Skip to Content

Implantatenpaspoort

Dit boekje informeert je over de gang van zaken rond het plaatsen van een implantaat. En lees je praktische informatie en tips over de gang van zaken voor deze behandeling en de nazorg. Neem dit boekje mee bij ieder bezoek aan de polikliniek mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. In dit paspoort lees je praktische informatie en tips over de gang van zaken voor deze behandeling en de nazorg.

Inhoudsopgave

 1. Informatie rondom een implantaat
 2. Voorbereiding
 3. Plaatsen van het implantaat
 4. Nazorg
 5. Plaatsen van de healingabutments
 6. Tandprotheticus
 7. Mondhygiëniste
 8. Vragen
 9. Informatie voor tandprotheticus of tandarts
 10. Belangrijke adressen en telefoonnummers

1. Informatie rondom een implantaat

Wat is een implantaat?

Een implantaat kun je het beste vergelijken met een kunstwortel. Een implantaat vervangt een afwezige tandwortel en wordt als een schroef in de kaak gebracht. Een implantaat wordt gemaakt van lichaamsvriendelijk materiaal. Het implantaat biedt houvast voor een kroon, brug of overkappingsprothese.

Wanneer worden implantaten toegepast?

Bij het ontbreken van één tand of kies

Een tand wordt vervangen door een implantaat. Een tandprotheticus of je tandarts plaatst op het implantaat een kroon van metaal of keramiek.

Bij het ontbreken van enkele tanden of kiezen

De implantaten worden voorzien van een vastzittende brug. Deze brug is niet uitneembaar en dient voor vervanging van één of meerdere ontbrekende tanden en/of kiezen.

Bij het ontbreken van alle tanden en kiezen

Er worden (meestal twee) implantaten geplaatst. De twee implantaten worden met elkaar verbonden door een staafje (steeg) waarop een overkappingsprothese kan worden vastgeklikt. De implantaten dienen als verankering voor de prothese.

 

2. Hoe bereid je je voor?

Binnenkort worden bij jou 1 of meerdere implantaten geplaatst. 

In principe kan bij iedereen met volgroeid kaakbot (vanaf ongeveer 18 jaar) een implantaat worden geplaatst. Vóór het gesprek met de mond-, kaak en aangezichtschirurg zijn er 2 röntgenfoto’s van je kaak gemaakt; een van de voorkant en een van de zijkant. Aan de hand van deze röntgenfoto’s kan de mond-, kaak- en aangezichtschirurg bepalen of je in aanmerking komt voor implantaten. Dit hangt af van de volgende factoren:

 • Je moet voldoende kaakbot hebben voor de verankering van de implantaten. Op plaatsen waar te weinig kaakbot is, is er een mogelijkheid om nieuw kaakbot te laten ontstaan. Dit bespreekt de mond-, kaak en aangezichtschirurg met je.
 • Het kaakbot moet gezond zijn.
 • Het tandvlees van de resterende tanden moet gezond zijn. Is dit niet zo dan behandelen we dat eerst.
 • Je moet bereid zijn de aangebrachte voorzieningen goed te onderhouden.

Risicofactor

Roken en bovenmatig alcoholverbruik hebben een zeer nadelige invloed op het succes van de behandeling.

De kosten

Als je voor implantaten in aanmerking komt, sturen wij een machtigingsaanvraag naar je zorgverzekeraar. Het antwoord van de verzekeraar kan 4 tot 6 weken duren. Je krijgt meestal eerder bericht dan de polikliniek. Heb je een antwoord ontvangen, bel dan naar de polikliniek mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie: T 0413 - 40 19 26.

Als de behandeling niet wordt vergoed, bespreek dit dan altijd met de mond-, kaak- en aangezichtschirurg en vraag een begroting aan.

Wanneer 1 tand wordt vervangen door een implantaat, sturen we geen machtiging. Een solo implantaat wordt namelijk meestal niet vergoed. Vraag bij je zorgverzekering na wat wel en niet vergoed wordt. Gebruik daarbij als hulpmiddel de begroting die je van de MKA-chirurg krijgt.

Wat je moet betalen hangt af van de soort behandeling en/of van de polis bij de zorgverzekering.

Gesprek voorafgaand aan de behandeling

Zodra de zorgverzekeraar een vergoeding heeft goedgekeurd, maak je een afspraak voor het plaatsen van de implantaten. Als je een volledige prothese draagt, houdt tijdens het afspreken van de behandeling er dan rekening mee dat je in de 2 weken die volgen op het plaatsen van de implantaten de prothese niet in kunt. Dat is nodig om druk op het implantaat te voorkomen en de implantaten beter te laten hechten in het kaakbot.

