Skip to Content

Kromstand van de penis, operatief opheffen (nesbitt plicaturatie)

In overleg met je arts krijg je binnenkort een ingreep om de kromstand van de penis te corrigeren. In deze folder lees je hoe deze behandeling in Bernhoven verloopt. Bijzondere omstandigheden kunnen aanleiding geven tot het wijzigen van de behandeling. Dit wordt altijd door de uroloog met je besproken.

Anatomie van de penis

De menselijke penis bestaat uit drie zwellichamen; twee aan weerszijden (de corpora cavernosa) die verantwoordelijk zijn voor de erectie en één aan de onderzijde van de penis (het corpus spongiosum), wat de plasbuis is.
De plasbuis dient om de urine af te voeren naar buiten. De plasbuis is alleen een buis als er urine door stroomt, na het plassen zorgt het elastiek in de wand van de buis ervoor dat de plasbuis dicht valt. De huid van de eikel is heel gevoelig en wordt normaliter beschermd door de voorhuid, die daar als een soort beschermingshoesje omheen ligt.
De twee zwellichamen verantwoordelijk voor de erectie (corpora cavernosa) zijn lange cilindervormige structuren. Deze cilinders zijn een soort sponsachtige bloedvaten. Bij een erectie neemt ‘de bloedopslag’ in de cilinders toe. Twee slagaders in de penis zorgen voor een goede bloedtoevoer naar de zwellichamen. Om stevigheid aan de zwellichamen te geven als deze met bloed gevuld zijn, zijn deze omgeven met een elastische bindweefsel laag (tunica albuginea).

Wat is de Ziekte van Peyronie

De ziekte van Peyronie is een goedaardige afwijking van de penis, waarbij er littekenweefsel in de wand (tunica albuginea) van de zwellichamen wordt gevormd. Hierdoor ontstaat een verkromming en verkorting van de penis ter plaatse van het litteken weefsel. Dit kan duidelijk aan de buitenkant gevoeld worden. Soms krijg je hierdoor erectiestoornissen op (impotentie), omdat er onvoldoende bloedtoevoer is naar een deel van het zwellichaam. De precieze oorzaak van de zieke van Peyronie is niet bekend, maar mogelijk wordt het littekenweefsel gevormd door kleine beschadigingen van de zwellichamen in de penis die tijdens geslachtsgemeenschap ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld optreden wanneer de penis tijdens het vrijen overstrekt raakt. Ook kan een erfelijke aanleg een rol kunnen spelen. 20% van de patiënten met de ziekte van Peyronie heeft eveneens een ‘verbindweefseling’ in de handpalm met verkromming van de pink (ziekte van Dupuytren) of er wordt bindweefsel gevormd in de voetzolen (ziekte van Lederhausen). 

Verschijnselen van de Ziekte van Peyronie

Er zijn vier duidelijke symptomen:

 • verharding in de wand van de penis
 • verkromming en soms ook verkorting van de penis tijdens de erectie
 • pijnklachten tijdens erectie
 • erectiestoornissen

Onderzoek bij de Ziekte van Peyronie

Bij lichamelijk onderzoek is bijna altijd een langwerpige verdikking voelbaar in de lengte van de penis.

Je kan zelf foto's maken van de penis in erectie, zo mogelijke in twee richtingen. Op die manier kan je de ernst van de verkromming vastleggen en dezze aan de bahandeld arts laten zien. 

Behandeling van de Ziekte van Peyronie

Een genezende behandeling voor de ziekte van Peyronie is er helaas nog niet. Vaak is de kromstand van de penis zo erg, dat het vrijen pijnlijk of zelfs onmogelijk is. In dat geval is het mogelijk om dit te opereren. Een operatie waarbij de penis wordt recht gezet heet “een operatie volgens Nesbitt”. Deze wordt vaak gecombineerd met het verwijderen van de voorhuid (besnijdenis).

Hoe bereid je je voor?

 • Actueel medicatieoverzicht (AMO) Neem bij een opname of polibezoek altijd een overzicht mee van de medicijnen die je op dit moment gebruikt. Dit kun je bij de apotheek halen. Als de arts medicatie wil voorschrijven, leest hij of zij in het overzicht welke medicijnen je al gebruikt. Zo voorkomen we dat je medicijnen voorgeschreven krijgt die niet goed met elkaar samengaan. Het overzicht van de medicijnen die je op dit moment gebruikt wordt bij de apotheek een actueel medicatieoverzicht genoemd ofwel AMO. Op Actueel Medicatieoverzicht (AMO) lees je er meer over.
 • Als je bloedverdunners gebruikt, vertel dit dan aan de uroloog. In overleg met de uroloog zal dit zo nodig tijdelijk gestopt worden.
 • De ingreep vindt plaats onder narcose of met een ruggenprik. Om dit te bespreken wordt er een afspraak gemaakt voor het spreekuur PPO (Pre-operatief Poliklinisch Onderzoek). Op dit spreekuur heb je een gesprek met een doktersassistente, een verpleegkundige en met de anesthesioloog (de arts die voor de verdoving zorgt).
 • Op de dag van de ingreep kom je nuchter naar het ziekenhuis. Dit betekent dat je vanaf een bepaald tijdstip niets meer mag eten, drinken en roken. Op het spreekuur PPO krijg je te horen vanaf welk moment je nuchter moet zijn.
 • De ingreep vindt plaats op de operatiekamer.
 • Voor deze ingreep blijf je meestal 1 nacht in het ziekenhuis.

Waar meld je je?

Op de dag van de ingreep meld je je volgens afspraak op de afdeling. Je krijgt vooraf te horen op welke route en hoe laat je jezelf mag melden.

 Hoe verloopt de ingreep?

