Skip to Content

MRI-onderzoek van de blaas

De behandelend arts heeft voor jou een MRI–onderzoek aangevraagd. Het doel van het onderzoek is om door middel van doorsnede foto’s te kijken of er afwijkingen in het te onderzoeken gebied zijn. Een radiologisch laborant voert het onderzoek uit. De radioloog (gespecialiseerd arts) is degene die de uitkomst beoordeeld.

BELANGRIJK!

Het onderzoek vindt plaats op locatie Uden. Meld je, nadat je digitaal bent aangemeld, 10 minuten vóór het afgesproken tijdstip bij de balie van de afdeling radiologie, routenummer 040. Laat zoveel mogelijk sieraden en andere kostbare spullen thuis.
Buiten kantoortijden (8.00-17.30 uur) kun je je melden bij de receptie aan de hoofdingang.

De informatie in deze folder is algemeen. Dat wil zeggen dat het onderzoek is beschreven zoals dit meestal verloopt. Het kan zijn dat de radioloog een andere methode kiest die beter aansluit bij jouw situatie.

Een eventuele begeleider kan er niet bij zijn in de onderzoeksruimte tijdens het uitvoeren van het onderzoek. Alleen in bijzondere situaties is dit mogelijk. Helpen met omkleden is vanzelfsprekend altijd toegestaan.

!Let op: ben je zwanger, of denk je zwanger te zijn? Overleg dan met de arts, want als je zwanger bent mag je geen MRI onderzoek ondergaan, en/of mag je niet in de onderzoeksruimte aanwezig zijn.

Wat is een MRI–onderzoek?

MRI staat voor magnetisch resonantie imaging. Bij een MRI–onderzoek worden er doorsnede foto’s van het te onderzoeken lichaamsdeel gemaakt. Bij het onderzoek gebruiken we een sterke magneet en radiogolven. We gebruiken hierbij dus geen röntgenstralen. Met behulp van de magneet en de radiogolven worden in het lichaam bepaalde signalen opgewekt. Een antenne ontvangt deze signalen en een computer zet de signalen om in beelden. De beelden laten de doorsneden van het te onderzoeken lichaamsdeel zien.

Het onderzoek doet geen pijn, is ongevaarlijk en levert meer informatie op dan röntgenfoto’s. 

Een MRI–onderzoek kan in de volgende gevallen niet plaatsvinden:

 • Je hebt (resten van) metaalsplinters in het oog.
 • Je hebt metalen implantaten/prothese korter dan 6 weken geplaatst

Een MRI–onderzoek kan soms niet plaatsvinden in deze situaties:

 • Je hebt een binnenoor implantaat (cochleair implantaat);
 • Je hebt een pacemaker. De pacemaker kan door het magneetveld ontregeld raken. Steeds meer pacemakers kunnen in de MRI. In dat geval plannen we de afspraak in overleg met de pacemakertechnicus.
 • Je hebt een metalen kunsthartklep;
 • Je hebt aneurysmaclips in het hoofd;
 • Je hebt een neuro-stimulator;
 • Je hebt een niet te verwijderen insuline- of andere geneesmiddelenpomp;
 • Je hebt een glucosesensor; deze dient voorafgaand aan het onderzoek verwijderd te worden;
 • Je hebt niet langdurig stil en/of plat liggen;
 • Je bent zwaarder dan 150 kg.

Overleg in bovenstaande situaties met de behandelend arts.

Claustrofobie

Het is voor mensen met claustrofobie (angst in kleine ruimtes) niet prettig om een MRI-scan te krijgen. Het te onderzoeken lichaamsdeel komt in het midden van de tunnel te liggen. Afhankelijk van het onderzoek wordt bepaald of je eerst met de voeten of eerst met het hoofd de tunnel in gaat. De tunnel blijft altijd open en licht, en waar mogelijk krijg je een spiegeltje mee waarmee je uit de tunnel kunt kijken. Overleg met de aanvragend arts over rustgevende medicatie als je claustrofobisch bent en het idee hebt dat dit nodig zal zijn. Op de afdeling radiologie hebben we geen rustgevende medicijnen. Neem die daarom zelf mee als dat nodig is.

Screeningsformulier

Bij het inplannen van de MRI-scan moet je een screeningsformulier invullen. Heb je dat nog niet gedaan? Klik dan hier of klik hier voor het kinderformulier. Je kunt het formulier nu downloaden, uitprinten en invullen. Stuur het ingevulde formulier naar: Bernhoven t.a.v. afdeling radiologie. Antwoordnummer 10140, postcode 5400 VB te Uden.

Zijn er risico’s of problemen?

Een MRI-onderzoek is een onderzoek zonder nadelige effecten of bijwerkingen. Als je contrastmiddel hebt gehad kan dit in een zeer zeldzaam geval een allergische reactie geven.

Wat te doen als je niet kunt komen?

Wanneer je onverwacht niet kunt komen op de afspraak, geef dit dan op tijd door aan de afdeling radiologie. Een ander kan dan in jouw plaats worden geholpen.

Telefoonnummer afdeling radiologie:

0413 - 40 19 62

Hoe bereid je je voor?

