Skip to Content

Kijken in de baarmoeder (hysteroscopie) tijdens dagopname

Binnenkort kom je naar het ziekenhuis voor een hysteroscopie. In deze folder lees je hoe dit onderzoek in Bernhoven verloopt.

Wat is hysteroscopie?

Een hysteroscopie betekent: kijken in de baarmoeder. Het is een onderzoek waarbij de gynaecoloog de binnenkant van de baarmoeder bekijkt. Met behulp van dit onderzoek kunnen we eventuele afwijkingen in de baarmoeder opsporen en/of nader bekijken. Het onderzoek wordt verricht met een hysteroscoop. Dit is een smalle holle buis (de schacht) waarin zich een tweede buis bevindt met een kanaal waar een lichtbundel doorheen gaat, een cameraatje en een ruimte om gas of vloeistof door te laten. De hysteroscoop is dus een kijkbuis waardoor de arts direct de binnenkant van de baarmoeder kan bekijken. De hysteroscoop kan worden aangesloten op een televisiescherm zodat je kunt meekijken, als je dat wilt. De arts legt je dan ook uit wat je ziet.

Waarom hysteroscopie?

De hysteroscopie is de enige manier waarop we de binnenkant van je baarmoeder goed kunnen onderzoeken. We kunnen zo zoeken naar de oorzaken van abnormale menstruaties, tussentijds bloedverlies uit de baarmoeder, onvruchtbaarheid, of miskramen en ernstige menstruatiepijn. Hysteroscopie wordt ook wel gedaan bij bloedverlies in of na de overgang. Zonodig kan door een buisje weefsel worden opgezogen of met een lepeltje worden verwijderd (curettage) voor verder onderzoek.
Met behulp van hysteroscopie is het mogelijk om een spiraal te verwijderen waarvan de draadjes niet te vinden zijn.
Met hysteroscopie kunnen afwijkingen in de baarmoederholte worden behandeld. Voorbeelden zijn: vleesbomen, poliepen, verklevingen of een in de wand vastgegroeide spiraal.

Je arts heeft met je besproken wat in jouw geval de reden is om een hysteroscopie te doen.

Voorbereidingen voor het onderzoek

Opname

Voor een hysteroscopie word je een halve dag opgenomen op de afdeling Dagbehandeling. De afdeling Opname Planning laat jou weten op welke datum en tijd dat is. Een hysteroscopie vindt plaats op de operatiekamer. Het onderzoek kan onder algehele verdoving, of ruggeprik, worden uitgevoerd. Wanneer de baarmoeder tijdens het onderzoek alleen bekeken wordt, is verdoving niet altijd nodig en kan soms op de poliklinische behandelkamer plaatsvinden. Je gynaecoloog bespreekt dit vooraf met jou.

Wanneer de ingreep onder narcose of roesje plaatsvindt of met behulp van een ruggeprik, krijg je van de Opname Planning ook een afspraak voor het spreekuur PPO (Preoperatief Poliklinisch Onderzoek). Op dit spreekuur heb je een gesprek met de doktersassistente, een verpleegkundige en de anesthesioloog (de specialist die voor de verdoving zorgt).

Planning van de hysteroscopie

De hysteroscopie vindt bij voorkeur niet plaats tijdens de menstruatie. Als je een kinderwens hebt, wordt het onderzoek in de eerste helft van de cyclus gedaan (voordat de eisprong heeft plaats gevonden), zodat je niet zwanger bent tijdens het onderzoek. Hier moet je bij de afspraak rekening mee gehouden.

Nuchter

Wanneer het onderzoek onder verdoving plaatsvindt, kom je nuchter naar het ziekenhuis. Dit betekent dat je vanaf een bepaald tijdstip niets meer mag eten en drinken en ook niet meer mag roken. Op het spreekuur PPO wordt dit met jou besproken. Wanneer het onderzoek onder zonder verdoving plaatsvindt, hoef je niet nuchter te zijn.

Onderzoek

Melden

Op de dag van opname meld je je op de afgesproken tijd bij de balie van het Ambulant Centrum / Dagbehandeling. Route: 140

Voorbereiding

Op de dagbehandeling krijg je een operatiejasje aan en ga je op een brancard liggen. In de operatiekamer volgt eerst een inwendig onderzoek om de grootte en de stand van de baarmoeder te beoordelen. Daarna worden de schaamlippen met een vloeistof ontsmet. Ten slotte brengt de gynaecoloog een eendebek-speculum in.

Onderzoek

De arts brengt nu de hysteroscoop door het kanaal van de baarmoederhals in de baarmoederholte. De voor- en achterwand van de baarmoeder liggen tegen elkaar aan. Om goed zicht te krijgen, wordt daarom wat vloeistof door de hysteroscoop in de baarmoederholte gebracht. 

