Skip to Content

Pet-scan

Bernhoven vraagt de pet-scan aan bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde van het JBZ, de uitslag van de pet-scan ontvang je van Bernhoven.

(Pet-ct met behulp van F-18 FDG, zonder contrastmiddel)

Afspraak    
Dag en datum .....................dag .......................
Tijd .....................uur  
Waar? gebouw C, verdieping 0, ontvangst 3 Jeroen Bosch Ziekenhuis

Wat is PET-CT?

Met PET (Positron Emissie Tomografie) is het mogelijk om stofwisselingsprocessen in het lichaam zichtbaar te maken. De stofwisseling is het proces waarbij voedingsstoffen worden opgenomen door het lichaam en afvalstoffen worden uitgescheiden. Bij alle stofwisselingsprocessen zijn voedingsstoffen zoals suiker nodig. Bij dit onderzoek wordt dan ook een radioactieve vorm van suiker toegediend via een infuus in de arm. Deze vloeistof heeft geen bijwerkingen; je kunt alles normaal blijven doen.

De CT gebruikt röntgenstraling om het lichaam gedetailleerd in beeld te brengen. PET-CT combineert een PET-scan met een CT-scan zoals die vaak op röntgenafdelingen wordt gemaakt. Het apparaat brengt dus afwijkingen in de celstofwisseling in beeld en combineert dit met een nauwkeurige plaatsbepaling.

Hoe bereid je je voor?

Eten en drinken

  • Omdat het onderzoek afhankelijk is van het suikergehalte in het lichaam, is het belangrijk om 6 uur voor aankomst op de afdeling Nucleaire Geneeskunde niets meer te eten.
  • Drinken mag juist wel, maar alleen water. In ieder geval moet je in 2 uur voor het onderzoek minimaal 1 liter drinken. Je mag gewoon naar de wc.
  • Omdat spieren veel suiker gebruiken, is het belangrijk dat je vanaf 24 uur voor het onderzoek geen zware lichamelijke inspanning meer levert.

Diabetes

Heb jij suikerziekte (diabetes mellitus), dan moet je contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Rustgevende medicijnen

Als je heel angstig bent, is het mogelijk om een rustgevend middel (oxazepam) te krijgen. Dit helpt de spieren te ontspannen. Als je dit middel wilt, neem dan contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Je mag niet zelf auto rijden als je oxazepam hebt gebruikt. Neem dus iemand mee die je terug naar huis kan rijden.

Metaal

De opnames kunnen worden beïnvloed door metaal. Trek op de dag van het onderzoek comfortabele, warme kleding aan waar geen metaal in verwerkt is. Laat sieraden thuis. Metalen in het lichaam (pacemaker, gewrichtsprotheses etc.) zijn geen probleem bij dit onderzoek.

Eten en verschoning

Je bent ongeveer 2 uur op onze afdeling. Als je van ver moet komen, kan het wenselijk zijn om iets te eten mee te nemen zodat je na de scan een hapje kunt eten. Neem eventueel ook wat verschoningen mee in geval van incontinentie of als je een stoma hebt.

Hoe verloopt het onderzoek?

Je meldt je op de afgesproken tijd op de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

!Let op: het is belangrijk dat je op tijd bent omdat de radioactieve stof maar heel kort werkzaam is.

Nadat je je hebt aangemeld, ga je in de wachtruimte zitten. Een laborant haalt je op. In een speciale ruimte ga je eerst in een comfortabele stoel zitten of op bed liggen. Dan krijg je een infuus waardoor we de radioactieve vloeistof inspuiten.

Deze vloeistof moet 60 minuten inwerken. Je moet dit uur zo ontspannen mogelijk blijven liggen. Je mag niet lezen of puzzelen. Het is ook niet mogelijk een familielid mee te nemen tijdens het onderzoek. Je krijgt nog extra water te drinken.
Vlak voor de scan vragen we je om goed uit te plassen. Alle kleding zonder metalen onderdelen mag je aanhouden.

Tijdens het maken van de scan lig je op een vrij smal bed. Je ligt op de rug met de armen boven het hoofd. Eerst maken we een CT-scan van enkele minuten. Daarna maken we in dezelfde houding een PET-scan. Dat duurt ongeveer een half uur. Tijdens de scan schuif je enkele keren door het apparaat heen en weer. Het is belangrijk dat je tijdens het maken van de scan zo stil mogelijk blijft liggen.
De laborant houd je tijdens het onderzoek via camera’s in het oog en hoort ook wat je zegt. Je kunt dus altijd laten weten hoe je je voelt.

Als je wilt, kun je naar muziek luisteren. Neem dan je eigen cd’s mee. Het apparaat maakt tijdens het scannen weinig geluid. Tijdens het inwerken van de radioactieve vloeistof kunnen we je geen muziek aanbieden. Wel kunt je zelf een MP3-speler of iets dergelijks meenemen.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Na de scan ben je klaar en mag je direct wat eten en drinken. De radioactieve vloeistof raak je vanzelf weer kwijt zonder dat je daar iets van merkt.

De uitslag van het onderzoek hoor je van je eigen specialist.

Bent je zwanger of geef je borstvoeding?

Neem dan contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. De stof die wordt toegediend kan via de borstvoeding bij de baby komen. De arts van de afdeling Nucleaire Geneeskunde bekijkt of het nodig is om voorzorgsmaatregelen te nemen.

Wat neem je mee?

  • Je legitimatiebewijs, een geldig paspoort, rijbewijs, identiteitskaart of vreemdelingenkaart.
  • Je patiëntenpas van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Heb je geen pas of kloppen de gegevens niet meer? Laat dan een nieuw pasje maken bij bureau Opname / Centrale Inschrijving (gebouw B, verdieping 0, ontvangst 2).
  • Als je een brief hebt gekregen van de specialist neem deze dan mee.

Kun je niet naar uw afspraak komen?

Kun je niet naar de afspraak komen, geef dit dan tenminste 24 uur van tevoren door via het onderstaande telefoonnummer.

Heb je nog vragen?

Heb je na het lezen van deze folder nog vragen? Bel dan naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde: 073 – 553 26 90.

Meer informatie over de afdeling Nucleaire Geneeskunde en een routebeschrijving vind je op www.jbz.nl

bron: Jeroen Bosch Ziekenhuis