Skip to Content

Implantatie van een hartritmemonitor (looprecorder)

Je cardioloog heeft voor je een inbrengen van een looprecorder aangevraagd. Een looprecorder is een implanteerbare hartritmemonitor. Dit is een apparaatje dat je hartritme analyseert en zo nodig registreert.

Waarom wordt een looprecorder ingebracht?

Je hebt de afgelopen tijd soms klachten gehad, zoals duizeligheid of een wegraking. Die ontstaan mogelijk door verstoringen van het hartritme. Het is bij jou lastig om een verstoring vast te leggen. Met een looprecorder houden we je hartritme een langere tijd in de gaten. Zo hebben we de mogelijkheid om het hartritme te registreren tijdens klachten.

Hoe werkt een looprecorder?

De looprecorder is geprogrammeerd zodat je hartritmestoornis automatisch wordt geregistreerd. Dit merk je zelf niet. De recorder staat in een stand-by stand en schakelt zichzelf in wanneer er hartritmestoornissen zijn.

Ook kun je bij klachten er zelf voor zorgen dat je hartritme wordt opgeslagen. Hiervoor krijg je een apparaatje mee. Dit noemen wij een activator. Met behulp van de activator kun je een ‘episode’ vastleggen. Deze wordt dan verzonden door de homemonitor. De batterij van het apparaatje gaat 2 tot 3 jaar mee.

Hoe werkt de activator?

Houd de activator boven de looprecorder en druk op de recordknop. Bij een goed contact krijg je een signaal. Eerst gaat het groene lampje branden en daarna het blauwe lampje. Vervolgens hoor je een pieptoon. Gebeurt dit niet? Probeer het nog een keer. De looprecorder houdt het hartritme vanaf 6,5 voor, tot 1 minuut na de activatie automatisch vast.

Je krijgt ook een homemonitor mee naar huis. Hierover krijg je uitleg na de implantatie procedure. Bij een afwijkend hartritme of bij een activatie kun je een handmatige zending doen. Het opgenomen ritme lezen we uit op de pacemakerpoli. Het is bewaking op afstand. Voor het uitlezen hoef je dus niet in Bernhoven te zijn.

Wanneer gebruik je de activator?

Gebruik de activator als je klachten hebt zoals hartkloppingen, duizeligheid of flauwvallen. Zorg ervoor dat je de activator altijd bij je hebt. Dan kun je hem gebruiken als het nodig is. Ook als de klachten voorbij zijn, kun je de looprecorder nog activeren. Je moet dit dan wel zo snel mogelijk doen. Het hartritme blijft opgeslagen.

Voorbereiding

 • Gebruik je bloedverdunners? Zoals acenocoumarol of fenprocoumon. Meld dit bij de trombosedienst. Zij zorgen ervoor dat je INR waarde op de dag van de ingreep niet hoger is dan 3.
 • De medicijnen die je gebruikt, blijf je innemen. Ook als je diabetes hebt kun je jouw medicatie gebruiken en eten volgens je dieet. Tenzij de arts anders voorschrijft of adviseert. 
 • Gebruik je plastabletten? Vergeet het niet om deze in te nemen. 
 • Je mag normaal ontbijten of lunchen op de dag van de ingreep.
 • Heb je nog vragen voor de ingreep? Stel deze dan aan je behandelend arts of aan de pacemakertechnicus.

NOAC ___________________(soort NOAC) om _______________ uur/dag(en) voor de ingreep stoppen. En na _______________uur/dag(en) weer starten.

Overzicht medicijnen

Neem bij een opname of polibezoek altijd een overzicht mee van de medicijnen die je op dat moment gebruikt. Dit kun je bij je apotheek halen. Als de arts medicatie wil voorschrijven, dan leest de arts in het overzicht welke medicijnen je al gebruikt. Zo voorkomen we dat je medicijnen voorgeschreven krijgt die niet goed met elkaar samengaan.

Het overzicht van medicijnen die je op dit moment gebruikt wordt bij de apotheek een actueel medicatieoverzicht genoemd. Hier wordt ook de afkorting AMO voor gebruikt. Lees op deze pagina de veel gestelde vragen over het AMO.

De ingreep

Melden

Je moet je melden op _______________ (datum) om _______________ uur op het ambulant centrum / dagbehandeling routenummer 140 in Bernhoven.

Hoe wordt de looprecorder ingebracht?

Het inbrengen van een looprecorder is een eenvoudige ingreep. Dit doen we op de hartkatheterisatiekamer. Je krijgt hiervoor plaatselijke verdoving. Het inbrengen duurt 15 tot 20 minuten.

 • Je krijgt op de afdeling via een infuusnaald
 • Voor de ingreep krijg je door de infuusnaald antibiotica
 • Via een klein sneetje in je linker borst plaatsen we het apparaatje vlak onder de huid
 • Het wondje wordt gesloten
 • Je wordt weer teruggebracht naar de afdeling
 • Samen met jou plannen we een afspraak in voor het uitlezen van de looprecorder
 • Na de ingreep mag je meteen naar huis

Uitlezen van de looprecorder

Een technicus van de pacemakercontrole leest de looprecorder uit. Na een activatie maak je een afspraak op de pacemakerkamer om een zending te doen via de homemonitor of de looprecorder uit te laten lezen. Afhankelijk van de bevindingen en je klachten worden nieuwe afspraken gemaakt voor het uitlezen. 

Verwijderen van de looprecorder

Het verwijderen van de looprecorder gebeurt in overleg met je behandelend cardioloog.

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Neem dan contact op met de polikliniek cardiomeettechniek.

 • Cardiomeettechniek: 0413 - 40 24 64 (tijdens kantooruren)
 • Receptie Bernhoven: 0413 – 40 40 40 (buiten kantooruren)