Osteopenie
Je bent in ons ziekenhuis onder behandeling geweest voor een breuk in een van jouw botten. Omdat gebleken is dat mensen van je leeftijd met een botbreuk vaak osteopenie (tekort aan botmassa) of osteoporose (botontkalking) hebben, ben je hierop onderzocht. In deze brochure lees je meer over het ontstaan, de gevolgen en het omgaan met osteopenie.
DEXA-scan
Bij botbreuken: wanneer je boven de 50 jaar bent zal een een DEXA - scan worden gemaakt. DEXA - scan is de medische benaming voor een botdichtheidsmeting, waarbij de afkorting DEXA staat voor Dual Energy X - ray Absorptiometry.
De diagnose osteoporose kan worden gesteld met een dergelijke botdichtheidsmeting. Met dit onderzoek wordt de dichtheid van jouw bot gemeten (de botmassa). Meestal worden de heup en de lendenwervels (LWK) gemeten. De gemeten botdichtheid wordt vergeleken met waarden die, in het algemeen horen bij je leeftijd en geslacht. De waarden worden weergegeven in een T - score.
De T - score geeft aan hoe jouw botdichtheid is in vergelijking met die van een gezonde vrouw / man van 35 jaar. Er zijn 3 mogelijke uitkomsten qua botdichtheid.
Wat betekent de uitslag
-
Bij een uitslag van: T - score tussen de + 1 en - 1 is alles prima
-
Bij een uitslag van: T - score tussen de - 1 en - 2,5 is er sprake van osteopenie (verminderde botmassa)
-
Bij een uitslag van: T - score vanaf - 2,5 is er sprake van osteoporose
VFA
VFA is een moderne DEXA methode. Deze methode geeft naast de botdichtheid ook informatie over de wervelstructuur.
Wat is osteopenie?
Osteopenie is een medische term voor een tekort aan bot (osteon = bot, penia = tekort). Dat wil niet zeggen dat je te weinig botten hebt, maar wel dat jouw botten minder ‘botmassa’ hebben. Onze botten bestaan onder andere uit kalk (calcium), fosfor, merg en andere stoffen. Deze stoffen vormen samen een hechte structuur met kleine openingen ertussen. Is de botdichtheid goed, dan heb je gezond, stevig bot dat tegen een stootje kan. Worden die kleine openingen in het bot echter groter en groter, dan wordt het bot poreuzer en daarmee steeds minder stevig; de botdichtheid neemt af. Van osteopenie merk je niets; het doet geen pijn en je hebt geen klachten. Als er nog meer botverlies optreedt, kan osteopenie overgaan in osteoporose (botontkalking). Bij osteoporose is de botdichtheid zo laag geworden dat de botten heel makkelijk breken. Ook kun je pijnklachten hebben door bijvoorbeeld ingezakte wervels.
Hoe ontstaat osteopenie?
In het skelet wordt voortdurend nieuw botweefsel aangemaakt en oud botweefsel afgebroken. Per jaar wordt meer dan 10 procent van jouw botten vernieuwd. Rond het 30e jaar is de dichtheid van de botten het grootst. Na het 45e levensjaar verandert het evenwicht tussen de botopbouw en - afbraak. Er wordt meer bot afgebroken dan aangemaakt. Bij het ouder worden is het dus normaal dat er meer bot wordt afgebroken en de botten brozer worden.
Risicofactoren voor osteopenie
Er kunnen omstandigheden (factoren) zijn waardoor het risico (de kans) op osteopenie groter is. Dit worden risicofactoren genoemd. De risicofactoren die kunnen bijdragen aan osteopenie en osteoporose, zijn onder andere:
-
Je hebt een calcium - (kalk) en / of vitaminetekort
-
Je hebt een botbreuk gehad na je 50e levensjaar
-
Je moeder heeft een gebroken heup gehad
-
Je hebt voor je lengte een te laag lichaamsgewicht
-
Je hebt maandenlang weinig lichaamsbeweging gehad
-
Je gebruikt(e) bepaalde medicijnen, zoals prednison, ontstekingsremmers en dergelijke
Daarnaast vergroten bepaalde ziekten de kans op osteopenie en osteoporose. Hierbij moet je denken aan: tekort aan geslachtshormonen (bijvoorbeeld door een vroege overgang), eetstoornissen, afwijkingen van de schildklier of bijschildklier, en reuma.
Leefregels bij osteopenie
Als je verhoogde kans hebt op osteopenie, kun je zelf bijdragen aan het voorkomen of verminderen van klachten. Hieronder staan de 4 leefregels die van belang zijn bij mensen met osteopenie en osteoporose.