In de tegenoverliggende zijde van het aangedane zwellichaam worden corrigerende hechtingen geplaatst zodat de penis rechtgetrokken wordt. Deze hechtingen zijn soms onoplosbaar en kunnen dan in de diepte ook eventueel te voelen zijn. Het effect van de operatie wordt meteen (dus tijdens de operatie) gecontroleerd. Om goed bij de zwellichamen te komen, moet de huid van de penis worden ‘afgestroopt’. Voor dit deel van de operatie is bijna altijd een besnijdenis noodzakelijk. Dit betekent dat de eikel niet meer bedekt zal zijn met voorhuid. Na de operatie is de penis een paar centimeter korter, maar wel ‘functioneel’ recht. Het is niet altijd mogelijk de penis honderd procent kaarsrecht te krijgen.

De ingreep duurt ongeveer zestig minuten.

Na de ingreep

 • Tijdens de ingreep krijg je een infuus. Dit zal afgekoppeld worden als de bloeddruk stabiel is en je goed kunt eten en drinken.
 • Je hebt eventueel een blaaskatheter gekregen na de operatie. Dit is een slangetje via de plasbuis dat ervoor zorgt dat de urine uit de blaas kan lopen. De katheter wordt de dag na de ingreep verwijderd.
 • Je hebt een drukverband om de penis gekregen om zwelling en nabloeding van het operatiegebied te voorkomen. De dag na de operatie wordt dit drukverband door de verpleegkundige verwijderd en worden de wondjes worden beoordeeld. Neem een strakke onderbroek mee die je aan kunt doen als het drukverband verwijderd is.
 • Na de operatie krijg je pijnstillers. Het kan zijn dat je toch pijn blijft houden. Je kunt dit aangeven bij de verpleegkundige. De verpleegkundige zal, in overleg met de arts, krachtigere pijnstillers geven.
 • Als je geen koorts hebt, goed kunt plassen en de operatiewondjes er rustig uit zien mag je 1 dag na de ingreep naar huis.

Weer thuis

 • Bij pijnklachten mag je 4 keer per dag 2 tabletten paracetamol 500 mg innemen. Wacht bij pijnklachten niet te lang met het innemen van de pijnmedicatie.
 • De dag na de ingreep mag je weer douchen. Als een gaasje vastzit aan de wond kun je het onder de douche losweken. Na het douchen is het belangrijk om de wondjes droog te deppen. Je mag kort in bad als de wondjes goed gesloten zijn. Minimaal na 48 uur.
 • Voor extra ondersteuning van de penis na de ingreep, draag je een strak zittende onderbroek of zwembroek.
 • Leg de penis omhoog in het ondergoed om zwelling tegen te gaan. Draag hiervoor een strakke onderbroek of zwembroek.
 • Ook kun je enkele dagen een branderig gevoel hebben tijdens het plassen. Bij doorplassen verdwijnt dit gewoonlijk weer. Spoel eventueel het wondgebied na met water en dep het droog.
 • Op de plaats van de hechtingen kunnen korstjes ontstaan, die soms een schrijnend gevoel geven.
 • De hechtingen lossen vanzelf op na ongeveer een tot drie weken.
 • De eikel kan de eerste dagen gevoelig zijn. Je kunt de eikel insmeren met wat vaseline en bedekken met een gaasje.
 • Het is belangrijk om voldoende te drinken, ongeveer 2 liter per 24 uur.
 • Geslachtsgemeenschap mag weer na minimaal zes weken, als de wond ook volledig genezen is.
 • Het advies is twee weken niet te sporten en te zwemmen.
 • Moest je stoppen met de bloedverdunners vanwege deze ingreep, dan kun je 3 dagen na de ingreep weer beginnen met het innemen van de bloedverdunners. Weet je niet zeker of dat dan al kan? Overleg dan even met de polikliniek urologie.
 • Als je je goed voelt mag je vanaf een dag na de ingreep je normale werkzaamheden weer hervatten.

Controle

Ongeveer 4-6 weken na de ingreep heb je een controleafspraak bij de uroloog.

Mogelijke complicaties

De mogelijke complicaties beperken zich bijna altijd tot de wond.

 • Nabloeding of een bloeduitstorting onder een hechting. Je kunt deze bloeding zelf stelpen door een gaasje te nemen en dit op de wond te leggen en even stevig aan te drukken. Na 5 minuten stopt het bloeden meestal.
 • Het kan gebeuren dat je in de eerste weken pijnlijke (nachtelijke) erecties hebt met een zeer kleine kans op een nabloeding en loslaten/doorscheuren van de hechting.
 • De balzak of de penis kan een blauwe kleur krijgen en er kan wat bloed of vocht uit de wondjes komen. Je hoeft je hier geen zorgen om te maken.
 • Het kan gebeuren dat je de eerste dagen wat 'sproeiend' plast. Dat kan ontstaan door de reactie van de wond (hechtingen, vochtophoping of bloeduitstorting) en verdwijnt vanzelf.
 • Infectie of abces.

Wat te doen bij problemen?

In onderstaande situaties is het verstandig contact op te nemen met de polikliniek urologie:

 • De pijn neemt toe bij het gebruik van pijnstilling
 • De penis of balzak wordt steeds dikker
 • Je krijgt koorts boven de 38,5 graden Celsius
 • Als je niet kunt plassen
 • Als de wondjes blijven bloeden

 Vragen?

Heb je na het lezen van deze folder nog vragen dan kun je op werkdagen contact opnemen met de polikliniek urologie op telefoonnummer 0413 - 40 19 68.

Buiten kantooruren kun je bij vragen of problemen contact opnemen met de receptie van Bernhoven op telefoonnummer 0413 - 40 40 40.