Skip to Content

Hoofdhuidkoeling

U heeft er voor gekozen om gebruik te maken van hoofdhuidkoeling tijdens de behandeling met cytostatica. In deze folder leest u meer informatie over haaruitval, de toepassing van hoofdhuidkoeling en de adviezen rondom haarverzorging.

De hoofdhuidkoeler

Bij bepaalde typen cytostatica kunt u gebruik maken van hoofdhuidkoeling. Het doel van de hoofdhuidkoeling is om haaruitval op uw hoofd te verminderen of te voorkomen.

Koeling van de hoofdhuid gebeurt met een koelkap van zacht kunststof, die over het hoofd wordt geplaatst. Deze kap is door middel van slangen verbonden aan een koelapparaat. Door de kap circuleert een speciale koelvloeistof die de temperatuur van de hoofdhuid. verlaagt tussen de 15 en 18 graden.

Hierdoor wordt de bloedtoevoer naar de haarwortels verminderd en komt er minder cytostatica bij/in de haarwortels. Als er minder cytostatica bij/in de haarwortels komt, is er ook minder haaruitval. Daarnaast zorgt de koude ervoor dat de stofwisseling in de cellen van de haarwortels vertraagt, dit heeft eveneens een positief effect op het behoud van haar.

Hoe wordt de hoofdhuidkoeler gebruikt?

De kap wordt minimaal dertig minuten voor de start van de toediening van de cytostatica opgezet, de zogenoemde nakoeltijd hangt af van de soorten toegediende cytostatica en variëert in de praktijk van twintig minuten tot 1,5 uur.

Zijn er bijwerkingen?

De meest voorkomende bijwerking is mogelijk hoofdpijn door de kou. Deze hoofdpijn is over het algemeen niet ernstig. Heeft u wel veel last van hoofdpijn, dan kunt u een paracetamol nemen. Dit kunt u eventueel ook al doen voordat u aan de koeling begint. De eerste tien minuten van de koeling zijn vaak het hevigst omdat de temperatuur van de hoofdhuid dan vrij snel daalt, na deze tien minuten kunnen patiënten de kou vaak beter verdragen.

Wat zijn de resultaten?

Ook al zijn er positieve resultaten geboekt met het gebruik van hoofdhuidkoeling, dit betekent niet dat bij iedere patiënt hetzelfde resultaat wordt behaald. De verpleegkundige kan samen met u de keuzehulp doornemen, waarin de onderzoeksresultaten van de verschillende cytostaticacombinaties worden weergegeven, helaas zijn nog niet van alle cytostaticacombinaties de resultaten bekend.

Moet ik wel of niet een pruik bestellen?

Ook als u de hoofdhuidkoeler gebruikt, kan haaruitval niet volledig voorkomen worden, er zal altijd haaruitval optreden. De conditie van uw haar gaat door de chemotherapie achteruit, uw haar wordt doffer en groeit minder snel.

We kunnen niet garanderen dat bij u haaruitval zodanig wordt voorkomen dat u geen pruik nodig heeft. Daarom adviseren wij u om uit voorzorg een pruik te regelen. De oncologieverpleegkundige bespreekt dit met u.

Tips bij het gebruik van de hoofdhuidkoeler

  • Zorg dat uw haar schoon is op de dag van de kuur
  • Geadviseerd wordt geen haarspelden of oorbellen te dragen tijdens de koeling, bij direct contact met de koelkap kan het metaal bevriezen.
  • Trek warme kleding aan of neem een warm vest mee
  • U kunt tussendoor gewoon naar het toilet, u wordt dan losgekoppeld van het koelapparaat

Adviezen over haarverzorging

  • Was uw haar met lauwwarm water, gebruik een milde shampoo en eventueel een cremespoeling.
  • Droog uw haar voorzichtig door te deppen. Gebruik liever geen föhn. Als het haar eenmaal droog is, kunt u het beter niet kammen of borstelen.
  • Het permanenten en/of bleken van uw haar raden wij u af.
  • Kleuren met een milde kleuring is wel mogelijk, vertel uw kapper wel dat u bezig bent met chemotherapie en hoofdhuidkoeling.

Heeft u nog vragen?

Als u nog vragen heeft na het lezen van deze folder bespreek die dan met uw behandelend arts of neem contact op met het oncologie casemanagement op telefoonnummer 0413 -40 22 90. De verpleegkundige is bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9.00-9.45 uur en tussen 14:00-15:00 uur.