1. Beweeg regelmatig
Het verlies van botmassa kan vertraagd worden door lichaamsbeweging.
30 minuten per dag bewegen is daarom belangrijk. Het gaat beslist niet om sporten op topniveau. Elke vorm van lichaamsbeweging is zinvol. Beweging waarbij je lichaam met zijn eigen gewicht wordt belast, heeft het grootste effect. Denk hierbij aan wandelen, traplopen, werken in het huishouden en tuinieren.
Gewichtsondersteunende lichaamsbeweging, zoals zwemmen en fietsen, heeft minder effect. Vooral zwemmen is minder effectief, omdat het lichaam dan niet echt wordt belast; het wordt gedragen door water. Wel maakt zwemmen de spieren en gewrichten los, zeker zwemmen in warm water.
2. Eet gezond en zorg voor voldoende calcium
-
Het innemen van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid calcium (kalk) is van belang voor de opbouw en instandhouding van de botmassa.
-
Op latere leeftijd is calcium vooral belangrijk, omdat het lichaam dan minder calcium opneemt.
-
Aanbevolen wordt om 1000 mg à 1200 mg calcium per dag in te nemen. Dit bereik je als je, naast de basisvoeding, 3 of 4 zuivelconsumpties per dag gebruikt. Een zuivelconsumptie kan bestaan uit:
-
-
vla, (soja)melk, karnemelk, kwark of yoghurt
-
kaas als broodbeleg
-
ook peulvruchten, groenten en noten leveren calcium
-
Het maakt niet uit of je magere, halfvolle of volle producten gebruikt: de hoeveelheid
calcium is nagenoeg gelijk.
Aanvulling op je voeding:
Het kan zijn dat het je toch niet lukt om voldoende calcium in te nemen. Dan is het
verstandig een voedingssupplement te gebruiken dat zorgt voor aanvulling van de
hoeveelheid calcium. Bij dagelijks gebruik van 0 tot 1 zuivelconsumptie: advies
1000mg (1gram) calcium aanvullen. Bij dagelijks gebruik van 2 tot 3
zuivelconsumpties: advies 500mg calcium aanvullen.
3. Ga regelmatig naar buiten
Het lichaam heeft vitamine D nodig voor de stevige botten. Vitamine D zorgt ervoor dat calcium uit de voeding beter in het bloed en in de botten wordt opgenomen. Een tekort aan vitamine D gaat gepaard met versneld botverlies. De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. Onder invloed van het zonlicht maakt onze huid vitamine D aan, mits we elke dag minstens 30 minuten buiten zijn. Vitamine D zit daarnaast vooral in (vette) zeevis, zoals haring en makreel. Een vitamine D - tekort komt op oudere leeftijd veel voor. Het kan gepaard gaan met spierpijn en spierzwakte, waardoor de kans op vallen toeneemt.
Advies:
50 jaar en ouder na een botbreuk gebruik dagelijks 20 microgram (800 IE) vitamine D3.
4. Wees matig met alcohol en stop met roken
Om het risico op brozere botten te verminderen is het belangrijk dat je voldoende calcium en vitamine D inneemt. Een teveel aan alcohol, cola en roken kan het effect van calciumrijke voeding teniet doen. Ook passief meeroken (tabaksrook) heeft invloed op de botten. Bespreek met je huisarts of je te veel alcohol of tabaksproducten gebruikt.
Heb je nog vragen?
De tekst in deze brochure is een aanvulling op jouw gesprek met de verpleegkundige osteoporosezorg. Deze algemene informatie kan niet altijd recht doen aan iedere individuele situatie. Heb je na het lezen ervan nog vragen of wil je meer informatie, dan kun je contact opnemen met een van de medewerkers van onze polikliniek. Het kan handig zijn je vragen van tevoren op papier te zetten.
Ook kun je terecht bij de Osteoporose Vereniging. De Osteoporose Vereniging is de landelijke patiëntenorganisatie voor osteopenie - en osteoporosepatiënten.
Wil je meer weten over de oorzaak, de preventie en behandeling van osteopenie en of osteoporose? Voor onafhankelijke informatie kun je contact opnemen met de Osteoporose Vereniging.
Postbus 418
2000 AK Haarlem
www.osteoporosevereniging.nl
info@osteoporosevereniging.nl
Osteoporosespreekuur
Het osteoprosespreekuur in Bernhoven vindt plaats op de polikliniek interne geneeskunde, route 120. Ons telefoonnummer is: 0413 - 40 22 70