Orgaan- en weefseldonatie
Een goede gezondheid is ons kostbaarste bezit. Die rijkdom is echter niet voor iedereen weggelegd. Sommige mensen hebben zo'n ernstige problemen met vitale organen als hart, nieren of longen dat een transplantatie nodig is. Dat kan alleen als er een donor is, iemand die bereid is na de dood 'een stukje van zichzelf' te geven om het leven van een ander te redden of te verbeteren.
De behandelend arts die de dood heeft geconstateerd, is bij wet verplicht na te gaan of de overledene als donor geregistreerd staat. Die registratie is vastgelegd in het donorregister. Als de arts het register heeft geraadpleegd bespreekt hij of zij de wens van de overledene met de nabestaanden of naasten. In deze folder kunt u lezen wat donatie inhoudt en hoe de procedure verloopt.
Donatiecoördinator
In Bernhoven werkt een donatiecoördinator. Naast haar reguliere werk als IC-verpleegkundige werkt zij een dag per week als donatiecoördinator. De donatiecoördinator is in Bernhoven het aanspreekpunt voor artsen en verpleegkundigen over alles wat met orgaan- en weefseldonatie te maken heeft. De donatiecoördinator levert een bijdrage aan het goed uitvoeren van de donatieprocedure. Het is heel belangrijk dat de procedure rond de vraag naar donatie naar ieders tevredenheid verloopt. Zorgvuldige communicatie is essentieel. In deze procedure biedt de donatiecoördinator ondersteuning. De donatiecoördinator op haar beurt wordt ondersteund door de Commissie Orgaan en Weefseldonatie (COWD).
Folders
Bernhoven werkt samen met de Nederlandse Transplantatiestichting (NTS). De NTS heeft een aantal folders gemaakt die u meer vertellen over hoe en wat van orgaan en weefseldonatie. U kunt ze hier downloaden:
- Orgaandonatie, informatie voor familie
- Wat gebeurt er als een overledene weefseldonor is?
- Zo zit het. Hoe beslis je of je donor wilt zijn?
Ter beschikking van de wetenschap
Behalve dat iemand als donor geregistreerd staat, is het ook mogelijk dat iemand zijn of haar lichaam ter beschikking stelt voor de wetenschap. In dat geval is er toestemming om het lichaam te gebruiken voor onderwijs aan medische studenten. Dit moet bij leven geregeld worden. Daarvoor moet contact worden opgenomen met één van de academische ziekenhuizen in ons land. Meer informatie hierover kunt u vinden bij deze academische ziekenhuizen. In de regio van het werkgebied van Bernhoven is dat het Radboudumc in Nijmegen.
Vragen
Heeft u na het lezen van de folders nog vragen, aarzel dan niet om contact op te nemen met de donatiecoördinator van Bernhoven. Het makkelijkst is de donatiecoördinator te bereiken per mail: donatie@bernhoven.nl, telefonisch: 0413 - 40 11 53.
Meer informatie
Ga naar de Nederlandse Transplantatie Stichting.