Skip to Content

U heeft last van littekenweefsel dat niet goed genezen is na een operatie. Het is te dik en/of te breed. Dit komt door aanmaak van te veel littekenweefsel.

Oorzaken hiervan kunnen zijn:

  • Onvoldoende rust na de operatie
  • Wondinfectie
  • Lelijke wondgenezing door erfelijke aanleg, met name bij mensen met een donkere huidskleur
  • Teveel spanning op de wondranden
  • Verkeerde richting van het litteken

Het is mogelijk een lelijk litteken operatief te corrigeren. Daarnaast zijn er ook niet operatieve manieren om een litteken te verfraaien (zalf, siliconen pleisters en injecties).

Een operatieve correctie kan onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. Soms is het beter de ingreep onder narcose uit te voeren in verband met de grootte van het litteken. Afhankelijk van de plaats en de grootte van het litteken kunnen meerdere correcties nodig zijn. De behandelend specialist bespreekt met u welke behandeling voor u de beste is.

Hoe bereidt u zich voor?

Afhankelijk van de ernst van uw aandoening zal de operatie poliklinisch (op de poliklinische behandelkamer) of via een dagopname (op de operatiekamer) uitgevoerd worden.
Voor een operatie op de operatiekamer moet u altijd nuchter zijn. Voordat u geopereerd wordt komt u op gesprek bij de anesthesist. Deze dokter regelt de verdoving en bespreekt met u de gang van zaken.
Voor een operatie op de poliklinische behandelkamer (lokale verdoving) hoeft u niet nuchter te zijn.

Geef aan uw arts door welke medicijnen u gebruikt en welke operaties en ziektes u heeft doorgemaakt. Soms moeten medicijnen voor een operatie gestopt worden. Dit kan het geval zijn bij bloedverdunners.
Roken verhoogt de kans op een ontsteking. Stopt u zes weken voor een operatie met roken dan is dit risico duidelijk kleiner.

Waar moet u zich melden?

Voor een poliklinische behandeling moet u zich melden of op de polikliniek plastische chirurgie, route 041, of op het ambulant centrum, route 140. Waar u moet zijn staat vermeld op het afspraakkaartje of op de brief.

Hoe verloopt de behandeling?

De operatie wordt meestal onder lokale verdoving verricht. Via een snee wordt het litteken verwijderd. Het kan onvoldoende zijn om de wond gewoon te sluiten. De plastisch chirurg heeft technieken om het litteken onregelmatig te maken. Dit geneest beter, omdat het niet in een rechte lijn kan trekken. Vaak zijn dit technieken waar een w- of z-vorm gebruikt wordt. Soms gebruikt de plastisch chirurg een huidtransplantaat om de wond dicht te maken. Deze huid wordt ergens anders vandaan gehaald en ingehecht in de wond. Ook kan de plastisch chirurg soms huid uit de omgeving verplaatsen om de wond dicht te maken. Dit heet een (transpositie) lapje. Dit gebeurt alleen bij grote littekens die niet te sluiten zijn. De huid wordt gehecht. De operatie duurt ongeveer 5-45 minuten. U krijgt een drukkend verband. Vaak is dit in de vorm van een hechtpleister. Deze pleister kan blijven zitten totdat de hechtingen verwijderd worden. U kunt er (een dag na de operatie) gewoon mee douchen.

Na de behandeling

Na de behandeling mag u dezelfde dag naar huis. U mag met een verband geen voertuig besturen, dus neem iemand mee die u thuisbrengt.
Na een tot drie dagen mag u zelf het verband verwijderen. U kunt nu gewoon douchen. Op de wond kunt u een pleister plakken.
Na ongeveer één (gezicht) tot twee (lichaam) weken worden de hechtingen verwijderd (als dit nodig is). We adviseren u om de eerste zes weken geen zware arbeid of sport te verrichten waarbij u de wond belast. Soms wordt de wond nabehandeld met een zalf of littekenpleister.
Normaal is paracetamol voldoende voor een goede pijnstilling.

Zijn er complicaties?

Na elke operatie bestaat er een risico op een nabloeding of infectie. Door nauwkeurig en steriel te werken is dit risico minimaal. Wanneer er na de operatie sprake is van toenemende pijnklachten, zwelling, roodheid van de wond of koorts moet u contact met ons opnemen.
Andere complicaties kunnen zijn: het niet (geheel) verdwijnen van de klachten, het terugkomen van het litteken, Littekenklachten, het opengaan van de wond, pijnklachten, beschadiging aan weefsels in het operatiegebied zoals de zenuwen of bloedvaten. Huidtransplantaten of lapjes kunnen soms niet goed ingroeien

Wat te doen bij problemen thuis?

Tijdens kantooruren: 0413-40 19 74

Na kantooruren: Spoedeisende hulp 0413 - 40 10 00

Heeft u nog vragen?

Heeft u na deze informatie gelezen te hebben of na de operatie nog vragen dan kunt u contact met ons opnemen .

ZBC Plastische Chirurgie Uden, route 41.
Nistelrodeseweg 10
5406 PT Uden
0413 - 40 19 74

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie of na de operatie nog vragen, dan kunt u contact met ons opnemen:

ZBC Plastische Chirurgie Uden
Nistelrodeseweg 10
5406 PT Uden
0413 - 40 19 74