Skip to Content

Photodynamische therapie

De dermatoloog heeft u geadviseerd uw huidafwijking(en) te laten behandelen met behulp van photodynamische therapie (pdt). In deze folder leggen we uit wat dit is en wat u moet doen.

Wat is photodynamische therapie?

Photodynamische therapie is een behandeling waarbij onrustige of kwaadaardige huidcellen gevoelig worden gemaakt voor licht. De huidcellen worden belicht, waardoor ze afsterven. Na enkele weken worden deze vervangen door nieuwe, gezonde huidcellen. Dit bijzonder effect op alleen de kwaadaardige huidcellen maakt photodynamische therapie tot een behandeling die goede resultaten heeft.

Photodynamische therapie kan worden toegepast bij de volgende aandoeningen:

 • Actinische keratose (plekjes op de huid die ontstaan door schade van zonlicht)
 • Morbus bowen (afwijkende cellen in het huidoppervlak)
 • Basaalcelcarcinoom, de oppervlakkige vorm (meest voorkomende vorm van huidkanker)

Hoe bereidt u zich voor?

 • Neem uw Actuele Medicatie Overzicht mee (AMO). Veranderingen in het gebruik van de medicijnen moet u van tevoren doorgeven aan de arts of assistente. Meldt het als u bloedverdunners gebruikt. Vertel ons ook als u allergisch bent voor verdovingsvloeistof. Uw AMO haalt u op bij uw apotheek
 • Als u in uw gezicht wordt behandeld, mag u geen make-up gebruiken.
 • De plaats die behandeld moet worden, voelt meestal wat ruw aan en er zitten soms korstjes op. Deze korstjes moeten voor de behandeling verwijderd worden. In sommige gevallen kan het zijn dat u een recept mee krijgt voor een zalf waarmee u een week van te voren de plek 1x per dag moet insmeren.

Hoe verloopt de behandeling?

 • Deze behandeling wordt alleen gedaan in ons ziekenhuis in Uden, u kunt zich aanmelden op route 20
 • Afhankelijk van de aard van de aandoening krijgt u één of twee behandelingen. Als de dermatoloog bepaalt dat u twee behandelingen nodig heeft; dan krijgt u die meestal met een tussenpose van één week.
 • Voor de behandeling wordt het teveel aan afwijkende huidcellen voorzichtig verwijderd. Dit gaat niet helemaal zonder pijn. Neem daarom voordat u wordt behandeld alvast 2 paracetamol 500 mg innemen.
 • Op de huid wordt crème gesmeerd met als werkzame stof methylaminolevulinaat. Deze stof wordt door de afwijkende huidcellen opgenomen en omgezet in een lichtgevoelige stof. Methylaminolevulinaat maakt de cellen extreem gevoelig voor rood licht.
 • Daarna wordt de met crème ingesmeerde huid afgedekt met een plastic folie met daaroverheen licht werend verbandmateriaal. Als u op uw hoofd wordt behandeld, neem dan een pet, hoed of muts mee om uw hoofd te bedekken. De crème moet drie uur inwerken. In die tijd kunt u in het ziekenhuis blijven en krijgt u van ons een lunch. Woont u in de buurt van het ziekenhuis dan kunt u ook even naar huis gaan. Tijdens deze drie uur moet u niet in de zon komen. Zorg ook dat u het niet te koud krijgt.
 • Na drie uur wordt het verbandmateriaal en de overgebleven crème verwijderd. Dan wordt de plek belicht met rood licht. Dit duurt negen minuten. Heeft u meerdere plekjes, dan wordt ieder plekje dus negen minuten belicht.
 • Na de behandeling krijgt u verband op de verlichte plekjes. Dit verband moet u er 24 uur op laten zitten.

Wat merkt u van de behandeling?

U kunt tijdens de belichting pijn, branderigheid en warmte voelen. Neem daarom één uur voor de belichting twee paracetamol 500mg in.

Wat gebeurt er na de behandeling?

De onrustige of kwaadaardige huidcellen worden afgestoten en er worden nieuwe, gezonde cellen aangemaakt. Soms heeft u na de behandeling wat lichte pijn (tot 24 uur), rode huid (1 tot 2 weken), korstvorming (2 tot 5 dagen), zwellingen (2 tot 4 dagen) en kleurveranderingen van de huid (2 tot 4 weken). Drie maanden na de behandeling krijgt u een afspraak bij de dermatoloog om het resultaat te bekijken.

Na de behandeling

 • Voorkom langdurige blootstelling aan de zon of zonnebank.
 • Bescherm uw huid bij zonnig weer met een zonnebrandcrème.
 • Een hoofddeksel biedt ook goede bescherming tegen overdadig zonlicht.
 • U mag twee weken lang niet te lang in het water zijn, dus zwemmen, baden of sauna. De dag na de behandeling kunt u wel weer douchen.

Heeft u nog vragen?

Als u na het lezen van deze folder nog vragen hebt, neem dan tijdens kantooruren contact op met de polikliniek dermatologie: 0413 - 40 19 29