Skip to Content

Hoofdhuidkoeling

Je hebt er voor gekozen om gebruik te maken van hoofdhuidkoeling tijdens de behandeling met cytostatica. In deze folder lees je meer informatie over haaruitval, de toepassing van hoofdhuidkoeling en de adviezen rondom haarverzorging.

De hoofdhuidkoeler

Bij bepaalde typen cytostatica kun je gebruik maken van hoofdhuidkoeling. Het doel van de hoofdhuidkoeling is om haaruitval op je hoofd te verminderen of te voorkomen.

Koeling van de hoofdhuid gebeurt met een koelkap van zacht kunststof, die over het hoofd wordt geplaatst. Deze kap is door middel van slangen verbonden aan een koelapparaat. Door de kap circuleert een speciale koelvloeistof die de temperatuur van de hoofdhuid. Verlaagt tussen de 15 en 18 graden.

Hierdoor wordt de bloedtoevoer naar de haarwortels verminderd en komt er minder cytostatica bij/in de haarwortels. Als er minder cytostatica bij/in de haarwortels komt, is er ook minder haaruitval. Daarnaast zorgt de koude ervoor dat de stofwisseling in de cellen van de haarwortels vertraagt, dit heeft eveneens een positief effect op het behoud van haar.

Hoe wordt de hoofdhuidkoeler gebruikt?

De kap wordt minimaal dertig minuten voor de start van de toediening van de cytostatica opgezet, de zogenoemde nakoeltijd hangt af van de soorten toegediende cytostatica en variëert in de praktijk van twintig minuten tot 1,5 uur.

Zijn er bijwerkingen?

De meest voorkomende bijwerking is mogelijk hoofdpijn door de kou. Deze hoofdpijn is over het algemeen niet ernstig. Heb je wel veel last van hoofdpijn, dan kun je een paracetamol nemen. Dit kun je eventueel ook al doen voordat je aan de koeling begint. De eerste tien minuten van de koeling zijn vaak het hevigst omdat de temperatuur van de hoofdhuid dan vrij snel daalt, na deze tien minuten kunnen patiënten de kou vaak beter verdragen.

Wat zijn de resultaten?

Ook al zijn er positieve resultaten geboekt met het gebruik van hoofdhuidkoeling, dit betekent niet dat bij iedere patiënt hetzelfde resultaat wordt behaald. De verpleegkundige kan samen met je de keuzehulp doornemen, waarin de onderzoeksresultaten van de verschillende cytostaticacombinaties worden weergegeven, helaas zijn nog niet van alle cytostaticacombinaties de resultaten bekend.

Moet ik wel of niet een pruik bestellen?

Ook als je de hoofdhuidkoeler gebruikt, kan haaruitval niet volledig voorkomen worden, er zal altijd haaruitval optreden. De conditie van je haar gaat door de chemotherapie achteruit, je haar wordt doffer en groeit minder snel.

We kunnen niet garanderen dat bij je haaruitval zodanig wordt voorkomen dat je geen pruik nodig hebt. Daarom adviseren wij om uit voorzorg een pruik te regelen. De oncologieverpleegkundige bespreekt dit met je.

Tips bij het gebruik van de hoofdhuidkoeler

  • Zorg dat je haar schoon is op de dag van de kuur
  • Geadviseerd wordt geen haarspelden of oorbellen te dragen tijdens de koeling, bij direct contact met de koelkap kan het metaal bevriezen.
  • Trek warme kleding aan of neem een warm vest mee
  • Je kunt tussendoor gewoon naar het toilet, je wordt dan losgekoppeld van het koelapparaat

Adviezen over haarverzorging

  • Was je haar met lauwwarm water, gebruik een milde shampoo en eventueel een cremespoeling.
  • Droog je haar voorzichtig door te deppen. Gebruik liever geen föhn. Als het haar eenmaal droog is, kunt je het beter niet kammen of borstelen.
  • Het permanenten en/of bleken van je haar raden wij af.
  • Kleuren met een milde kleuring is wel mogelijk, vertel je kapper wel dat je bezig bent met chemotherapie en hoofdhuidkoeling.

Heb je nog vragen?

Als je nog vragen hebt na het lezen van deze folder bespreek die dan met je behandelend arts of neem contact op met het oncologie casemanagement op telefoonnummer 0413 -40 22 90. De verpleegkundige is bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9.00-9.45 uur en tussen 14:00-15:00 uur.