Skip to Content

Correctie afstaande oren

Afstaande oren ofwel flaporen zijn een veelvoorkomend probleem. We kunnen afstaande oren rechtzetten met behulp van plastische chirurgie. Bij de operatie zorgt de arts ervoor dat je oorschelpen minder van je hoofd afkomen te staan. In deze folder lees je over de operatie en hoe je je daarop kunt voorbereiden.

Afstaande oren

Afstaande oren ontstaan doordat het kraakbeen van je oren niet helemaal goed groeit. Dat kunnen we met een operatie verbeteren. Meestal laten mensen hun oren opereren omdat ze gepest worden of omdat ze hun oren niet mooi vinden.

Voorbereiding

De operatie kan onder volledige narcose of onder plaatselijke verdoving gedaan worden. We bespreken met jou welke methode voor jou of je kind het beste is. Voor kinderen adviseren wij meestal de operatie onder volledige verdoving te laten uitvoeren.

Eten en drinken

Voor een operatie onder algehele narcose moet je altijd nuchter zijn. Je mag dus niet eten en drinken en ook roken is niet toegestaan. Voordat je geopereerd wordt, kom je op gesprek bij de anesthesist. Deze dokter regelt de narcose en bespreekt met jou de gang van zaken. Voor een operatie onder plaatselijke verdoving hoef je niet nuchter te zijn.

Medicijnen

Geef aan je arts door welke medicijnen je gebruikt en welke operaties en ziektes je hebt doorgemaakt. Met sommige medicijnen moet je stoppen voor een operatie, bijvoorbeeld bij bloedverdunners.

Roken

Roken verhoogt de kans op een ontsteking. Stop je zes weken voor een operatie met roken, dan is dit risico duidelijk kleiner.

Behandeling

Tijdens de operatie wordt een stukje huid achter je oor verwijderd. Het kraakbeen wordt bewerkt zodat het zich makkelijker vormt. Hiervoor komt er een klein sneetje aan de voorkant van je oor. Hierdoor kan je oor ook blauw worden na de operatie. Het kraakbeen wordt in de goede stand vastgehecht en er wordt wat huid aan de achterkant van je oor weggehaald. Soms moet er wat kraakbeen weggehaald worden. Dit kan een plooi aan de voorkant van je oor veroorzaken. Deze plooi verdwijnt vaak binnen een aantal maanden vanzelf. De hechtingen zijn meestal oplosbaar. Het litteken zit achter je oor en valt hierdoor niet of nauwelijks op.

Risico's en complicaties

Na elke operatie bestaat er een klein risico op een nabloeding of infectie. Heb je na de operatie toenemende pijnklachten, zwelling, roodheid van de wond of koorts? Neem dan contact met ons op.

Andere complicaties kunnen zijn:

  • een verschil tussen links en rechts;
  • verdikte littekens;
  • het losschieten van de hechtingen waardoor het oor weer gaat afstaan;
  • beschadiging van de huid.

Na de behandeling

Na de operatie krijg je een drukverband om je hoofd. Dit verband moet je minimaal 1 dag, maar liever 3 tot 4 dagen, laten zitten om de oren in de nieuwe stand te laten genezen.

Voordat je naar huis gaat, krijg je een recept mee voor pijnstillers. Vaak is paracetamol voldoende.

De eerste weken zijn je oren verdikt en blauw. Ook kan het gevoel in je oren enige weken wat anders dan normaal zijn.

Thuis

Na de eerste controle moet je een haarband dragen om je oren te beschermen tegen invloeden van buitenaf (botsen, etc.). De eerste 2 weken moet je de band dag en nacht dragen, daarna nog 2 weken alleen 's nachts. Deze band kun je op onze polikliniek voor € 10 kopen (contant).

Do's en dont's

  • Je mag na de ingreep niet zelf autorijden. Zorg er dus voor dat iemand je komt ophalen.
  • Je mag 1 dag nadat je het hoofdverband hebt verwijderd weer douchen.
  • Wees de eerste week voorzichtig met bukken en tillen, om stuwing naar je hoofd te voorkomen.

Krijg je vóór je controleafspraak meer pijn of blijf je pijn houden? Of zijn er andere problemen die te maken hebben met de operatie? Bel dan: 

  • plastische chirurgie: 0413 - 40 19 74 (tijdens kantooruren)
  • receptie Bernhoven 0413 - 40 40 40 (buiten kantooruren)

Controle

Na 3 tot 4 dagen word je volgens afspraak op de polikliniek terugverwacht om het verband te laten verwijderen en de wondjes te laten inspecteren. Soms irriteren de knoopjes van de hechtingen. Dan knippen we deze af.

Na 6 weken beoordelen we het eindresultaat.

Vragen

Heb je nog vragen? Dan kun je tijdens kantooruren bellen met de polikliniek plastische chirurgie op telefoonnummer 0413 - 40 19 74.