Skip to Content

Operatie: kleine teencorrectie

In overleg met je behandelend arts krijg je een operatie aan je teen. In deze folder lees je hoe deze operatie verloopt.

Waarom krijg je deze operatie?

Omdat je last hebt van pijnklachten door kromme tenen of een andere afwijkende stand van je tenen, krijg je een teencorrectie. De oorzaak is meestal onbekend en de meeste mensen hebben er nauwelijks last van. Maar als er hardnekkige pijnklachten ontstaan, kan een teencorrectie nodig zijn. In jouw geval heb je samen met je behandelend arts besloten dat je teen operatief gecorrigeerd wordt om jouw klachten op te lossen.

Wat gebeurt er tijdens de operatie?

Bij een teencorrectie wordt het beschadigde teengewrichtje uit de teen gehaald. Hierdoor komt de teen weer recht te staan en verdwijnen de drukplekken die de pijn veroorzaken.

De operatie kan op verschillende manieren worden gedaan. In sommige gevallen plaatst de specialist een ijzeren pennetje in de teen, dat na 4 weken weer op de polikliniek wordt verwijderd. Je specialist informeert je over de manier waarop de ingreep in jouw geval zal worden uitgevoerd.  

Voor deze operatie moet je een paar uur in het ziekenhuis verblijven. Als de behandeling plaatsvindt op de operatiekamer, krijg je operatiekleding aan. Dat is nodig in verband met de steriliteit op de operatiekamer. De operatie duurt ongeveer 10 tot 20 minuten en wordt meestal uitgevoerd onder een plaatselijke verdoving (ruggenprik). Hierdoor wordt alleen je been gevoelloos. 

Na de operatie wordt je teen verbonden met een drukverband. 

Voorbereiding op de operatie

Opname in het ziekenhuis

Voor deze operatie word je een paar uur opgenomen in het ziekenhuis. De afdeling opname planning geeft je de datum door waarop je wordt opgenomen. We maken ook een afspraak met je voor het spreekuur PPO (preoperatief poliklinisch onderzoek). Op dit spreekuur heb je een gesprek met een doktersassistente, een verpleegkundige en met de anesthesioloog (de specialist die voor de verdoving zorgt).

Overzicht medicijnen meenemen

Neem bij een opname of polibezoek altijd een overzicht mee van de medicijnen die je op dit moment gebruikt. Dit kun je bij de apotheek halen. Als de arts jou medicatie wil voorschrijven, leest hij of zij in het overzicht welke medicijnen je al gebruikt. Zo voorkomen we dat je medicijnen voorgeschreven krijgt die niet goed met elkaar samengaan.

Het overzicht van de medicijnen die je op dit moment gebruikt wordt bij de apotheek een actueel medicatieoverzicht genoemd ofwel AMO. Op Actueel Medicatieoverzicht (AMO) lees je er meer over.

Nuchter zijn

Je moet nuchter naar het ziekenhuis komen. Dit betekent dat je vanaf een bepaald tijdstip niets meer mag eten en drinken en niet mag roken. Op het spreekuur PPO krijg je te horen vanaf welk moment je niet meer mag eten, drinken en roken. 

Gebruik je medicijnen? Dan mag je deze op de gebruikelijke manier innemen voordat je naar het ziekenhuis komt.

Belangrijk

  • Sieraden en geld kun je het beste thuis laten in verband met verlies en/of diefstal.
  • Je kunt niet zelf naar huis rijden, dus zorg ervoor dat iemand je ophaalt. 

Na de operatie

Na de operatie hebben patiënten meestal weinig tot geen pijn. Wel blijft de teen enige tijd dik, soms zelfs tot een half jaar.

Echte complicaties komen gelukkig zelden voor. De belangrijkste complicaties die kunnen optreden, zijn een bloeding en soms een wondinfectie. Het wondgebied kan wat opzwellen en blauw worden. Dit verdwijnt meestal vanzelf.

Naar huis

Als de verdoving is uitgewerkt en je je goed voelt, mag je naar huis. Van de verpleegkundige krijg je een afspraak mee voor een poliklinische controle (ongeveer 2 tot 4 weken na de operatie).

Weer aan het werk

Wat de gevolgen van de operatie voor je werk zijn, kun je bespreken met je specialist. Hij of zij kan ook je bedrijfsarts hierover informeren. In verband met de wettelijke regels voor privacy moet je toestemming geven voor dit overleg tussen je specialist en je bedrijfsarts. 

Je bedrijfsarts begeleidt jou bij de terugkeer naar je werk. Daarom is het belangrijk dat hij of zij op de hoogte is van je aandoening en de behandeling. Het is goed om je bedrijfsarts al vóór de operatie te informeren, of in ieder geval zo snel mogelijk daarna. Dat maakt het gemakkelijker om goede afspraken over je werk met je bedrijfsarts te maken.

Adviezen voor thuis

Voor een optimaal herstel is het belangrijk dat je je houdt aan onderstaande adviezen.

  • Direct na de behandeling kun je het beste zo min mogelijk lopen. Bij het zitten of liggen is het verstandig je voet de eerste dagen hoger te leggen dan je heup. Zo wordt de bloeddoorstroming in je voet gestimuleerd en dat voorkomt pijn en zwelling van de voet.
  • Als de verdoving is uitgewerkt, kan je teen pijnlijk zijn. Voor de pijn kun je eventueel pijnstillers innemen, bijvoorbeeld paracetamol.
  • Het drukverband mag je na 2 dagen verwijderen. Zolang de wond niet droog is, plak je een pleister op je teen.
  • Als het drukverband is verwijderd, mag je weer douchen.
  • Om het lopen gemakkelijker te maken, krijg je voor je ontslag uit het ziekenhuis van de gipskamer een afneembare schoen.

Wat doe je bij problemen thuis?

Krijg je na je thuiskomst uit het ziekenhuis aanhoudende pijnklachten, bel dan met de polikliniek orthopedische chirurgie: 0413 - 40 19 71 (tijdens kantooruren) of met de receptie van Bernhoven: 0413 - 40 40 40 (buiten kantooruren). 

Is het nodig om naar de spoedeisende hulp van Bernhoven te komen? Volg dan bij het ziekenhuis de borden 'Spoedpost'.

Vragen?

Heb je nog vragen na het lezen van deze folder? Stel ze dan gerust aan je behandelend arts of aan de verpleegkundige op de afdeling. Of neem contact op met de afdeling orthopedische chirurgie: 0413 - 40 19 71 (tijdens kantooruren).