Skip to Content

MCG-onderzoek bij kinderen, wat doen ze dan?

Deze folder is een hulpmiddel om uw kind voor te bereiden op het komende onderzoek van blaas en urinewegen. In medische termen wordt dit onderzoek ook wel een mictiecystogram (M.C.G.) genoemd. Angst , spanning en onbekendheid met medische onderzoeken kunnen zowel bij u als uw kind zorgen voor onrust en onzekerheid.

Inhoud van deze folder

In eenvoudig taalgebruik en met behulp van foto’s wordt zo duidelijk mogelijk uitgelegd wat er voor, tijdens en na het onderzoek gaat gebeuren. Voor u komt meer uitgebreide informatie over het onderzoek aan de orde in deze inleiding.

Wat is een M.C.G.-onderzoek?

M.C.G. staat voor mictiecystogram. Een M.C.G. is een onderzoek waarbij met behulp van röntgenstralen en een contrastmiddel beelden worden gemaakt van de urinewegen. Deze foto’s geven informatie over de werking van de blaas en de urineleiders (ureters).
Het contrastmiddel zorgt ervoor dat de blaas en de urineleiders duidelijk zichtbaar zijn op de foto’s. Ook wordt gekeken of urine vanuit de blaas terugloopt naar de nieren.

  • De contrastvloeistof die uw kind krijgt tijdens dit onderzoek heeft mogelijk ook invloed op uitslagen van urineonderzoek. Wanneer uw kind urine bij het laboratorium moet inleveren, kunt u dit het beste doen vóór het onderzoek of 3x 24 uur ná het onderzoek


Het onderzoek duurt maximaal een half uur. De precieze tijdsduur hangt af van het aantal opnamen dat gemaakt wordt.

Hoe bereiden u en uw kind zich voor?

Bent u zwanger zorg er dan voor dat er een ander vertrouwd persoon tijdens het onderzoek bij uw kind aanwezig kan zijn. Blijft u bij uw kind, dan is het beter dat eventuele andere kinderen aan iemand anders’ zorg toe te vertrouwen zodat u uw kind de volle aandacht kan geven.

Het is belangrijk dat uw kind de dag voor, van en de dag na het onderzoek antibiotica krijgt. De soort en de hoeveelheid van de antibiotica is afhankelijk van de grootte van uw kind. Instructies hierover heeft u van uw de behandelaar gehad. Voor dit onderzoek is het nodig een blaaskatheter bij uw kind in te brengen. Afhankelijk van de leeftijd wordt de katheter op de kinderafdeling ingebracht (tot en met 12 jaar) door kinderarts of verpleegkundig specialist of op de afdeling radiologie door radioloog of laborant (vanaf 13 jaar). Op de kinderafdeling is een pedagogisch medewerkster aanwezig die helpt bij de begeleiding. Afhankelijk van de leeftijd meldt u zich met uw kind op de kinderafdeling of op de afdeling radiologie.

Na het onderzoek

Na het onderzoek is het belangrijk dat uw kind een dag extra veel drinkt. Het contrastmiddel verlaat zo snel het lichaam en is er minder kans dat uw kind een blaasontsteking krijgt. Plassen kan de eerste keer na het onderzoek een prikkend gevoel geven.

Uitslag

De radioloog beoordeelt de foto’s. Hij stuurt hiervan een verslag naar de behandelend specialist. Die zal de uitslag met u bespreken.

Het verslag is ook in te zien via het patiëntenportaal MijnBernhoven. Kijk voor meer informatie over MijnBernhoven op patientenportaal MijnBernhoven.

Heeft u vragen?

