Skip to Content

Non Steroïdal Anti Inflammatory Drug (NSAID) bij reumatische aandoeningen

In overleg met uw behandelend reumatoloog heeft u besloten dat u wordt behandeld met een geneesmiddel uit de groep Non Steroïdal Anti Inflammatory Drug’s , ook wel NSAID’s genoemd, te gaan gebruiken. In deze folder vindt u onder andere informatie over de werking van NSAID's, de toediening en de bijwerking van dit medicijn.

Hoe werkt een NSAID?

Een NSAID is een ontstekingsremmende pijnstiller. Het vermindert pijn en zwelling van onder andere gewrichten en pezen en vermindert de duur van de ochtendstijfheid. Ontstekingsremmende pijnstillers zijn opgedeeld in twee groepen:

  1. Klassieke NSAID’s zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen
  2. COX-2-selectieve NSAID’s, (coxibs) zoals celecoxib, etoricoxib en meloxicam

Bij gebruik van een NSAID kan verbetering van de klachten al binnen een week optreden, maar een optimale werking wordt in het algemeen pas na twee weken bereikt

Hoe wordt NSAID gebruikt?

Afhankelijk van het soort NSAID neemt u de voorgeschreven dosering in. Neem de tabletten in tijdens of na de maaltijd met een ruime hoeveelheid water en slik ze helemaal door, dus niet kapot bijten of fijn stampen.

Welke bijwerkingen kunnen optreden tijdens behandeling met NSAID?

De meest voorkomende bijwerkingen:

  • Misselijkheid, oprispingen, maagpijn, braken, diarree, obstipatie (=verstopping).
  • Hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, slapeloosheid.

Zelden voorkomende bijwerkingen:

  • Vochtophoping in de weefsels (met name aan de handen en onderbenen).
  • Allergische reacties: lichte huiduitslag, jeuk, kortademigheid.

Zeer zelden voorkomende bijwerkingen:

  • Maagbloeding. Dit kan gebeuren zonder enige voorafgaande klacht.

Om maag- en darmklachten te voorkomen krijgt u bij een ontstekingsremmende pijnstillers meestal een maagbeschermer voorgeschreven. Bij de coxibs treden minder vaak ernstige maagklachten op. Bij een voorgeschiedenis van een zweer in de maag of twaalfvingerige-darm, of bij leeftijd ouder dan 70 jaar wordt aangeraden om ofwel een klassieke NSAID in combinatie met een maagbeschermer ofwel een coxib te gebruiken.

Het gebruik van NSAID’s worden over het algemeen afgeraden bij mensen die lijden aan hart- en vaatziekten.

Kunt u een NSAID gebruiken met andere medicijnen?

Het gebruik van NSAID’s wordt vaak gecombineerd met andere reuma remmende medicijnen. Het wordt afgeraden om meerdere NSAID’s naast elkaar te gebruiken. Ook wordt afgeraden om NSAID’s te gebruiken in combinatie met:

  • Bloed verdunnende geneesmiddelen, zoals acetylsalicylzuur, acenocoumarol, fenprocoumon
  • Corticosteroïden, zoals prednison
  • Bepaalde antidepressiva ( SSRI’s)

Wat moet u verder nog weten?

  • Alcohol verhoogt het risico op bijwerkingen van een NSAID. Gebruik niet meer dan één glas alcoholhoudende drank per dag.
  • Autorijden: als een NSAID bij u leidt tot duizeligheid dan mag u niet autorijden, een scootmobiel besturen of andere machines gebruiken.
  • Vaccinaties: u kunt u zonder problemen laten vaccineren tijdens het gebruik van NSAID’s.

Zwangerschap en borstvoeding

Het is erg belangrijk om uw reumatoloog te informeren als u eraan denkt om zwanger te willen worden, of al zwanger bent. Het gebruik van een NSAID kan de vruchtbaarheid nadelig beïnvloeden.

Gebruik een NSAID in de eerste helft van de zwangerschap alleen op strikte indicatie in een zo laag mogelijke dosering en zo kort mogelijk. Vanaf week 28 tot de week van de bevalling mag u geen NSAID’s gebruiken.

Sommige NSAID's kunt u blijven gebruiken als u borstvoeding geeft, andere niet. Overleg de situatie met uw reumatoloog, de medicatie kan dan worden gestaakt of aangepast.

Operaties en andere (tandheelkundige) ingrepen

Vertel uw huisarts, specialist of tandarts altijd dat u een NSAID gebruikt. Zo nodig worden maatregelen genomen of wordt de medicatie tijdelijk gestaakt.

Heeft u vragen?

Voor vragen of bijzonderheden kunt u contact opnemen met uw reumatoloog of verpleegkundig reumaconsulent via de polikliniek reumatologie (route 120):

  • Maandag t/m vrijdag van 08.30 - 17.00 uur op telefoonnummer: 0413 – 40 19 65
  • De RegioApotheek Bernhoven 24 uur per dag op telefoonnummer: 0413 – 40 87 80
  • Buiten kantooruren verloopt het contact via de huisarts/huisartsenpost