Het is mogelijk om langs of door de hysteroscoop een tangetje in te brengen om kleine ingrepen te doen. Voorbeelden hiervan zijn: het verwijderen van een spiraal, poliep of verkleving. Bovendien kan een stukje weefsel worden gepakt voor nader onderzoek. In medische termen heet dit biopsie. Als er een poliep zit kan deze met een klein knabbeltangetje probleemloos snel verwijderd worden (myosure)

Na het onderzoek

Als je onder algehele verdoving bent geweest, ben je snel na de ingreep weer goed bij je positieven en heb je weinig of geen last van misselijkheid. Er is in het algemeen geen pijn na het onderzoek.
Het onderzoek kan wel eens krampen van de baarmoeder opwekken. Dit veroorzaakt menstruatiepijn. Op de afdeling krijg je zo nodig een pijnstillend tablet of zetpil.

Naar huis

De hysteroscopie duurt 10 tot 20 minuten. Als de verdoving is uitgewerkt kun je weer naar huis. Hoewel je gewoon kunt lopen, fietsen en autorijden is het veiliger als iemand met je meekomt en dat je wordt thuisgebracht. Dat geldt zeker als je algehele verdoving hebt gehad.

Uitslag

De uitslag is na één à twee weken bekend. De verpleegkundige maakt een afspraak met je om de uitslag met de gynaecoloog te bespreken.

Na het onderzoek

Klachten en complicaties

Na het onderzoek kun je nog enkele dagen wat bloedverlies of bruine afscheiding hebben en een gevoelige onderbuik. Deze verschijnselen gaan vanzelf binnen vier à vijf dagen over. Als de klachten langer aanhouden of heviger worden, kun je het best contact opnemen met de arts.

De complicaties kunnen zijn: bloeding, beschadiging van de baarmoederwand (perforatie), infectie en overgevoeligheid voor de gebruikte medicijnen en vloeistoffen. Gelukkig zijn complicaties bij deze ingreep zeldzaam.

Bloeding

Het onderzoek kan de baarmoeder licht beschadigen. Er kunnen wondjes zijn in de baarmoederhals door het tangetje dat daar werd geplaatst. Het bloedverlies of de bruine afscheiding gaat meestal binnen enkele dagen over. Als het meer is dan een forse menstruatie kun je contact opnemen met de arts, de polikliniek of het ziekenhuis voor advies.

Beschadiging

Soms ontstaat tijdens de behandeling een wond of een gaatje in de wand van de baarmoeder. Dit heet perforatie. Meestal geneest het vanzelf. In enkele gevallen is narcose nodig voor een laparoscopie (kijkoperatie) of zelfs een buikoperatie om te beoordelen of de beschadiging een bloeding in de buik heeft veroorzaakt. Deze complicatie is bij een diagnostische hysteroscopie uitermate zeldzaam.

Infectie

Koorts en hevige buikpijn wijzen op infectie. Deze kan in de baarmoederwand, maar ook in de eileiders optreden. Behandeling met antibiotica is dan noodzakelijk. Je moet bij deze verschijnselen direct contact met de arts of het ziekenhuis opnemen. Deze complicatie komt weinig voor.

Overgevoeligheid

Er kan overgevoeligheid zijn voor jodium of het middel voor plaatselijke verdoving.
Als je weet dat je overgevoelig bent voor dergelijke stoffen dan moet je dat vertellen. Wij kunnen daar dan rekening mee houden. In zeer zeldzame gevallen is acute behandeling noodzakelijk. Soms treden
de verschijnselen pas later op. Je moet het ziekenhuis of de arts bellen als je na het onderzoek klachten krijgt van ongebruikelijke duizeligheid, hartkloppingen en onwel bevinden.

Werk

Als het onderzoek onder plaatselijke verdoving of met een ruggeprik is gedaan is gedaan, kun je de dag zelf of de volgende dag weer aan het werk. Bij algehele verdoving kun je na twee dagen weer aan het werk. Extra hulp in de huishouding is niet noodzakelijk.

Samenleving

Als er geen bloedverlies meer is, is er geen bezwaar tegen geslachtsgemeenschap.

Problemen

Wanneer moet de gynaecoloog of het ziekenhuis gebeld worden?
Als je na de hysteroscopie last hebt van:

  • hevig bloedverlies (meer dan een forse menstruatie)
  • hevige buikpijn
  • koorts (38 graden of meer)
  • duizeligheid, hartkloppingen en onwel bevinden

Vragen

Als je nog vragen hebt, kun je die nog altijd voor het onderzoek stellen aan de verpleegkundige of de arts. Ook als je na afloop nog vragen, opmerkingen of klachten hebt, kun je gerust bellen.

Telefoonnummers

  • Polikliniek gynaecologie: 0413 - 40 19 38 / Route 150