schouderdystocie);
 • lichaamsgewicht > 125 kilo of niet mobiel genoeg om zelf uit bad te komen;
 • vroeggeboorte < 36 weken;
 • diabetes mellitus met insuline;
 • zwangerschapsdiabetes met daarbij verdenking op een groot kind;
 • geschat gewicht van het kindje > 4500 gram;
 • kindje met contra-indicatie voor watergeboorte (bijvoorbeeld bij verwachtte aangeboren afwijkingen bij het kindje);
 • voorgeschiedenis van ruim bloedverlies, afhankelijk van hoeveelheid en oorzaak (ter overleg tussen zorgverlener en zwangere).

Het bevalbad (maat mini) dat in Bernhoven wordt gebruikt