Skip to Content

MRI-onderzoek van het rectum

De chirurg heeft een MRI–onderzoek van het rectum aangevraagd. Rectum is de medische naam voor de endeldarm ofwel het laatste stukje van de dikke darm. Het onderzoek wordt gedaan om te kijken of er afwijkingen zijn in de endeldarm. Daarvoor worden doorsnede foto's gemaakt. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radiologisch laborant. De radioloog (gespecialiseerd arts) bekijkt de foto's om te zien wat er aan de hand is.

BELANGRIJK!

Het onderzoek vindt plaats op locatie Uden. Wij verzoeken je vriendelijk je 10 minuten vóór het afgesproken tijdstip te melden bij de balie van de afdeling radiologie, routenummer 040. Laat zoveel mogelijk sieraden en andere kostbare spullen thuis.
Buiten kantoortijden (8.00-17.30 uur) dien je je te melden bij de receptie aan de hoofdingang.

De informatie in deze folder is algemeen. Dat wil zeggen dat het onderzoek is beschreven zoals dit meestal verloopt. Het kan zijn dat de radioloog een andere manier kiest om het onderzoek te doen, die beter aansluit bij jouw situatie. In deze folder kunnen we niet alle mogelijkheden beschrijven. Ook risico's en bijwerkingen zijn in algemene zin beschreven.

Een eventuele begeleider kan niet aanwezig zijn in de onderzoeksruimte tijdens het uitvoeren van het onderzoek. Alleen in bijzondere situaties is dit eventueel mogelijk. Helpen met omkleden is vanzelfsprekend altijd toegestaan.

!Let op: ben je zwanger, of denk je zwanger te zijn? Overleg dan met de arts, want als je zwanger bent mag je geen MRI onderzoek ondergaan, en/of mag je niet in de onderzoeksruimte aanwezig zijn.

Wat is een MRI–onderzoek?

MRI staat voor magnetisch resonantie imaging. Bij een MRI–onderzoek worden er doorsnede foto’s van het te onderzoeken lichaamsdeel gemaakt. Bij het onderzoek wordt gebruik gemaakt van een sterke magneet en radiogolven. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van röntgenstralen. Met behulp van de magneet en de radiogolven worden in het lichaam bepaalde signalen opgewekt. Een antenne ontvangt deze signalen en een computer zet de signalen om in beelden. De beelden laten de doorsneden van het te onderzoeken lichaamsdeel zien. Het onderzoek is pijnloos, ongevaarlijk en kan in sommige gevallen meer informatie opleveren dan röntgenfoto’s.

Belangrijk

Een MRI–onderzoek kan in de volgende gevallen niet plaatsvinden:

 • Je hebt (resten van) metaalsplinters in het oog.
 • Je hebt metalen implantaten/prothese korter dan zes weken geplaatst

Een MRI–onderzoek kan soms niet plaatsvinden in deze situaties:

 • Je hebt een binnenoor implantaat (cochleair implantaat);
 • Je hebt een pacemaker. De pacemaker kan door het magneetveld ontregeld raken. Steeds meer pacemakers kunnen in de MRI. De afspraak wordt dan in samenspraak met de pacemakertechnicus gepland.
 • Je hebt een metalen kunsthartklep;
 • Je hebt aneurysmaclips in het hoofd;
 • Je hebt een neuro-stimulator;
 • Je hebt een niet te verwijderen insuline- of andere geneesmiddelenpomp;
 • Je hebt een glucosesensor; deze dient voorafgaand aan het onderzoek verwijderd te worden;
 • Je kunt niet langdurig stil en/of plat liggen;
 • Je bent zwaarder dan 150 kg;
 • Je bent zwanger.

Overleg in bovenstaande situaties met de behandelend arts.

Claustrofobie

Het is voor mensen met claustrofobie (angst in kleine ruimtes) niet prettig om een MRI-scan te ondergaan. Het te onderzoeken lichaamsdeel komt in het midden van de tunnel te liggen. Afhankelijk van het onderzoek wordt bepaald of je eerst met de voeten of met het hoofd de tunnel in gaat. De tunnel blijft altijd open en licht, en waar mogelijk krijg je een spiegeltje mee waarmee je uit de tunnel kunt kijken. Overleg met de aanvragend arts over rustgevende medicatie indien je claustrofobisch bent en het idee hebt dat dit nodig zal zijn. Op de afdeling radiologie is geen rustgevende medicatie verkrijgbaar.

Screeningsformulier

Bij het inplannen van de MRI-scan dient er een screeningsformulier te zijn ingevuld. Heb je dat nog niet gedaan? Klik dan hier of klik hier voor het kinderformulier. Je kunt het formulier nu downloaden, uitprinten en invullen. Stuur het ingevulde formulier naar: Ziekenhuis Bernhoven t.a.v. afdeling radiologie. Antwoordnummer 10140, postcode 5400 VB te Uden.

