Kaliumverrijkt dieet
Kalium is een mineraal dat betrokken is bij het regelen van de vochtbalans en de bloeddruk in het lichaam. Kalium heeft daarbij een gunstig effect op de bloeddruk, omdat kalium het bloeddruk verhogende effect van natrium tegenwerkt. Daarnaast zorgt kalium er samen met natrium voor dat zenuwprikkels goed geleid worden en spieren zich samentrekken.
Een kaliumtekort kan ontstaan na hevig braken, ernstige diarree en door het gebruik van sommige soorten plasmedicatie. Gebruik alleen kaliumtabletten als dit geadviseerd wordt door uw arts. Het gebruik van producten rijk aan kalium is ook een prima oplossing. Bij nierproblemen kan een te hoog kalium ontstaan en kan een kaliumverrijking een averechts effect hebben.
We spreken van een te laag kaliumgehalte als de waarde onder de 3.5 mmol/l is.
Voedingsmiddelen met veel kalium
Kalium komt in bij alle voedingsmiddelen voor. Het zit vooral in groente, fruit, aardappelen, vlees, vis, noten en ook in melkproducten, brood, cacao en koffie.
Tips bij een kaliumverrijkt dieet
Wanneer je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf krijg je voldoende kalium binnen. Het Voedingscentrum heeft onderstaande richtlijnen hiervoor opgesteld:
Voedingsmiddelen |
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per leeftijdsgroep |
|||||
19-50 jaar |
51-69 jaar |
70 jaar en ouder |
||||
man |
vrouw |
man |
vrouw |
man |
vrouw |
|
gram groente |
250 |
250 |
250 |
250 |
250 |
250 |
porties fruit |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
bruine of volkoren boterhammen |
6-8 |
4-5 |
6-7 |
3-4 |
4-6 |
3-4 |
opscheplepels volkoren graanproducten of kleine aardappelen |
4-5 |
4-5 |
4 |
3-4 |
4 |
3-4 |
*gram vis *opscheplepels peulvruchten *gram vlees *eieren |
100 2-3
Max. 500 2-3 |
100 2-3
Max. 500 2-3 |
100 2-3
Max. 500 2-3 |
100 2-3
Max. 500 2-3 |
100 2-3
Max. 500 2-3 |
100 2-3
Max. 500 2-3 |
gram ongezouten noten |
25 |
25 |
25 |
15 |
15 |
15 |
porties zuivel |
2-3 |
2-3 |
3 |
3-4 |
4 |
4 |
gram kaas |
40 |
40 |
40 |
40 |
40 |
40 |
gram smeer- en bereidingsvetten |
65 |
40 |
65 |
40 |
55 |
35 |
liter vocht |
1,5-2 |
1,5-2 |
1,5-2 |
1,5-2 |
1,5-2 |
1,5-2 |
*De hoeveelheden in dit vak zijn per week. Binnen dit vak kies je dagelijks 1 portie en is het belangrijk te variëren, kies bijvoorbeeld 1x per week voor vis, 1x per week voor peulvruchten, 1x per week eieren en de overige dagen voor een portie vlees (100 gram).
Je kunt het kalium in je voeding verder verhogen door de volgende richtlijnen te volgen:
- Eet voldoende aardappelen. Vers gebakken aardappelen en frites bevatten meer kalium dan gekookte aardappelen.
- Eet voldoende groenten. Groenten die veel kalium bevatten zijn: spinazie, postelein, andijvie, spruitjes, champignons, broccoli, tuinbonen, knolselderij, tomaten, peulvruchten (kapucijners, bruine bonen, linzen, witte bonen).
- Kook in weinig water en gebruik zo mogelijk het groentenat voor een sausje. Kalium is namelijk oplosbaar in water. Bij het afgieten verlies je dit water waarin het kalium is opgelost.
- Eet tenminste 2 porties fruit per dag. Vers fruit bevat veel kalium, vooral bananen, kiwi’s, avocado, suikermeloen, rode bessen en abrikozen. Fruit kun je vervangen door vruchtensap. Te denken valt aan sinaasappelsap, appelsap, tweedrank. Ook tomatensap en gedroogd fruit (pruimen, rozijnen, abrikozen) bevatten veel kalium.
- Drink of eet tenminste 3 porties melk of melkproducten. Te denken valt aan vla, pap, pudding, yoghurt, melk, chocolademelk.
Tot slot
Overleg met je arts hoelang je dit dieet moet volgen. Heb je na het lezen van deze folder nog vragen, dan kun je contact opnemen met je diëtist.