Skip to Content

Middel-diepe chemische peeling (cosmetisch)

Een chemische peeling is een ‘verjongingskuur’ voor de huid. Het stimuleert de aanmaak van nieuw collageen en verwijdert de verouderde opperhuid met vlekken en rimpels.  

In deze folder lees je belangrijke informatie en uitleg waarvan je op de hoogte moet zijn voordat je behandeld wordt met een chemische peeling.

Wat is een chemische peeling en voor wie is deze behandeling bedoeld?

Een chemische peeling is een ‘verjongingskuur’ voor de huid. Het stimuleert de aanmaak van nieuw collageen en verwijdert de verouderde opperhuid met vlekken en rimpels. Bij een chemische peeling verwijderen we het bovenste laagje van de huid met behulp van vloeistoffen die we op de huid aanbrengen. De gewenste diepte van de peeling en het beoogde effect van de behandeling bepalen de keuze van het product.

Lichte peelings kunnen worden uitgevoerd met vloeistoffen die melkzuur en fruitzuren bevatten. Voor de diepere peeling wordt vaak gebruik gemaakt van een combinatie van Jessner vloeistof en Trichloorazijnzuur.

Door het variëren van de concentratie en hoeveelheid vloeistof kan een peeling op verschillende dieptes worden uitgevoerd. Hoe dieper de peeling, hoe beter het resultaat. Bij een lichte peeling is de huid binnen enkele dagen weer genezen. Na een middel-diepe peeling duurt de genezing ongeveer 7 tot 10 dagen.

Wat kan met een peeling?

  • Verwijderen van kleine rimpels.
  • Verminderen van de huidveranderingen ten gevolge van het ouder worden en door zonschade.
  • Verbeteren van onregelmatige pigmentatie van de huid.
  • Het afvlakken van iets opgeworpen littekens.

                                                  

Wat kan een peeling niet?

  • Grote poriën worden niet kleiner, soms worden ze zelfs groter.
  • De elasticiteit van de huid verbetert niet.
  • Plooien in de huid door een overmaat aan huid verminderen niet.
  • Niet alle soorten littekens kunnen met chemische peeling worden verwijderd.
  • Hyperpigmentatie (bruine vlekken in de huid) kan niet in alle gevallen worden verminderd. Vooral bij een donker huidtype is verwijderen van pigmentaties moeilijk. 
  • Uitgezette bloedvaatjes blijven zichtbaar.

Hoe vaak moet een middel-diepe chemische peeling worden uitgevoerd?

Dit hangt af van de toestand van de huid en van wat je er zelf van verwacht. Meestal zijn 1 tot 2 behandelingen genoeg. Bij pigmentafwijkingen worden soms meerdere peelings toegepast. Tussen opeenvolgende peelings houden we een rustperiode van 4 tot 6 weken aan.

Mogelijke bijwerkingen

Een chemische peeling is een zeer veilige behandeling. Als je de uitleg en adviezen goed opvolgt komen bijwerkingen zoals pigmentveranderingen en huidinfecties weinig voor. Littekenvorming komt bij middel-diepe peelings vrijwel nooit voor.

Kleur van de huid

Na een peeling kan de huid een beetje roder kleuren dan normaal. Meestal is de huid snel hersteld, maar soms kan de roodheid langer aanhouden. Uiteindelijk kleurt de huid weer normaal.

Na een diepe peeling kan de huid van kleur veranderen (lichter of donkerder worden). Soms ziet de huid er vlekkerig uit. Doorgaans herstelt dit in 6 tot 12 maanden. De wisselende pigmentatie ontstaat vooral bij blootstelling aan zonlicht of een zonnebank. Daarom moet zonlicht worden vermeden en bij zonnig weer moet een anti-zonnebrandmiddel met een totale sunblock (een zeer hoge beschermingsfactor) worden gebruikt.

Infectie

Na de behandeling is de huid stuk als bij een schaafwond. Infecties zijn daarom mogelijk. Vooral bij personen met koortslippen kunnen problemen ontstaan. In dat geval moet je contact opnemen met de dermatoloog.

Telefoonnummers staan achter in deze folder.

Allergie

In zeldzame gevallen kan iemand overgevoelig zijn voor de gebruikte stoffen en ontstaat een eczeem. Het eczeem verdwijnt geleidelijk.

Littekens

Onder normale omstandigheden is de kans op littekenvorming zeer klein. Een wat groter risico lopen mensen bij wie wondjes met lelijke littekens genezen. Ook bij gebruik van geneesmiddelen zoals Isotretinoine en Acitretine heb je hierop een verhoogde kans. Medicijngebruik moet je dan van tevoren ook aan de behandelend arts melden.

Resultaten

Resultaten kunnen niet gegarandeerd worden.

Wat moet je doen voorafgaand aan de peeling?