Zijn er risico’s of complicaties?

Een MRI-onderzoek is een onderzoek zonder nadelige effecten of bijwerkingen. Als u contrastmiddel heeft gehad kan dit in een zeer zeldzaam geval een allergische reactie geven. 

Verhinderd, en dan?

Wanneer je onverwacht niet naar de afspraak voor het onderzoek kunt komen, geef dit dan tijdig door aan de afdeling radiologie. Een ander kan dan in jouw plaats worden geholpen.

Telefoonnummer afdeling radiologie: 0413 - 40 19 62

Hoe bereid je je voor?

 • Voor een MRI-onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.
 • Je kunt gewoon eten, drinken en de gebruikelijke medicijnen innemen.
 • Tijdens het onderzoek mag je geen metalen voorwerpen bij je dragen. Waardevolle en niet noodzakelijke metalen bezittingen (zoals: munten, haarspelden, betaalpassen, creditcards, pennen, sieraden, ringen, horloge) kun je daarom beter thuis laten. Eventuele spullen kunt u in het kleedhokje achterlaten. Er is een kluisje aanwezig voor waardevolle spullen, vraag hiernaar.
 • Je wordt verzocht om tijdens het onderzoek geen oogmake-up en/of gekleurde lenzen te dragen omdat hier vaak ijzerhoudende deeltjes in zitten die het onderzoek kunnen beïnvloeden.
 • Het contrastmiddel dat je mogelijk krijgt tijdens dit onderzoek heeft invloed op eventuele bloeduitslagen. Wanneer je nog bloed moet laten prikken kun je dit het beste doen vóór het onderzoek of 24 uur na het onderzoek. Lukt dit niet, vertel dan bij het laboratorium dat je een onderzoek met contrastvloeistof hebt gehad.

Onderzoek

Melden

Wij verzoeken je vriendelijk je tien minuten vóór het afgesproken tijdstip te melden bij de balie van de afdeling radiologie, routenummer 040. Dit in verband met de strakke planning en eventuele voorbereidingen op het onderzoek.

Gang van zaken onderzoek

Lange broek, schoenen en bh moet je voor dit onderzoek uitdoen. Kleding waar géén metaal op of in zit mag u aanhouden (onderbroek, sokken, hemd of T-shirt), ook sieraden (horloge, ringen, haarspeldjes e.d.) moet je af doen. Een eventueel kunstgebit/prothese zul je uit moeten doen. In de onderzoeksruimte ga je op een onderzoekstafel liggen en krijg je een mat over je buik die het signaal uit het lichaam opvangt. Deze tafel wordt in een tunnel geschoven. De tunnel is aan het begin en aan het einde open. Vervolgens worden de doorsnedefoto’s gemaakt. Bij het maken van de foto’s is het belangrijk dat je zo stil mogelijk blijft liggen. Tijdens het onderzoek hoor je een hard kloppend, onaangenaam geluid. Om dit geluid te verminderen, krijg je een koptelefoon met muziek op. Ondanks het geluid is er via een intercomsysteem en een alarmbel die je in je hand krijgt, contact mogelijk met de laborant. Ook word je vanuit de bedieningsruimte via het glas in de gaten gehouden.

Om nog betere foto’s te kunnen maken, kan de radioloog het soms nodig vinden om contrastvloeistof toe te dienen. Dit betekent niet dat er iets ernstigs aan de hand is, maar het is nodig om een beter resultaat van het onderzoek te krijgen. De contrastvloeistof wordt toegediend met een prikje in een bloedvat in je arm. In de arm waar de contrastvloeistof is ingespoten, kun je kort een warm of koud gevoel krijgen.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek

De laborant vertelt je wanneer je naar huis kunt gaan. Na het onderzoek kun je je dagelijkse bezigheden weer hervatten. Wanneer tijdens het onderzoek contrastvloeistof in de arm is ingespoten, verdwijnt deze vanzelf weer uit het lichaam (via de nieren en de blaas). Door na het onderzoek wat meer te drinken, raak je de contrastvloeistof sneller kwijt.

Geef je je kind borstvoeding, dan mag je na het toedienen van contrastmiddel 24 uur geen borstvoeding geven. Gedurende deze tijd kun je het beste de moedermelk afkolven. De afgekolfde melk mag je NIET gebruiken.

Uitslag

De radioloog beoordeelt de foto’s. Hiervan stuurt de radioloog een verslag naar de behandelend arts, die de uitslag met je bespreekt.

Heb je nog vragen?

Wanneer je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, neem dan gerust contact op met de afdeling radiologie.

Telefoonnummer: 0413 - 40 19 62