Skip to Content

Inwendige schade van de borstholte

In deze folder lees je meer over verwondingen of schade aan of in de borstholte. En hoe deze verwondingen kunnen worden behandeld. Het is algemene informatie. Het kan zijn dat met jouw persoonlijke situatie kan het net anders zijn.

Borstholte

Je borstholte bestaat uit een stevige ‘kooi’ van ribben, het borstbeen en de wervelkolom aan de achterkant. Tussen de ribben en over de ribben heen liggen allerlei spieren. De belangrijkste organen die in de borstholte liggen zijn de longen en het hart met de grote bloedvaten.

Verwondingen van de borstholte

De oorzaak van een verwonding van de borstholte kun je, net als bij de buik, grofweg in twee groepen indelen: verwondingen of schade door een zogenaamd ‘stomp trauma’ of door een ‘scherp trauma’. Zie hierover ook de folder inwendige schade van de buik.

Verwondingen aan de borstholte kunnen bijvoorbeeld zijn gekneusde of gebroken ribben, kneuzing van de longen, een klaplong of een longbloeding en bij het hart kan dat onder meer zijn een kneuzing, bloeding van het hartzakje en schade aan de grote vaten zoals een scheur van de grote lichaamsslagader.

Onderzoek: de opvang op de SEH

Als je een 'hoog-energetisch ongeval' hebt doorgemaakt, dan kom je vrijwel altijd met de ambulance of helikopter in het ziekenhuis. Een hoog energetisch ongeval is een ongeval dat ontstaat als je lichaam met grote, kracht, snelheid of massa met een object in aanraking komt. Bijvoorbeeld door een fors auto- of treinongeluk. Vaak is de schade behoorlijk groot.

Op de spoedeisende hulp wordt je opgevangen, waarbij er volgens een ABCD-principe naar de patiënt gekeken wordt.

  • A staat voor 'airway': werken de luchtwegen nog goed?
  • B voor 'breathing': werken de ademhalingsorganen nog goed?
  • C voor 'circulation': werkt de bloedsomloop nog goed?
  • D voor 'disability': is er sprake van neurologisch uitval?

De kans is groot dat er snel een röntgenfoto en echografie van de buik wordt gemaakt. Veel verwondingen zijn al redelijk goed te zien op de röntgenfoto van de borstholte. Als de röntgenfoto afwijkt, kan de traumachirurg besluiten aanvullend een CT-scan van de borstholte te maken, om beter inzicht te krijgen in de aanwezige schade.

klaplong

CT scan van de borstholte met daarop een (kleine) klaplong

De behandelingsmogelijkheden

Omdat er zeer veel verschillende verwondingen aan de borstholte aanwezig kunnen zijn en al deze verwondingen verschillend behandeld worden, volgt hieronder de opsomming van de meest voorkomende schade.

Gebroken of gekneusde ribben

Gebroken of gekneusde ribben worden in principe altijd met pijnstilling behandeld. Een operatie hiervan vindt weinig plaats. In het ziekenhuis krijgt je vaak ademhalingsoefeningen van de fysiotherapeut. De pijnklachten worden na 1-2 weken minder, maar kunnen (zeker bij hoesten of lachen) soms tot 6-8 weken na het ongeval aanhouden. Zie hiervoor ook de folder gebroken ribben.

Klaplong of bloed tussen de longbladen

Als er bij een klaplong (pneumothorax) een beetje lucht of bloed tussen de longbladen zit, de long dus maar weinig ingeklapt is en je niet benauwd bent, wordt er afwachtend behandeld. Je wordt dan wel goed in de gaten gehouden. Als de hoeveelheid lucht groter is (en de klaplong dus ernstiger) of de hoeveelheid bloed tussen de longbladen groter is, dan wordt met een operatie een slang, zogenaamde 'thoraxdrain', tussen de longbladen geplaatst. Dan kan de lucht of het bloed er tussenuit, zodat de long zich weer goed kan ontplooien. Deze drain kan afhankelijk van het beloop meestal na enkele dagen er weer uit worden gehaald als de long weer helemaal ontplooid is.

Longkneuzing

Bij een longkneuzing werkt de long minder goed door zwelling en vochtophoping in de longblaasjes. Met een operatie kan hier niet veel aan worden gedaan. Wel krijgt je pijnstilling en ademhalingsoefeningen van de fysiotherapeut. Bij ernstige verslechtering van de longfunctie kan je zo nodig ondersteund worden met een beademingsmachine op de intensive care (IC).

Letsel grote lichaamsslagader

Letsel aan de grote lichaamsslagader is een levensbedreigende aandoening, omdat uit een gescheurde grote lichaamsslagader in een korte tijd veel bloed verloren kan gaan. Afhankelijk hoe je bloeddruk en de hartslag zijn, zal de traumachirurg of thoraxchirurg samen met de radioloog bepalen wanneer en welke ingreep er gedaan moet worden. Grofweg zijn er twee opties: een open operatie, waarbij het gat wordt gedicht of een slecht gedeelte van de slagader wordt vervangen door een kunststof buis. De andere optie is interventie radiologie, waarbij via een prik in de liesslagader de radioloog van binnenuit een kunststof buisje aan de binnenkant van het defect plaatst (een zogenaamde extra binnenband).

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen, stel ze gerust aan uw behandelend arts.

  • Polikliniek chirurgie: maandag t/m vrijdag via 0413 – 40 19 59 (tijdens kantooruren)
  • Receptie: buiten kantoortijden via 0413 - 40 40 40

Mis je bepaalde informatie of is iets niet duidelijk, vertel het ons.