Voor een MRI–onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig. Je kunt gewoon eten, drinken en je gebruikelijke medicijnen innemen

 • tijdens het onderzoek mag je geen metalen voorwerpen bij je dragen. Waardevolle en niet noodzakelijke metalen bezittingen (zoals: munten, haarspelden, betaalpassen, creditcards, pennen, sieraden, ringen, horloge) kun je daarom beter thuis laten. Andere spullen kun je veilig in het kleedhokje achterlaten. Er is een kluisje voor waardevolle spullen, vraag hier naar.
 • draag tijdens het onderzoek geen gekleurde lenzen omdat hier vaak ijzerhoudende deeltjes in zitten die het onderzoek kunnen beïnvloeden
 • het eventuele contrastmiddel dat je krijgt tijdens dit onderzoek heeft invloed op eventuele bloeduitslagen. Wanneer je nog bloed moet laten prikken kun je dit het beste doen vóór het onderzoek of 24 uur na het onderzoek
 • lukt dit niet, vertel dan bij het laboratorium dat je een onderzoek met contrastvloeistof hebt gehad
 • vlak voor het onderzoek is het belangrijk dat je probeert de blaas leeg te plassen. Bij het kleedkamertje van de MRI is een toilet
 • zorg dat je 10 minuten voor de afspraaktijd, aanwezig bent. Die tijd is nodig voor het omkleden, plassen en prikken van een infuus

Ten behoeve van dit onderzoek krijg je een medicijn (Buscopan) ingespoten. Het kan zijn dat je daarna wazig ziet, dit gaat binnen enkele uren weer over. Je kunt daardoor deelnemen aan het verkeer. Zorg daarom dat er iemand is die jou naar huis brengt.

Onderzoek

Waar meld je je?

Drie dagen voor je afspraak krijg je een sms van Bernhoven met een link. Via deze link meld je je digitaal aan voor je afspraak. Lukt het niet om jezelf thuis aan te melden? Meld je dan met je geldige legitimatiebewijs aan bij de aanmeldzuil in de centrale hal van Bernhoven, routenummer 001. Deze aanmeldzuil print voor jou een dagticket met jouw afspraak of afspraken.

Je meldt je 10 minuten vóór het afgesproken tijdstip bij de balie van de afdeling radiologie, routenummer 040 op de begane grond.

Die 10 minuten zijn nodig vanwege strakke planning en eventuele voorbereidingen op het onderzoek.

Hoe verloopt het onderzoek?

Lange broek en schoenen moet je voor dit onderzoek uitdoen. Kleding waar géén metaal op of in zit mag je aanhouden (onderbroek, sokken, hemd of T-shirt), ook al je sieraden (horloge, ringen e.d.) moet je af doen. Draag je een kunstgebit, dan zul je dit uit moeten doen.

In de onderzoeksruimte ga je op een onderzoekstafel liggen en krijg je een mat over je bekken die het signaal uit het lichaam opvangt. We schuiven de tafel in een tunnel. De tunnel is aan het begin en aan het einde open. Daarna maken we de doorsnedefoto’s. Bij het maken van de foto’s is het belangrijk dat je zo stil mogelijk blijft liggen. Tijdens het onderzoek hoor je een hard kloppend, onaangenaam geluid. Om dit geluid een beetje te verzachten,, krijg je een koptelefoon op met (indien gewenst) muziek. Je mag ook zelf een cd of mp3-speler met eigen muziek mee brengen.

Ondanks het geluid is er via een intercomsysteem en een alarmbel die je in de hand krijgt, contact mogelijk met de laborant. Ook letten we vanuit de bedieningsruimte, via het raam op jou.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 40 minuten.

Na het onderzoek

De laborant vertelt wanneer je naar huis kunt gaan. Na het onderzoek kunt kun je de dagelijkse bezigheden weer oppakken.

Wat is er te zien?

Het grote voordeel van MRI is het hoge contrast tussen verschillende weefsels. Daardoor is zelfs binnen de prostaat onderscheid te maken tussen tumorweefsel en normaal weefsel. Om dit goed zichtbaar te maken, zijn wel meerdere series plaatjes nodig. Allereerst een serie van links naar rechts door de prostaat om de prostaat en zaadblaasjes goed te kunnen bekijken. Daarna een serie van boven naar onder door het zelfde gebied, mocht het in een richting niet goed duidelijk zijn. Dan volgt er een serie door het hele bekken. Op deze serie wordt bekeken of er lymfeklieren zijn die verdacht zijn voor uitzaaiingen.

Nu worden 2 series gescand waarop diffusie zichtbaar is. Dat wil zeggen dat je hierop kunt zien of iets 'drukt' doordat het hard groeit (bijvoorbeeld een tumor) of dat er juist ruimte over is. Zoals bijvoorbeeld vocht in een cyste. Dit is belangrijk om onderscheid te maken tussen normaal weefsel en tumoren of uitzaaiingen.

Uitslag

De radioloog beoordeelt de foto’s. Hiervan stuurt de radioloog een verslag naar je behandelend arts, die de uitslag met jou bespreekt.

Het verslag is ook in te zien via het patiëntenportaal MijnBernhoven. Kijk voor meer informatie over MijnBernhoven op patientenportaal MijnBernhoven.

Heb je nog vragen?

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen bel dan naar de afdeling radiologie.

 • Telefoonnummer: 0413 - 40 19 62