Skip to Content

Knieoperatie voorste kruisband in dagopname

In overleg met jouw behandelend arts is besloten dat bij jou een operatie wordt uitgevoerd waarbij de gescheurde voorste kruisband van jouw knie wordt vervangen. Deze operatie wordt in medische termen ook wel kruisbandplastiek genoemd. De ingreep wordt uitgevoerd door de orthopedisch chirurg. In deze folder lees je hoe deze operatie in Bernhoven verloopt.

Het kniegewricht

De knie bestaat uit botten, banden, gewrichtskraakbeen en pezen. Het bovenbeen (femur) en het onderbeen (tibia) zijn de belangrijkste botten, die aan het eind bekleed zijn met gewrichtskraakbeen. Aan de buitenkant zitten twee belangrijke banden: de binnenband (mediale band) en de buitenband (laterale band), die voor de zijdelingse stabiliteit van de knie zorgen. Binnen de knie liggen de voorste kruisband en de achterste kruisband. Deze voorkomen dat het onderbeen naar voren of naar achteren verschuift. Daarnaast voorkomen de kruisbanden bepaalde draaibewegingen tussen het boven- en onderbeen. In de knie bevinden zich tussen het boven- en onderbeen twee maanvormige schijfjes van zacht kraakbeen (de meniscus). Deze vangen schokken van de knie op en zorgen dat het boven- en onderbeen in iedere stand goed op elkaar passen.

Welke klachten kun je hebben?

Doordat de voorste knieband gescheurd is, ontstaat er speling in het kniegewricht. Deze speling zorgt ervoor dat de knie instabiel wordt. Deze instabiliteit kan kraakbeenbeschadiging en een gescheurde meniscus veroorzaken. Meestal bestaan deze klachten al enige tijd en heeft fysiotherapie onvoldoende resultaat gehad. Tijdens de operatie plaatst de orthopedisch chirurg een nieuwe kruisband zodat de speling in het gewricht vermindert.

Wat is het resultaat van de ingreep?

In het algemeen duurt de totale herstelperiode na de operatie ongeveer negen maanden. Bij de ene patiënt duurt het herstel wat langer dan bij de andere. Het resultaat van de operatie is bij meer dan 95% van de patiënten goed. Dat wil zeggen dat de instabiliteit en de speling in de knie zijn verdwenen. Sporthervatting op het niveau van vóór het scheuren van de kruisband, kan meestal na negen maanden.

Hoe verloopt de behandeling?

Dagopname

Voor deze operatie kom je één dag naar het ziekenhuis. Je meldt jezelf ’s ochtends op de afgesproken tijd op de dagopname in het Ambulant Centrum op route 140. Je mag aan het einde van de dag, als je je goed voelt weer naar huis. Zorg dat er iemand is die je brengt en ophaalt, want je mag niet zelf autorijden. Opnameplanning informeert je over de datum waarop je wordt geopereerd. Ook wordt er met jou een afspraak gemaakt voor het spreekuur PPO (Preoperatief Poliklinisch Onderzoek). Op dit spreekuur heb je een gesprek met een doktersassistente, een verpleegkundige en met de anesthesioloog (= de specialist die voor de verdoving zorgt).

Actueel medicatieoverzicht (AMO); meenemen voor jouw eigen veiligheid

Wat is een AMO?

AMO staat voor actueel medicatieoverzicht. Het is dus een overzicht van de medicijnen die je op dat moment gebruikt.

Waarom een AMO?

Als jouw arts medicijnen wil voorschrijven, leest de arts in jouw AMO welke medicijnen je al gebruikt. Zo voorkomen we dat je medicijnen voorgeschreven krijgt die niet goed combineren met andere medicijnen.

Hoe kom ik aan mijn AMO?

Jouw apotheker print een AMO voor je uit. Vertel jouw apotheker ook als je medicijnen gebruikt zonder recept zoals pijnstillers, vitamines, anticonceptie pil of St. Janskruid en meld ook allergieën.

Ik heb nieuwe medicijnen gekregen. Hoe kom ik aan een aangepast AMO?

Tijdens jouw ziekenhuisopname, polikliniekbezoek of bezoek aan jouw huisarts kan jouw medicijngebruik zijn veranderd. Let er op dat wijzigingen van medicatie of nieuwe gegevens in jouw overzicht worden opgenomen door jouw apotheker.

Wanneer neem ik mijn AMO mee?

Zorg dat je het overzicht altijd bij je hebt als je naar de specialist gaat. Dan kan de specialist zien of eventuele nieuwe medicijnen samengaan met medicijnen die je al hebt. Neem het ook mee als je naar de tandarts gaat.

Hoelang is jouw AMO geldig?

Het document is maximaal drie maanden geldig maar dient bij iedere wijziging in de medicatie tussentijds opnieuw worden vervangen. Jouw apotheek kan het actuele medicatie overzicht verstrekken.

Lukt het niet om naar de afspraak te komen?

Wanneer je op de afgesproken tijd toch niet kunt komen, neem dan op tijd contact op met opname planning om dit door te geven. Er wordt een nieuwe afspraak voor je gemaakt.

Telefoonnummer: 0413 - 40 19 17

Voorbereiding op de operatie

Je krijgt op de afdeling operatiekleding aan. Het is niet toegestaan om tijdens de operatie eigen kleding te dragen. Daarna wordt je op bed naar de voorbereidingskamer gereden. Op de voorbereidingskamer wordt een infuus in je arm ingebracht. Via dit infuus krijg je medicijnen en vocht toegediend.