Ongeveer een week voor de ingreep heb je een gesprek met de mond-. kaak en aangezichtschirurg. Tijdens dit gesprek legt de MKA-chirurg uit hoe de ingreep gaat verlopen. Je krijgt de recepten mee die je moet gebruiken voor en na de behandeling. Meer over deze recepten lees je verderop in deze folder.

Actueel medicatieoverzicht (AMO)

Een actueel mediciatie overzicht (AMO) is belangrijk zodat de arts weet welke medicijnen je gebruikt. Dit AMO haal je bij je eigen apotheek en mag niet ouder dan 3 maanden zijn. Lees de veel gestelde vragen over het AMO.

Bloedverdunners

Gebruik je bloedverdunners, vertel dit altijd aan de MKA-chirurg. Dit is belangrijk om een nabloeding te voorkomen. De mond-, kaak- en aangezichtschirurg geeft aan of je moet stoppen en hoe lang en wanneer je weer mag starten met de bloedverdunners. Gebruik je bloedverdunners, dan krijg je een alternatief voor pijnstilling.

Uitleg van de recepten

Tijdens het gesprek met de mond-, kaak- en aangezichtschirurg heb je recepten gekregen die je bij je eigen apotheek kunt ophalen. Deze recepten bestaan uit:

 • een antibioticum;
 • een pijnstiller;
 • een mondspoeling.

De antibiotica

De avond voor de ingreep begin je met de antibioticum kuur, tenzij anders vermeld.

De pijnstiller

Voor de behandeling mag je een pijnstiller innemen. Dit kun je het beste doen voordat je naar de polikliniek gaat.

De mondspoeling

De dag na de behandeling gebruik je de mondspoeling. Een uitgebreide uitleg over de recepten lees je in hoofdstuk 4: Nazorg.

3. Plaatsen van het implantaat

Je krijgt een plaatselijke verdoving (hetzelfde als bij de tandarts). Als deze goed is ingewerkt neemt de assistente je mee naar de behandelkamer. Je gaat in de behandelstoel zitten, dan zetten we de stoel in ligstand. De assistente legt een steriele doek over je heen, je mond en neus zijn vrij. Je kunt praten tijdens de behandeling, mocht er iets zijn dan kun je dit dus aangeven.

Als eerste test de mond-, kaak- en aangezichtschirurg de verdoving terwijl de assistente met behulp van een haakje de lip opzij houdt. De MKA-chirurg bepaalt de plaats waar het implantaat komt. Hij maakt een sneetje in het tandvlees om bij het kaakbot te komen en schuift dit aan de kant. Dan boort hij een gaatje in het kaakbot. In dit gaatje wordt het implantaat geschroefd. Als het implantaat geplaatst is, hecht de MKA-chirurg de wond.

Ook wordt eventueel een healingabutment geplaatst. In hoofdstuk 5 leggen we uit wat een healingabutment is.

De behandeling duurt ongeveer 20 tot 45 minuten, afhankelijk van het aantal implantaten dat geplaatst worden.

4. Nazorg

Na de behandeling

Gaas op de wond

Soms plaatst de mond-, kaak- en aangezichtschirurg een groot gaas in de mond. Om druk op de wond uit te oefenen, moet je twee uur lang op dit gaas bijten.

Zwelling

Je wang of lip kan na verloop van tijd flink gaan zwellen. Neem daarom een ijscompres mee naar de behandeling. Na afloop houd je dit 2 uur tegen de wang. Het ijscompres zorgt ervoor dat je minder last krijgt van een eventuele zwelling. Als alternatief voor een ijscompres kun je een washandje gevuld met ijsblokjes gebruiken.

Ook is het verstandig om de eerste dagen na de behandeling niet in de zon te gaan zitten bij een temperatuur boven de 25 graden.

Wanneer je na de ingreep behoefte hebt om even te gaan liggen, is het verstandig een extra kussen onder je hoofd te leggen. Zo verklein je de kans op nabloedingen. Gebruik de eerste 2 tot 3 dagen ook een extra kussen bij het slapen gaan. Het hoofd ligt dan hoger dan het hart, dit helpt om de zwelling te voorkomen of te verminderen.

Voeding

Eten zal moeilijk zijn de komende 2 weken. Eet zacht voedsdel. Zolang de verdoving niet is uitgewerkt moet je opletten met warm eten en drinken. Je kunt je verbranden of de lip kapot bijten omdat dit gevoelloos is.

Als je een prothese draagt, dan kun je deze de komende 2 weken niet dragen, omdat:

 • de wond dan beter geneest;
 • er dan geen druk op de implantaten komt, zo hechten ze beter in het kaakbot;
 • de prothese niet past doordat de implantaten iets uit het kaakbot steken. We passen de prothese 2 weken na de ingreep aan, waardoor deze beter past.

