Skip to Content

Nazorg na een bloedvatoperatie van het been

Je hebt net een vaatoperatie van je been ondergaan in Bernhoven en nu mag je weer naar huis. Je hebt nog enige tijd nodig voor het herstel van de ingreep. Je kunt een voorspoedig herstel bevorderen door een aantal adviezen en tips in acht te nemen. Daarover lees je meer in deze folder.

Stoppen met roken

Sigaretten bevatten nicotine, teer en koolmonoxide. Als nicotine in het bloed is opgenomen komen er bepaalde stoffen vrij namelijk, de zogenoemde catecholaminen. Deze stoffen zorgen voor een versnelde hartslag, vaatvernauwing, verhoogde bloeddruk en hartritmestoornissen.
Naast een genetische oorzaak, is ook roken een reden tot vaatvernauwing. Roken kan de kans op een hartinfarct en een herseninfarct tot drie keer vergroten. Ook meeroken vergroot de kans op hart- en vaataandoeningen. Roken is dus absoluut af te raden.

Voeding

De eerste weken kan het zijn dat je eetlust minder is dan je van jezelf gewend bent. Om krachten op te bouwen, kun je beter vaak wat kleinere porties per dag eten, dan drie keer per dag een gewone maaltijd.
Je mag alles eten, een goede voeding is erg belangrijk voor zowel de wondgenezing als het voorkomen van het dichtslibben van je bloedvaten. Het is dan ook belangrijk om goed gevarieerd te eten. Voeding is nodig om een goede genezing te bevorderen, daarvoor zijn vooral extra eiwitten en vitamines nodig. Suikers en vetten zijn over het algemeen in de voeding ruim voorhanden. De diëtiste kan je eventueel van extra adviezen dienen.

Lichaamsbeweging

Na de operatie is het raadzaam de volgende lichaamshoudingen en bewegingen zoveel mogelijk te vermijden:

 • Hurkzit
 • Over elkaar geslagen benen
 • Zitten met gebogen knieën in een stand van maximaal 45 graden
 • Traplopen

Bewegen is goed. Als je beweegt gaan de spieren werken die ervoor zorgen dat de bloedvaten het bloed beter kunnen vervoeren zo ontstaat er een betere doorbloeding.
Als je gaat zitten, leg dan meteen je geopereerde been omhoog. Doe je dit niet, dan stroomt het bloed niet goed terug en krijg je vocht in het been. Je kunt zelf controleren of het nog nodig is om je been omhoog te houden. Dit doe je door het been regelmatig even omlaag te houden, wanneer je dan geen dik been meer krijgt is het goed en kun je het lopen uitbreiden. Het kan nodig zijn het bed tijdelijk in de huiskamer te zetten.

De beste houding tijdens het stilzitten met het been omhoog:

 • Licht onderuit gezakte zithouding (hierdoor knellen de bloedvaten in de liezen niet af)
 • Het geopereerde been omhoog
 • Kuit ondersteunen met een krukje
 • Voet ligt vrij om te bewegen, dat moet je vooral doen

Het is beter om de eerste weken zelf geen auto te rijden. Verder mag je lichamelijke activiteiten rustig opbouwen. Het is goed om dagelijks een half uur te wandelen. Pas de activiteiten wel aan op pijn en vermoeidheid. Zwaar huishoudelijk werk en tillen moet je gedurende de eerste weken vermijden, zodat de wond voldoende tijd krijgt om te genezen. Je mag het werk hervatten als je denkt dat je daar weer toe in staat bent. Verricht je zware arbeid, bespreek het hervatten van werk dan tijdens je eerste controleafspraak met de chirurg.

Medicijnen

De bloedverdunners die je van je arts voorgeschreven kreeg, moet je langdurig blijven innemen. De vaatchirurg zal dit met je bespreken. Ook eventuele andere medicatie gebruik je in overleg met je vaatchirurg. Heb je bijverschijnselen naar aanleiding van de medicijnen, geef dit door aan je behandelend arts. Stop nooit zomaar met medicijnen.

Overzicht medicijnen

Neem bij een opname of polibezoek altijd een overzicht mee van de medicijnen die je op dit moment gebruikt. Dit kun je bij de apotheek halen. Als de arts jou medicatie wil voorschrijven, leest hij of zij in het overzicht welke medicijnen je al gebruikt. Zo voorkomen we dat je medicijnen voorgeschreven krijgt die niet goed met elkaar samengaan.

Het overzicht van de medicijnen die je op dit moment gebruikt wordt bij de apotheek een actueel medicatieoverzicht genoemd ofwel AMO. Op de pagina Actueel medicatieoverzicht (AMO) lees je er meer over.

Wat te doen bij problemen thuis?

Heb je na je thuiskomst uit het ziekenhuis klachten van welke aard dan ook en je vertrouwt het niet? Je kunt hierbij onder meer denken aan:

 • Het vertraagd genezen van de wond. Je merkt dit doordat de wond dik blijft en vocht verliest
 • Roodheid en zwelling van en rondom de operatiewond, duidt op een echte infectie
 • Lichte pijnklachten rondom het operatiegebied zijn normaal en zijn bedoeld om jou af te remmen
 • Temperatuur verhoging (>38,5) of koude rillingen

Wanneer je een van de bovenstaande problemen opmerkt, neem dan telefonisch contact op met het ziekenhuis. Bel dan met de polikliniek chirurgie: 0413 - 40 19 59.

Heb je buiten kantoortijden vragen of problemen, neem dan contact op met
het centrale telefoonnummer van Bernhoven: 0413 - 40 40 40. Op grond van je vragen wordt beoordeeld welke actie verder nodig is.

Mocht het onverhoopt nodig zijn dat je naar de spoedeisende hulp (SEH) van Bernhoven komt? Volg bij het ziekenhuis dan de borden 'spoedpost'.

Polikliniek vaatchirurgie is ook per mail te bereiken: vaatchirurgie@bernhoven.nl