Verdoving

De operatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving (ruggenprik). Dit betekent dat alleen het onderlichaam gevoelloos wordt gemaakt. Tijdens de operatie kan de anesthesioloog je wel laten slapen. Eventuele vragen over de verdoving kun je op het spreekuur PPO met de anesthesioloog bespreken.

De operatie

Op de plaats van de oorspronkelijke kruisband wordt een nieuwe band gemaakt van lichaamseigen materiaal. Er bestaan verschillende operatietechnieken om de kruisband te vervangen.

Voor de nieuwe kruisband kan gebruik worden gemaakt van de hamstringpezen. Deze bevinden zich aan de binnenzijde van de knie en worden er via een apart sneetje van ongeveer 5 cm uitgenomen. Het voordeel van deze techniek is dat de revalidatie vaak sneller verloopt omdat het minder pijnlijk is. Ook zijn de hamstringpezen extra stevig omdat ze dubbel geklapt worden. Voor het vastzetten van de pezen, wordt gebruikt gemaakt van een ophangsysteem met 2 kleine metalen plaatjes tegen het bot.

Ook is het mogelijk om van gebruik te maken van het middelste gedeelte van de knie sterk pees met twee botblokjes die daar aan vastzitten. Hiervoor maakt de orthopedisch chirurg een snee in de knie van ongeveer zes centimeter. Het voordeel van deze techniek is dat de twee botblokjes stevig met twee schroeven in het boven- en onderbeen vastgezet kunnen worden. Een nadeel is dat het herstel (revalidatie) soms gepaard gaat met langdurige pijnklachten aan de voorzijde van de knie (de plaats waar de pees is uitgesneden).

Beide operaties worden via een kijkoperatie (arthroscopie) uitgevoerd. Hiervoor worden drie sneetjes van ongeveer één centimeter in de huid gemaakt.

Buiten de kruisband bekijkt de orthopedisch chirurg ook het overige gedeelte van de knie en herstelt eventuele beschadigingen van het kraakbeen en de meniscus. Tenslotte worden de wonden gehecht. Om zwelling te voorkomen wordt een drukverband om uw knie aangelegd.

Complicaties

Bij alle operaties kunnen complicaties optreden. Zo zijn er ook bij deze operatie de normale risico's op complicaties van een operatie zoals: trombose, nabloeding en wondinfectie. Gelukkig komen deze weinig voor. Daarnaast komt het soms voor dat een verminderde strekfunctie van de knie optreedt.

Na de operatie

Na de operatie kom je op de uitslaapkamer en word je door een verpleegkundige naar de verpleegafdeling gebracht.

  • In je arm zit een infuus. Als je niet misselijk bent, je al wat hebt gedronken en geplast, verwijdert de verpleegkundige het infuus.
  • Om trombose te voorkomen, is het mogelijk dat je een injectie krijgt die het bloed verdunt.

Naar huis

Aan het einde van de dag ga je naar huis. Van de verpleegkundige krijg je een kaartje mee om zelf een afspraak te maken voor een controlebezoek op de polikliniek orthopedie. Ook krijg je een verwijsbrief voor fysiotherapie mee naar huis met daarop de behandelrichtlijn voor de fysiotherapeut bij jouw in de buurt. Zo nodig krijg je ijspakkingen mee om de zwelling en de pijn te verminderen.

Weer aan het werk

Wat de gevolgen van jouw aandoening en/of de behandeling voor jouw werk zijn, kun je met jouw specialist overleggen. De specialist kan jouw bedrijfsarts informeren over de ingreep. Om jouw privacy te beschermen is jouw toestemming nodig voor overleg tussen de specialist en jouw bedrijfsarts. De bedrijfsarts is degene die je begeleidt bij de terugkeer naar jouw werk. Daarom is het belangrijk dat jouw bedrijfsarts op de hoogte is van jouw aandoening of behandeling. Het is goed om de bedrijfsarts al vóór de operatie, of in ieder geval zo snel mogelijk daarna te informeren. Dat maakt het gemakkelijker om tot goede afspraken met jouw bedrijfsarts te komen.

Adviezen voor thuis

Na de operatie is je knie geïrriteerd en gezwollen. Om overbelasting van het gewricht te voorkomen is het belangrijk dat je onderstaande adviezen opvolgt:

  • Beperk het lopen de eerste week zoveel mogelijk. Wissel houdingen af en leg regelmatig het been hoog als je zit. Dit om te voorkomen dat de knie meer gaat zwellen.
  • Bij afnemende pijn en zwelling kun je geleidelijk aan de belasting op het geopereerde been opvoeren. Na vier tot zes weken heb je de krukken meestal niet meer nodig (in overleg met de fysiotherapeut).
  • Pijn en zwelling kun je verminderen door regelmatig (gedurende ongeveer 15 minuten) een ijspakking op de knie te leggen.
  • Voor de pijn kun je eventueel pijnstillers innemen, bijvoorbeeld paracetamol. Soms krijg je een recept voor pijnstillers mee.
  • De eerste week mag je (mits de wond dicht is) douchen, maar nog niet in bad gaan. Dit om te voorkomen dat de wond week wordt.
  • Overleg met jouw fysiotherapeut over het moment waarop je weer kunt beginnen met fietsen, autorijden en sporten.

Problemen thuis

Wanneer de pijn de eerste dagen na de operatie toeneemt of je krijgt koorts, neem dan contact op met de polikliniek orthopedie. Buiten kantooruren bel je naar de receptie van het ziekenhuis, telefoonnummer: 0413 - 40 40 40.

  • Polikliniek orthopedie: 0413 - 40 19 71

Heb je nog vragen?

Wanneer je na het lezen van deze folder nog vragen hebt, neem dan gerust contact op met jouw behandelend arts polikliniek orthopedie 0413 - 40 19 71