Maximale fietstest longgeneeskunde met bloedafname (ergometrie met bloedgas)
Hoe verloopt het onderzoek?
- Met dit onderzoek wordt gekeken tot welke lichamelijke inspanning u in staat bent en welke factoren u beperken tijdens inspanning.
- Vooraf aan de fietstest wordt er door de longfunctieanalist of longarts een infuus ingebracht in de slagader aan de binnenzijde van uw pols, zodat tijdens fietstest om de paar minuten wat bloed kan worden afgenomen.
- Na een maximale blaasoefening mag u plaatsnemen op een hometrainer. U wordt aangesloten op de apparatuur waaronder een mondneusmasker, hartfilmpje, bloeddrukband en zuurstofmeter. Tijdens de fietstest kan de longfunctieanalist u goed in de gaten houden.
- Na een aantal minuten rustig meten begint de fietstest. Na een paar minuten fietsen wordt de belasting per minuut opgevoerd. Het fietsen wordt dus steeds zwaarder. De laatste paar minuten zijn het belangrijkste, probeert u het zo lang mogelijk vol te houden. Hierbij wordt u aangemoedigd door de longfunctieanalist om dit zo maximaal mogelijk uit te voeren voor een zo betrouwbaar mogelijk resultaat. Tijdens de test zijn er altijd twee personen aanwezig in de ruimte.
- Wanneer u volledig hersteld bent wordt het infuus weer verwijderd. U krijgt een drukverband om die u minimaal 1 uur moet dragen om een bloeduitstorting te voorkomen
Hoe bereidt u zich voor?
- U mag uw medicijnen gewoon doorgebruiken
- Als u bloedverdunners gebruikt mag u deze gewoon doorgebruiken. Geef dit wel aan bij de longfunctieanalist op het moment van het inbrengen van het infuus
- Het is aan te raden om niet met een lege maag te komen, maar 2 uur van te voren ook geen zware maaltijd gebruiken
- Makkelijk zittende kleding en schoenen (platte zolen) aan te trekken
- 12 uur van te voren zware inspanning te vermijden
- Zorg dat u 10 minuten voorafgaand de afspraaktijd aanwezig bent.
Duur
Dit onderzoek duurt circa 50-60 minuten, waarbij u in totaal circa 15 minuten fietst. Het onderzoek wordt gedaan op de functieafdeling, route 110.