Wanneer u na het lezen van de informatie nog vragen heeft, neem gerust contact op met de afdeling radiologie

  • Telefoonnummer: 0413 - 40 19 62

Informatie voor jou

De dokter wil graag weten wat er met je aan de hand is. Alleen kan hij dit aan de buitenkant niet zien. Daarom moeten er een paar foto’s gemaakt worden van hoe jouw lichaam er van binnen uit ziet.
Misschien heeft papa of mama ook wel eens een foto van je gemaakt. Dan weet je dat foto’s maken helemaal geen pijn doet. De foto’s die de dokter wil hebben, moeten in het ziekenhuis gemaakt worden. Dit gebeurt met een groot fototoestel, in een speciale kamer in het ziekenhuis.

De kamer van het MCG-onderzoek

Als je daar met papa of mama binnen komt zie je de volgende dingen:

  • Mevrouw of meneer in een wit pak. Deze mevrouw of meneer noemen we een ‘laborant’.
  • Een groot apparaat. Dit is het grote fototoestel.
  • Een bed dat aan het apparaat vast zit.
  • Een raam.
  • Je mag zelf op het bed klimmen. De laborant zal je vertellen hoe je mag gaan liggen. Papa of mama blijft vlak bij je.

Het onderzoek

Met mama of papa ga je naar de kinderafdeling van het ziekenhuis. Daar wordt je naar een kamer gebracht en de dokter of verpleegkundig specialist wordt gebeld. Als die er is ga je met je blote billen op het bed liggen. Eerst wordt je plasgaatje schoongemaakt met natte watjes, dit kan een beetje koud aanvoelen. Daarna wordt er een dun slangetje, het ziet er uit als een slap rietje, in je plasgaatje gebracht. Om het slangetje doet de dokter of verpleegkundig specialist een zachte zalf om het inbrengen niet zo gemakkelijk mogelijk te maken. Het kan zijn dat je het een beetje kriebelt, prikt of iets anders voelt. Wanneer het slangetje goed zit, komt er plas uit en plakt ze het slangetje op je been. Dan mag je je onderbroek en andere kleren weer aan en ga je naar de afdeling waar de foto's worden gemaakt. Daar ga je op een ander bed liggen met het grote fototoestel boven je. De dokter laat door het slangetje contrastmiddel (speciaal water dat je op de foto's goed kunt zien) in je blaas lopen.

Dit slangetje gaat in je plasgaatje

Foto's maken

Als je goed ligt, krijgt jouw papa of mama een groot beschermend gekleurd schort aan voor het onderzoek. Dan gaan de dokter en de laborant achter het grote raam zitten. Wanneer zij door het raam kijken, zien ze je precies liggen. Zo kunnen de foto's gemaakt worden en kunnen ze tegelijkertijd naar jou kijken. Op de foto's kan de dokter zien hoeveel water er in je blaas kan. Als je denkt dat je vreselijk moet plassen, dan moet je dit tegen de dokter zeggen. Hij/zij haalt dan het slangetje uit je blaas en dan mag je plassen in een bakje, een flesje of op een speciaal matje. Je moet namelijk wel blijven liggen onder het fototoestel, zodat de dokter goed kan zien of je al het water weer uit je blaas plast.

De laborant bedient het MCG-apparaat van achter een grote ruit

Geluid

Tijdens het onderzoek laat de dokter de tafel en het fototoestel met een afstandsbediening bewegen en draaien. Dit maakt lawaai waar je niet van hoeft te schrikken.

Stil blijven liggen

Het duurt een tijdje voordat het onderzoek klaar is. Je kan helpen door zo stil mogelijk te blijven liggen, zodat het onderzoek zo snel en goed mogelijk verloopt. Papa of mama mag bij je blijven.

Als alle foto's klaar zijn, komen de dokter en de laborant weer naar je toe. Ze zeggen dan dat alles klaar is en je mag je weer bewegen. Je mag zelf van het bed afklimmen en klaar ben je. Dat was het onderzoek!

Nu weet je een beetje wat er gaat gebeuren. Praat er maar eens goed over met papa of mama. Als er nog iets is wat je niet begrijpt, kun je dat altijd aan de dokter of de laborant vragen.