Skip to Content

Heupinjectie (arthrografie)

In overleg met je behandelend arts heb je besloten dat bij je een arthrografie van de heup wordt verricht. Dit is een onderzoek van het heupgewricht waarbij met behulp van röntgenstralen en contrastvloeistof foto’s worden gemaakt. In deze folder lees je hoe het onderzoek in Bernhoven verloopt.

De informatie in deze folder is algemeen van aard, wat betekent dat het onderzoek is beschreven zoals het meestal verloopt. Het kan zijn dat de orthopedisch chirurg een andere methode kiest die beter bij jouw situatie past. Ook de risico’s en bijwerkingen zijn in algemene zin beschreven. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de orthopedisch chirurg en een radiologisch laborant(e).

Waarom een arthrografie?

Er zijn verschillende redenen om een arthrografie te doen:

A. Licht versleten heup

Bij een licht versleten heup kan met een arthrografie precies bepaald worden waar de orthopedisch chirurg een injectie met verdovende vloeistof toedient. Het verdovingsmiddel kan de versleten heup tot rust brengen, waardoor een operatie uitgesteld kan worden. Hoe lang het middel werkt, verschilt. Soms werkt het enkele maanden, maar dit is niet altijd het geval.

B. Oorzaak van pijnklachten achterhalen

Bij pijnklachten in de rug en heup kan de orthopedisch chirurg met een arthrografie een verdovende injectie toedienen. Als de pijn tijdelijk verdwijnt wanneer het heupgewricht kort verdoofd is, ligt de oorzaak van de klachten waarschijnlijk in het heupgewricht. Hierdoor kan de orthopedisch chirurg gerichte behandeling voorstellen.

C. Diagnostiek bij pijnlijke heupprothese

Als je pijnklachten hebt in je heup of bovenbeen na een heupprothese, kan dit wijzen op een loszittende prothese of een infectie. Met een arthrografie kan eventueel vocht uit het gewricht worden gehaald voor verder onderzoek.

Fysiotherapie

De orthopedisch chirurg bespreekt met je of je na de behandeling fysiotherapie nodig hebt. Je krijgt een verwijsbrief mee.

Complicaties

De hoeveelheid röntgenstraling die bij het maken van de foto's wordt gebruikt, is zo klein dat de kans op schadelijke effecten zeer gering is.

Hoe bereid je je voor?

Medicijnen

Als je bloedverdunners gebruikt, overleg dan met je arts of je tijdelijk moet stoppen.

Zwangerschap

Als je zwanger bent of denkt dat je zwanger bent, neem dan contact op met de afdeling radiologie voor overleg.

Belangrijk

Na het onderzoek kan je been tijdelijk gevoelloos zijn. Dit is normaal en gaat vanzelf over. Het wordt wel aangeraden om niet zelf naar huis te rijden. Zorg ervoor dat iemand je naar huis brengt of je komt ophalen.

Kun je niet komen?

Kun je niet op de afgesproken tijd voor het onderzoek komen, neem dan tijdig contact op met de afdeling radiologie: 0413 - 40 19 62.

Dag van het onderzoek

Melden

Op de afgesproken dag en tijd meld je je bij de balie van de afdeling radiologie, routenummer 040.

Het onderzoek

Voor het onderzoek moet je onderlichaam ontbloot zijn. Je ligt op een onderzoekstafel en boven je hangt een apparaat dat de foto's maakt. De huid wordt gedesinfecteerd en de orthopedisch chirurg brengt contrastvloeistof in het gewricht. Deze vloeistof zorgt ervoor dat de gewrichtsholte zichtbaar wordt op de foto’s. Soms geeft de vloeistof een gespannen gevoel in je heup. Vervolgens wordt er een foto gemaakt, waarna de orthopedisch chirurg de verdovende injectie toedient. Sommige patiënten ervaren dit prikken als pijnlijk. Het onderzoek duurt ongeveer 10 tot 15 minuten.

Na het onderzoek

Je bovenbeen kan na het onderzoek nog gevoelloos zijn, waardoor staan lastig is. Als je hier last van hebt, blijf dan nog 15-30 minuten op de afdeling. Daarna verdwijnt de gevoelloosheid meestal en mag je naar huis.

Naar huis

De dag van het onderzoek neem je rust. De volgende dag kun je je dagelijkse activiteiten weer oppakken. Wees de eerste dagen voorzichtig met fietsen, traplopen en autorijden.

Werkhervatting

Bespreek met je specialist wat de gevolgen zijn van je aandoening of behandeling voor je werk. Je bedrijfsarts moet op de hoogte zijn om je goed te begeleiden bij je terugkeer naar werk. Het is verstandig om je bedrijfsarts al vóór de operatie, of zo snel mogelijk daarna, te informeren. Dit helpt bij het maken van goede afspraken.

Controlebezoek

Zes tot acht weken na het onderzoek kom je op controle bij de behandelend arts die het onderzoek heeft aangevraagd. De vervolgafspraak is met je besproken door de poliassistente.

Vragen

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen over je afspraak of onderzoek? Neem dan contact op met:

  • Poli orthopedie: 0413 - 40 19 71
  • Afdeling radiologie: 0413 - 40 19 62