Skip to Content

Pees(schede)ontsteking van Quervain

Inleiding

De aandoening van M. de Quervain is een ontsteking van de pezen en/of de peesschede aan de duimzijde van de pols.
Aan het einde van het spaakbeen aan de duimzijde lopen de pezen door een nauwe tunnel (peesschede). De binnenbekleding van de tunnel bestaat uit een slijmvlieslaag. De pezen van de duim glijden normaal soepel langs deze laag door de peesschede, maar wanneer de slijmvlieslaag ontstoken is lukt dat niet meer.
In het begin is er pijn aan de duimzijde van de onderarm. Wordt u niet behandeld, dan kan de pijn zich uitbreiden naar de duim en de bovenzijde van de onderarm.
Als u kracht zet met uw hand kunnen de pezen kraken. In ernstige gevallen ontstaat er zwelling rond het gebied van de peesschede. Voorwerpen tillen, vasthouden en het bewegen van de duim wordt dan steeds moeilijker en pijnlijker.

De ontsteking wordt veroorzaakt door irritatie, vaak door herhaalde bewegingen zoals dingen pakken, tillen, knijpen en wringen. Reuma en diabetes kunnen ook gepaard gaan met de aandoening van M. de Quervain.

De diagnose wordt gesteld op uw verhaal en het lichamelijk onderzoek.
De zogenoemde test van ”Finkelstein” wordt verricht, waarbij de duim in de gesloten vuist wordt gebracht en de pols richting pink wordt bewogen.
Dit verergerd de pijnklachten.

De behandeling

Soms is een peesontsteking te verhelpen met een injectie (ontstekingsremmer) of met een spalk. Werkt dit niet of zijn er ernstige klachten dan is een operatie nodig.
De operatie wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd.
Via een incisie (snede) in de handpalm wordt de peeskoker gekliefd. De pees kan nu weer normaal functioneren, de klachten zullen dan snel verdwijnen.

!Let op: u mag geen sieraden dragen aan uw hand en pols.

Na de behandeling

Na de ingreep mag u weer naar huis. U krijgt gedurende 3 dagen een drukverband en een mitella. De hand moet na de operatie door middel van een mitella hoog worden gehouden.
’s Nachts dient u de hand op een kussen te leggen. Drie dagen na de operatie mag u het drukverband verwijderen. De hechtingen mogen dan nat worden tijdens het wassen/douchen.
De vingers moeten regelmatig worden bewogen om verkleving van de huid, zenuwen en pezen te voorkomen. U moet dit op de dag van de operatie oefenen en elk uur de duim goed buigen en strekken.
Na 10-14 dagen wordt u terugverwacht op de polikliniek om de hechtingen te laten verwijderen. U mag de hand dan weer belasten op geleide van uw pijnklachten.

Mogelijke complicaties

Na elke operatie bestaat er een risico op een nabloeding of infectie. Door nauwkeurig en steriel te werken is dit risico minimaal. Wanneer er na de operatie sprake is van toenemende pijnklachten, zwelling, roodheid van de wond of koorts moet u contact met ons opnemen.
Daarnaast is er een risico dat er een gevoelszenuw in de verdrukking komt omdat deze tijdens de operatie weg wordt gehouden. Dit kan gevoelsstoornissen geven in de rugzijde van de duim, wijsvinger en middelvinger. Een letsel van de gevoelszenuw kan vervelende klachten veroorzaken (neuroom), daarom houden we hier goed rekening mee. Heel soms kan de pees uit de koker schieten. Dit kan hinderlijk zijn.
Het kan zijn dat de geopereerde vinger een tijd wat gezwollen en stijf is. Door goed te bewegen zal dit vanzelf verbeteren.

N.B.: Gebruik vanaf één week vóór de behandeling geen aspirine. Dit middel verhoogt de kans op nabloedingen. Paracetamol 500 mg is een goed alternatief.

Wat te doen bij problemen thuis?

Tijdens kantooruren: 0413-40 19 74

Na kantooruren: Spoedeisende hulp 0413 - 40 10 00

Heeft u nog vragen?

Heeft u na deze informatie gelezen te hebben of na de operatie nog vragen dan kunt u contact met ons opnemen .

ZBC Plastische Chirurgie Uden, route 41.
Nistelrodeseweg 10
5406 PT Uden
0413 - 40 19 74