Nabloeding

De eerste uren na de behandeling kan de wond in je mond nog bloeden. Wees niet ongerust, het gaat vanzelf over. Als de wond juist meer gaat bloeden, kun je het volgende doen:

 • Neem een gaas of schone zakdoek en maak daarmee de wond schoon en droog. Ga niet spoelen!
 • Neem een tweede gaas en vouw dat in elkaar. Als je geen gaas hebt, leg je een knoop in een schone zakdoek. Het opgevouwen gaas of knoop leg je op de wond. Houd je kaken op elkaar en probeer dit een uur vol te houden. Hierdoor oefen je druk op de wond uit.
 • Ga niet spoelen of spugen.
 • Wanneer de wond hierna toch blijft bloeden, bel dan de polikliniek mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie.

Antibioticakuur

Om ontsteking te voorkomen ben je al begonnen met een antibioticakuur. Het is belangrijk om deze kuur helemaal af te maken.

Pijnbestrijding

De pijnstiller, Brufen 600 mg, heb je voor de behandeling al ingenomen. Zo niet, dan kun je die innemen zodra je thuis bent. Je mag maximaal 3 Brufen 600 mg per dag innemen. Heb je een recept voor paracetamol, dan mag je hiervan eventueel 6 tabletten per dag innemen.

Spoelmiddel

Met de mondspoeling begin je 1 dag na de behandeling. Doe dit niet eerder. Na iedere maaltijd spoel je de mond om de wond schoon te houden; 3 keer per dag na de maaltijd, 4 dagen lang is genoeg.

Controleafspraak en/of prothese aanpassen

Je krijgt een controleafspraak voor over 2 weken na de ingreep. Tijdens deze controle verwijderen we de hechtingen. Draag je een prothese, dan kijkt de MKA-chirurg of je deze weer kunt dragen en past hij de prothese aan.

Is dat voor jou van toepassing dan maakt de polikliniekassistente tijdens deze controle een afspraak voor het plaatsen van een healingabutment. Als je de datum weet, raden we aan om alvast een afspraak te maken bij degene die je overkappingsprothese, kroon of brug gaat maken. Dit in verband met eventuele wachttijd van de tandprotheticus of tandarts. Dit geldt ook voor de mondhygiëniste, zie hoofdstuk 6 en 7 van deze folder.

5. Plaatsen van de healingabutments

Wat is een healingabutment?

Een healingabutment is een nooddopje dat de mond-, kaak- en aangezichtschirurg op het implantaat schroeft. Dit heeft als functie dat het tandvlees om het abutment heen groeit. De tandprotheticus of je tandarts vervangt dit healingabutment door een vast abutment waar de steeg of kroon op wordt bevestigd.

Het plaatsen van een healingabutment gebeurt:

 • tijdens het plaatsen van het implantaat (de mond-, kaak- en aangezichtschirurg bepaalt dit tijdens de behandeling) óf
 • na 2 tot 3 maanden. Dit is het geval wanneer het kaakbot te zacht is om meteen een dopje te plaatsen. Is dit bij jou ook zo, dan moet je 2 tot 3 maanden na het plaatsen van het implantaat terugkomen om alsnog een healingabutment te laten plaatsen.

Plaatsen na twee à drie maanden

Je krijgt plaatselijke verdoving. De mond-, kaak- en aangezichtschirurg maakt een klein sneetje in het tandvlees op de plaats van het implantaat. daarna schroeft hij het healingabutment op het implantaat.

Nazorg

Zolang de verdoving niet is uitgewerkt moet je opletten met warm eten zodat je jezelf niet verbrandt of op je lip bijt. Je krijgt een recept voor mondspoeling. Hiermee spoel je 4 dagen lang na elke maaltijd.

Als je een prothese draagt is het verstandig deze 1 week zo weinig mogelijk te dragen. Dit vanwege de druk op het abutment. De prothese zal aangepast moeten worden. Deze past niet op het healingabutment. Degene die de nieuwe prothese gaat maken, zorgt voor deze aanpassing.

Röntgenfoto

Na het plaatsen van de healingabutments maken we een röntgenfoto van je kaak. De mond-, kaak- en aangezichtschirurg beoordeelt met behulp van deze röntgenfoto of het healingabutment goed aansluit op het implantaat.

6. Tandprotheticus of tandarts

Dan is het eindelijk zover dat er begonnen kan worden met de nieuwe overkappingsprothese. Deze maakt  de tandprotheticus of je eigen tandarts.

De eerste afdrukken

Er worden afdrukken van de boven- en onderkaak gemaakt. Deze afdrukken worden uitgegoten in gips en zo ontstaan er gipsmodellen met de vorm van je kaak. Op deze gipsmodellen worden individuele lepels gemaakt. In deze individuele lepels komt een hele nauwkeurige pasta, die de precieze vorm van je kaak weergeeft.

