Skip to Content

Orgaan- en weefseldonatie

Een goede gezondheid is ons kostbaarste bezit. Die rijkdom is echter niet voor iedereen weggelegd. Sommige mensen hebben zo'n ernstige problemen met vitale organen als hart, nieren of longen dat een transplantatie nodig is. Dat kan alleen als er een donor is: iemand die bereid is na de dood 'een stukje van zichzelf' te geven om het leven van een ander te redden of te verbeteren.

De behandelend arts die de dood heeft geconstateerd, is bij wet verplicht na te gaan of de overledene als donor geregistreerd staat. Die registratie is vastgelegd in het donorregister. Als de arts het register heeft geraadpleegd bespreekt hij of zij de wens van de overledene met de nabestaanden of naasten. In deze folder kun je lezen wat donatie inhoudt en hoe de procedure verloopt.

Donatiecoördinator

De donatiecoördinator van Bernhoven is Mw. Nathalie van Zutphen. Naast haar reguliere werk als IC-verpleegkundige werkt zij 1 dag per week als donatiecoördinator. De donatiecoördinator is in Bernhoven het aanspreekpunt voor artsen en verpleegkundigen over alles wat met orgaan- en weefseldonatie te maken heeft. De donatiecoördinator levert een bijdrage aan het goed uitvoeren van de donatieprocedure. Het is heel belangrijk dat de procedure rond de vraag naar donatie naar ieders tevredenheid verloopt. Zorgvuldige communicatie is essentieel. In deze procedure biedt de donatiecoördinator ondersteuning. De donatiecoördinator op haar beurt wordt ondersteund door de Commissie Orgaan en Weefseldonatie (COWD).

Folders

Bernhoven werkt samen met de Nederlandse Transplantatiestichting (NTS). De NTS heeft een aantal folders gemaakt die je meer vertellen over hoe en wat van orgaan en weefseldonatie. Je kunt ze hier downloaden:

Ter beschikking van de wetenschap

Behalve dat iemand als donor geregistreerd staat, is het ook mogelijk dat iemand zijn of haar lichaam ter beschikking stelt voor de wetenschap. In dat geval is er toestemming om het lichaam te gebruiken voor onderwijs aan medische studenten. Dit moet bij leven geregeld worden. Daarvoor moet contact worden opgenomen met 1 van de academische ziekenhuizen in ons land. Meer informatie hierover kun je vinden bij deze academische ziekenhuizen. In de regio van het werkgebied van Bernhoven is dat het Radboudumc in Nijmegen.

Vragen

Heb je na het lezen van de folders nog vragen? Neem dan gerust contact op met Nathalie van Zutphen, de donatiecoördinator van Bernhoven.

Meer informatie

Ga voor meer informatie naar de Nederlandse Transplantatie Stichting.