Voor een optimaal resultaat van de peeling moet je van tevoren de huid gedurende enkele weken dagelijks insmeren met een voorgeschreven crème waarin hydrochinon of tretinoïne zit. Een dag voor de peeling startje met Zelitrex  2 maal per dag 1 tablet (500 mg). Deze kuur duurt 7 tot 10 dagen. Voorafgaand aan de peeling moet je de huid thuis goed schoonmaken en breng je geen crèmes of make-up aan. Soms wordt door de dermatoloog pijnstillende medicatie voorgeschreven (Ascal).  Je moet 1 tot 2 uur voor de ingreep 2 poeders van 600 mg Ascal tegelijk (totaal 1200 mg) innemen. 4 uur na de ingreep en eventueel 8 uur later kun je nogmaals 2 poeders innemen. Soms geven we vooraf een rustgevend medicijn.

Tijdens de peeling

Voor de peeling maken we de huid eerst vetvrij. Daarna brengt de dermatoloog de peeling-substantie aan op de huid. Dit geeft een branderig gevoel. Om wat te verkoelen is een ventilator beschikbaar. Afhankelijk van de afspraken vooraf over de diepte van de peeling en reactie van de huid brengen we één of meerdere lagen aan. Na de peeling koelen we de huid met natte washandjes en smeren dan de huid in met een antibacteriële crème. Nadat deze is ingetrokken kun je naar huis.

Na de peeling

Het is verstandig als je direct na de peeling niet zelf achter het stuur gaat zitten; als je een rustgevend medicijn hebt geslikt is het uiteraard noodzakelijk dat je je laat ophalen.

Na de peeling kun je verwachten dat er roodheid, schilfering en zwelling van de behandelde huidgebieden optreedt (vergelijkbaar met een flinke verbranding door de zon). Na enkele dagen ontstaan korstjes. De eerste 2 dagen na de peeling moet je de behandelde huid 4 maal per dag gedurende 10 minuten bedekken met kompressen gedrenkt in azijnzuuroplossing (een eetlepel witte azijn in een glas water oplossen). Na het verwijderen van de kompressen smeer je de huid in met Flammazinecreme. Je mag de huid voorzichtig wassen met water. Na 7 tot 10 dagen is de huid genezen en is de kleur lichtroze. Hierna is het verstandig de huid nog enkele dagen regelmatig in te smeren met een vette crème. Na ongeveer 6 dagen kun je weer make-up gebruiken. Meestal verdwijnen de bovengenoemde reacties binnen 1 tot 2 weken maar in een enkel geval kan het wel een maand duren.

Het is zeer belangrijk dat je na de peeling niet in de zon komt!

Na een chemische peeling moet je de zon (en de zonnebank) absoluut vermijden gedurende minimaal 3 maanden. Als het zonnig weer is moet je de huid vaak insmeren met een sunblock-creme (minimaal factor 20). Als de huid aan zonlicht wordt blootgesteld kunnen pigmentvlekken ontstaan.

Om infectie van de huid en ongewenste kleurveranderingen zo veel mogelijk te voorkomen is het vaak nodig om de huid voor en na de peeling te behandelen met crèmes die de pigmentvorming in de huid beïnvloeden of bacteriedodend werken. Wanneer je onverwacht meer pijn krijgt, er blaasjes ontstaan of de huid gaat ontsteken, moet je meteen contact met ons opnemen, telefoonnummers staan achter in deze folders.

Na de peeling controleren we op de polikliniek om te kijken of het genezingsproces naar wens verloopt en of het beoogde resultaat gerealiseerd wordt.

Bovendien kunnen hierdoor onverhoopte complicaties in een vroeg stadium onderkend en zo nodig behandeld worden.

Bij problemen of vragen

Neem bij twijfel, vragen of problemen contact op met de polikliniek dermatologie. Tijdens kantooruren bel je de polikliniek op 0413 – 40 19 00; Buiten kantooruren bel je de receptie van Bernhoven: 0413 – 40 40 40, op dit nummer is de dienstdoend dermatoloog bereikbaar.

Wat kost de behandeling?

De behandeling wordt niet door je zorgverzekeraar vergoed.  Een oppervlakkige peeling kost: € 220,-  Een middeldiepe peeling: € 550,- inclusief BTW

Als zich complicaties voordoen, kan soms een beroep worden gedaan op de zorgverzekeraar voor de vergoeding van de behandeling.

Betalen kan met pin of contante betaling en gebeurt aansluitend op de behandeling.

Als je niet naar de afspraak kunt komen, bel dan minstens één dag van tevoren de afspraak af. Een niet op tijd afgezegde afspraak kan aan jou worden doorberekend.

Verklaring behandeling middel-diepe chemische peeling:

Ik heb uitleg gekregen, begrepen en ga akkoord met de behandeling.

 

Naam:

 

Datum:

 

Handtekening: