Skip to Content

Hydroxy-chloroquinesulfaat (Plaquenil®)

In overleg met uw behandelend reumatoloog heeft u besloten dat u wordt behandeld met het medicijn Plaquenil. In deze folder vindt u informatie over hoe Plaquenil werkt, hoe u het inneemt en de bijwerkingen van dit medicijn.

Hoe werkt Plaquenil?

Plaquenil is een langzaamwerkend antireuma medicijn. Het medicijn onderdrukt het ziekteproces en daarmee kunnen klachten als pijn, zwelling en stijfheid in de gewrichten afnemen. Het kan drie tot vier maanden duren voordat het effect merkbaar is. Uw arts kan daarom adviseren om naast de Plaquenil, pijnstillers of andere ontstekingsremmers te gebruiken. Als de Plaquenil een gunstig effect heeft, kunt u het medicijn jarenlang blijven gebruiken.

Hoe wordt Plaquenil gebruikt?

Plaquenil wordt gegeven in tabletten van 200 mg. en wordt in één of twee doseringen per dag ingenomen. Het is verstandig de tabletten na de maaltijd in te nemen en in zijn geheel door te slikken.

Welke bijwerkingen kunnen optreden tijdens behandeling met Plaquenil?

Af en toe voorkomende bijwerkingen:

 • Misselijkheid, braken en diarree. Deze verschijnselen gaan meestal na een tijdje weer over.
 • Huiduitslag en jeuk.

Zelden voorkomende bijwerkingen:

 • Veranderingen van het netvlies (bij tijdig stoppen kan dit herstellen).
 • Stoornissen in de bloedaanmaak door onderdrukking van het beenmerg (bloedarmoede, afname van het aantal witte bloedcellen of het aantal bloedplaatjes). Dit kan zich uiten in verhoogde kans op infecties, vermoeidheid of het spontaan optreden van blauwe plekken en bloedneuzen.
 • Hartritmestoornissen.
 • Allergische reacties (overgevoeligheidsreactie) dit merkt u aan huiduitslag en roodheid van de huid.

Wanneer mag Plaquenil niet worden gebruikt?

Plaquenil mag niet gebruikt worden door mensen die lijden aan myasthenia gravis (een bepaalde vorm van spierzwakte), retinitis pigmentosa of maculadegeneratie (bepaalde oogafwijkingen).

Andere geneesmiddelen

Bepaalde medicijnen kunnen bij gelijktijdig gebruik de bloedspiegels van Plaquenil en/of sommige bijwerkingen van het middel beïnvloeden. Meld daarom altijd bij u huisarts of specialist dat u met Plaquenil behandeld wordt.

Zwangerschap en borstvoeding

 • Voor mannen: Voor zover nu bekend is, heeft Plaquenil geen invloed op de vruchtbaarheid. Mannen met een kinderwens kunnen Plaquenil gebruiken.
 • Voor vrouwen: Voor zover nu bekend is, heeft Plaquenil geen invloed op de vruchtbaarheid. Plaquenil passeert de placenta. Bij doseringen tot 400 mg per dag zijn geen schadelijke effecten beschreven. Daarom mag u tijdens een zwangerschap Plaquenil gebruiken. U mag Plaquenil ook gebruiken als u borstvoeding geeft. Overleg altijd met uw arts indien u een zwangerschap overweegt of onverwacht zwanger bent geworden. De medicatie kan dan eventueel worden aangepast of vervangen.

Alcohol

Alcohol heeft geen nadelig effect op de werking (en bijwerkingen) van Plaquenil.

Heeft u vragen?

Voor vragen of bijzonderheden kunt u contact opnemen met uw reumatoloog of verpleegkundig reumaconsulent via de polikliniek reumatologie (route 120):

 • Maandag t/m vrijdag van 08.00 - 17.00 uur op telefoonnummer: 0413 – 40 19 65
 • RegioApotheek in Bernhoven 7 dagen per week van 8.00 – 24.00 uur op telefoonnummer: 0413 – 40 87 80
 • Buiten kantooruren verloopt het contact via de huisarts/huisartsenpost