De tweede afdruk / definitieveafdrukken

De healingabutments, die de MKA-chirurg op het implantaat heeft geschroefd, worden vervangen door een vast abutment. Op dit vaste abutment worden tijdens deze handeling afdrukstiften geplaatst. Met deze afdrukstiften wordt de juiste positie van het implantaat in de kaak overgebracht naar het gipsmodel. De individuele lepel valt over de afdrukstiften. Als het afdrukmateriaal is uitgehard, wordt de individuele lepel met de afdrukstift uit je mond gehaald.

Om de vaste abutments te beschermen worden hier witte beschermkapjes op geschroefd. Het gebeurt zelden, maar mochten deze beschermkapjes losraken, neem dan meteen contact op met degene die de prothese maakt. Ook bij twijfel!

De beetregistratie

Op de modellen die gekregen zijn uit de tweede afdruk zijn basisplaten gemaakt. Deze basisplaten zijn voorzien van waswallen die de tanden en kiezen moeten voorstellen. Nu moet je een paar aanwijzingen opvolgen waardoor de beet geregistreerd kan worden.

De beet is geregistreerd, zoals dat in medische term heet, en nu mag je de tanden uitzoeken. Je mag iemand meenemen om je hierbij te helpen. Wanneer de tanden zijn uitgezocht, worden voor een laatste controle de twee grote voortanden in de was gezet.

Passen in was

De prothese is nu klaar in de was. In deze fase controleert de tandprotheticus of tandarts of de beet goed is door middel van je kiezen op elkaar te zetten. Nu is het aan jou om in de spiegel te kijken of je de prothese mooi vindt staan. Alles kan nog veranderd worden, dus ben kritisch! Ook voor deze behandeling is het verstandig om iemand mee te nemen. Je ziet meer met 2 personen dan alleen.

Klaar

De witte beschermkapjes, die tijdens de tweede behandeling op de vaste abutments zijn geplaatst, worden nu vervangen door de steeg. Dit is een soort van 'bruggetje' dat de implantaten met elkaar verbindt waarop je de overkappingsprothese vast kan klikken. Je krijgt uitleg voor het in de mond plaatsen en het uit de mond nemen van de overkappingsprothese.

Eindcontrole mond-, kaak- en aangezichtschirurg

Wanneer de overkappingsprothese, kroon of brug klaar is, maak je een controle afspraak bij de mond-, kaak- en aangezichtschirurg. Dit vanwege het behoud van het botniveau rondom het implantaat. Dit controleert de mond-, kaak- en aangezichtschirurg met behulp van een röntgenfoto. De MKA-chirurg houdt jou onder controle en maakt een afspraak voor over 1 jaar.

7. Mondhygiënist

Voor de verzorging van het implantaat verwijzen wij je door naar de mondhygiënist. Na het plaatsen van het implantaat is een goede mondhygiëne een vereiste voor behoud van het implantaat. Rondom het implantaat kan zich tandsteen vormen. Dit kan een ontsteking van het tandvlees veroorzaken. In het ergste geval kan dit leiden tot het 'los gaan zitten' en uiteindelijk kan dat leiden tot het verlies van het implantaat. Om dit te voorkomen krijg je een aangepaste uitleg voor de zelfzorg, afhankelijk van de plaats en het soort implantaat.

Tot slot is het belangrijk om het implantaat regelmatig professioneel te laten reinigen door een mondhygiënist. Heb je vragen over de verzorging van het implantaat, dan kun je terecht bij de mondhygiënist.

8. Heb je nog vragen?

Wanneer je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, stel deze gerust aan je MKA-chirurg, assistente of aan de secretaresse:

 • Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie via T 0413 - 40 19 26 (binnen kantooruren)

9. Informatie voor tandprotheticus of tandarts

Plaats van implantaat(en)

onderkaak

bovenkaak

Aantal implantaten

onderkaak ___________

bovenkaak ___________

Soort implantaat

__________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________

Soort abutment

__________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________

Soort tand

__________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________

Bijzonderheden

__________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________

 

10. Belangrijke adressen en telefoonnummers

Bernhoven

Polikliniek Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie, Bernhoven

Nistelrodeseweg 10
5406 PT UDEN
0413 - 40 19 26 (binnen kantooruren)

Bij spoedgevallen na een kaakchirurgische behandeling buiten kantooruren bel je naar de receptie van Bernhoven: 0413 - 40 40 40.

Jeroen Bosch ziekenhuis

Henri Dunantstraat 1
5223 GZ 's Hertogenbosch
073 - 55 32 330