Skip to Content

Photodynamische therapie

In overleg met je dermatoloog ga je je huidafwijking laten behandelen met photodynamische therapie. Afgekort PDT. In deze folder leggen we uit wat deze behandeling inhoudt en wat je moet doen.

Wat is photodynamische therapie?

Photodynamische therapie is een behandeling waarbij onrustige of kwaadaardige huidcellen gevoelig worden gemaakt voor licht. De huidcellen worden belicht, waardoor ze afsterven. Na enkele weken worden deze vervangen door nieuwe, gezonde huidcellen. Photodynamische therapie werkt alleen op de kwaadaardige huidcellen, waardoor de behandeling goede resultaten heeft. 

Wanneer krijg ik photodynamische therapie?

Photodynamische therapie kan worden toegepast bij de volgende aandoeningen:

  • Actinische keratose: plekjes op de huid die ontstaan door schade van zonlicht.
  • Morbus bowen: afwijkende cellen in het huidoppervlak.
  • Basaalcelcarcinoom (oppervlakkige vorm): meest voorkomende vorm van huidkanker.

Hoe bereid je je voor?

  • Neem het overzicht van je medicijnen mee die je op dit moment gebruikt. Dit kun je bij de apotheek halen. Als de arts medicatie wil voorschrijven, dan leest de arts in het overzicht welke medicijnen je al gebruikt. Zo voorkmen we dat je medicijnen voorgeschreven krijgt die niet goed met elkaar samengaan. Het overzicht van medicijnen die je op dit moment gebruikt wordt bij de apotheek een actueel medicatieoverzicht genoemd. Hier wordt de afkoring AMO voor gebruikt. Lees op deze pagina de veelgestelde vragen over het AMO.
  • De plek die behandeld moet worden, voelt meestal ruw aan en er zitten soms kortjes op. Deze korstjes moeten voor de behandeling verwijderd worden. Het kan zijn dat je een recept mee krijgt voor een zalf waarmee je 1 week voor de behandeling de plek 1 keer per dag moet insmeren. 

Hoe verloopt de behandeling?

  • Je krijgt 1 of 2 behandelingen. Bij 2 behandelingen zit er 1 week tussen de eerste en tweede behandeling.
  • Te veel aan afwijkende huidcellen verwijderen we voor de behandeling. Dit kan pijnlijk zijn. Neem daarom voor de behandeling 2 paracetamol van 500 mg in.
  • Op de huid smeren we crème met als werkzame stof methylaminolevulinaat. De afwijkende huidcelen nemen deze stop op en zetten deze om in een lichtgevoelige stof. Methylaminolevulinaat maakt de cellen extreem gevoelig voor rood licht.
  • Daarna dekken we de met crème ingesmeerde huid af met een plastic folie met daaroverheen licht werend verbandmateriaal. Word je op je hoofd behandeld? Neem een pet, hoed of muts mee om je hoofd te bedekken. De crème moet 3 uur inwerken. In die tijd kun je in het ziekenhuis blijven. Je krijgt van ons een lunch. Woon je in de buurt van Bernhoven? Dan kun je ook naar huis gaan. Tijdens deze 3 uur mag je niet in de zon komen. Zorg er ook voor dat je het niet koud krijgt.
  • Na 3 uur verwijderen we het verbandmateriaal en de overgebleven crème. De plek belichten we met rood licht. Dit duurt 9 minuten. Heb je meerdere plekjes? Elk plekje wordt 9 minuten belicht. 
  • Na de behandeling krijg je verband op de verlichte plekjes. Dit verband moet je 24 uur op de plekjes laten zitten.

Wat merk je van de behandeling?

Je kunt tijdens de belichting pijn, branderigheid en warmte voelen. Neem daarom 1 uur voor de belichting 2 paracetamol van 500mg in.

Wat gebeurt er na de behandeling?

De onrustige of kwaadaardige huidcellen worden afgestoten en er worden nieuwe, gezonde cellen aangemaakt. Soms heb je na de behandeling wat lichte pijn (tot 24 uur), rode huid (1 tot 2 weken), korstvorming (2 tot 5 dagen), zwellingen (2 tot 4 dagen) en kleurveranderingen van de huid (2 tot 4 weken).

3 maanden na de behandeling krijg je een afspraak bij de dermatoloog om het resultaat te bekijken.

Na de behandeling

  • Voorkom langdurige blootstelling aan de zon of zonnebank.
  • Bescherm je huid bij zonnig weer met een zonnebrandcrème.
  • Een hoofddeksel biedt ook goede bescherming tegen overdadig zonlicht.
  • Je mag twee weken lang niet te lang in het water zijn. Dus niet zwemmen, baden of in de sauna. De dag na de behandeling kun je wel weer douchen.

Heb je nog vragen?

Als je na het lezen van deze folder nog vragen hebt, neem dan contact op met polikliniek dermatologie:

  • Dermatologie via 0413 - 40 19 29 (tijdens kantooruren)
  • Receptie Bernhoven via 0413 - 40 40 40 (buiten kantooruren)