Skip to Content

Holter-elektrocardiogram

Binnenkort kom je naar een functieonderzoek cardiologie voor een Holter elektrocardiogram van 24, 48 of 72 uur. In deze folder lees je hoe het onderzoek verloopt. Het is belangrijk dat je de folder leest omdat jouw medewerking belangrijk is om het onderzoek zo goed mogelijk te laten verlopen.

Wat is een 24-, 48- of 72 uurs Holter electrocardiogram?

Een Holter electrocardiogram (ECG) is een voortdurende opname van je hartslag. Dat gebeurt met behulp van een recorder. De recorder neemt geen geluid op. Een ECG is noodzakelijk om een goede indruk te krijgen van het ritme van je hart gedurende een bepaalde periode (24, 48 of 72 uur). De hartslag wordt opgenomen terwijl je bezig bent met normale dagelijkse bezigheden. De cardioloog bespreekt met je hoelang je de recorder moet dragen.

Hoe verloopt het onderzoek?

  • De laborant(e) haalt je op in de wachtkamer en neemt je mee naar de onderzoekkamer. Hij/zij sluit een recorder aan. Hiervoor moet je je bovenlichaam ontbloten.
  • De recorder, die je om je nek in een speciaal daarvoor bestemd tasje draagt, wordt met plakkers (elektrodes) op je borst vastgemaakt. (Bij mannen moet hiervoor meestal wat borsthaar weg geschoren worden).
  • Dames kunnen gewoon een BH dragen.
  • Ben je overgevoelig voor pleisters, zeg dit dan tegen de laborant(e) voordat de recorder wordt aangesloten.
  • Van de recorder heb je verder geen last. Deze kan gedragen worden onder wat ruim zittende bovenkleding.
  • Tijdens de onderzoeksperiode kun je al je normale activiteiten blijven doen (behalve zwemmen, douchen en een bad nemen).

Belangrijk om te weten vóór het onderzoek

Medicijnen

Als je medicijnen gebruikt, kun je deze normaal blijven innemen tenzij de arts dit anders met je afspreekt.

Kleding

Draag ruim zittende bovenkleding.

Bodylotion

Gebruik geen bodylotion op de dag van het onderzoek, want dan blijven de plakkers niet zitten.

Wat doe jij zelf tijdens dit onderzoek?

  • De belangrijkste bijdrage die we van je vragen, is het bijhouden van een dagboek. Je krijgt deze zodra de recorder is aangesloten.
  • In het dagboek noteer je wat je tijdens de onderzoeksperiode doet. Belangrijk is dat je dingen doet die je anders ook doet.
  • Als je klachten hebt tijdens de onderzoeksperiode, druk je op de eventknop. Noteer de. klachten ook duidelijk in het dagboek.
  • Hoe de eventknop werkt, leggen we uit wanneer we je aansluiten op de recorder.

Wat gebeurt er na de onderzoeksperiode?

Is de afgesproken tijd van opname klaar dan koppel je thuis de recorder af en levert deze in bij de receptie van het ziekenhuis. Wanneer en hoe laat je de recorder weer moet inleveren, hoor je tijdens het aansluiten van de laborant(e).

Het kan zijn dat je huid wat rood ziet na het verwijderen van de plakkers, dit trekt meestal na één of meerdere dagen weg.

Nadat je de recorder hebt ingeleverd, bekijken we de registratie en maken daar een verslag van. De uitslag van het onderzoek krijg je van de arts bij je volgende bezoek aan de polikliniek.

Let op!

  • Je mag met de recorder niet douchen, zwemmen of in bad;
  • Trek niet aan de elektroden of aan de draden van de elektroden.
  • Slaap niet onder of op een elektrische deken die aan staat. Het bed van tevoren opwarmen mag. Een waterbed is geen bezwaar.
  • Pas je dagelijkse activiteiten niet aan. Doe die dag wat je anders ook zou doen.
  • De huid onder de elektroden kan wat geïrriteerd raken en/of gaan jeuken. Probeer krabben te vermijden, dit veroorzaakt storing op de registratie.

Waar moet je zijn?

Je meldt je op route 110 digitaal aan met jouw QR-code, klik hier voor meer informatie over digitaal aanmelden. De laborant(e) weet dat je hier wacht en komt je ophalen.

Wat te doen in geval van ziekte of verhindering?

Kun je onverwacht niet op de afspraak komen, laat ons dit minimaal 24 uur van tevoren weten. Bel tijdens kantooruren polikliniek cardiologie: 0413 - 40 19 23. We maken dan een nieuwe afspraak.

Heb je nog vragen?

De laborant(e) vertelt je tijdens het aansluiten van de recorder hoe het onderzoek zal verlopen. Wanneer je op dat moment nog vragen hebt, kun je deze ook aan hem/haar stellen.

Heb je na het lezen van deze folder vragen die niet kunnen wachten? Bel dan met polikliniek cardiologie, telefoon 0413 - 40 19 23, maandag t/m vrijdag van 8.30-17.00 uur.