Skip to Content

Pijnstilling na een schouderoperatie (met de schouderpomp)

Na een operatie van de schouder krijgt u een pijnpomp, die ervoor zorgt dat u zo min mogelijk pijn heeft. Het is een draagbare pomp, zodat u met de pomp naar huis kunt.

Pijnpomp na de operatie

Voordat u wordt geopereerd aan uw arm of schouder krijgt u een zenuwblokkade tegen de pijn. Daardoor wordt alleen de te opereren schouder/ arm verdoofd. Het verdoven gebeurt met een injectie in uw hals. Wanneer de zenuw is verdoofd, krijgt u een katheter (dun slangetje) in uw hals. Na de operatie wordt op deze katheter een pijnpomp aangesloten. Deze zorgt ervoor dat de verdoving van de schouder/arm verlengd wordt.

Via de katheter in uw hals geeft de pijnpomp automatisch kleine hoeveelheden verdovingsvloeistof af. Hierdoor voelt u bijna of zelfs geen pijn op de plek waar u bent geopereerd. Heeft u wel pijn dan is het mogelijk om uzelf met de pijnpomp een extra hoeveelheid pijnstilling te geven.

De pijnpomp bestaat uit een hard plastic omhulsel met daarin een ballon gevuld met verdovingsvloeistof. De ballon wordt kleiner, naarmate er meer vloeistof is gebruikt. De ballon is doorzichtig, u ziet goed hoeveel vloeistof er nog in zit.

Het is een draagbare pomp die u gewoon met de pomp naar huis. De pomp draagt u in een heuptasje bij u.

Hoe gebruikt u de pomp?

Om uzelf extra pijnstilling te geven, duwt u de daarvoor bestemde knop, naar beneden totdat deze vastzit (net als bijvoorbeeld de knop van een broodrooster). De pomp geeft nu pijnmedicatie af. Na een paar seconden komt de knop vanzelf weer omhoog en stopt de extra pijnstilling. Als het toedienen van een extra gift moeizaam gaat dan kunt u de bolusknop ook tegen een tafel of aanrecht duwen om zo meer kracht te zetten.

Aan de zijkant van de knop zit een oranje streepje. U kunt uzelf alleen pijnmedicatie geven als u dit streepje ziet. Als u op de knop hebt gedrukt, verdwijnt het streepje. Na ongeveer een uur ziet u het streepje weer en kunt u weer extra pijnmedicatie krijgen door op de knop te drukken.

Of u de knop voor de extra pijnstilling gaat gebruiken is van te voren niet te zeggen. U voelt zelf of u dat nodig heeft. De pijnpomp kan maar een beperkte hoeveelheid verdovingsvloeistof afgeven. U kunt dus nooit te veel pijnstilling krijgen. Als u desondanks nog pijn heeft dan start u met de langwerkende pijnstiller in tabletvorm (oxycodon ret 2x per dag).

Naar huis

Voordat u naar huis gaat krijgt u nog uitleg van de verpleegkundige over de werking van de pomp, in de dagen na de operatie zal er via een automatisch systeem contact met u worden opgenomen om te kijken of de pijn goed onder controle is.

Adviezen bij het gebruik van de pijnpomp

  • Wees erg voorzichtig met uw verdoofde arm of schouder zolang u de pijnpomp draagt. Door de verdoving hebt u nauwelijks gevoel in uw arm en ook de spierkracht in uw arm is minder. Het is daarom belangrijk dat u de arm in een sling of immobilizer draagt. Heeft de dokter een immobilizer voorgeschreven houdt u dan de duim vrij tot de verdoving is uitgewerkt.
  • Bij het liggen in bed moet u onder het schouderblad een kussentje leggen zodat de schouder niet naar achteren valt/ligt, dit geeft extra spanning op de zenuw en kan klachten geven.
  • Om te voorkomen dat de katheter verschuift, is het belangrijk dat u geen plotselinge bewegingen maakt met uw hoofd.
  • U draagt de pijnpomp in het bijbehorende heuptasje. De verdovingsvloeistof in de pomp kan niet tegen vrieskou en ook niet goed tegen direct zonlicht. Als het vriest en u komt buiten, draag de tas dan met de pijnpomp onder uw jas. Zorg er ook voor dat u de pijnpomp niet in direct zonlicht legt en dat de pomp niet warmer wordt dan 38°C.
  • ’s Nachts kunt u de pijnpomp naast het bed leggen of op uw hoofdkussen. Niet onder de dekens want dan wordt de pomp te warm. De pomp mag niet op de grond liggen. Voor de werkzaamheid van de pomp is het belangrijk dat de pomp op gelijke hoogte met uw lichaam is.
  • Zolang u de pijnpomp draagt, kunt u niet douchen. De pijnpomp is spatwaterdicht, zodat u zich wel gewoon kunt wassen. Probeer wel de pleisters bij de wond en de katheter zo droog mogelijk te houden, want deze laten los wanneer ze nat zijn.

Tabletten tegen de pijn

Ondanks het gebruik van de pomp kan het operatiegebied toch nog wat pijnlijk zijn. Daarom krijgt u na de operatie in overleg met de anesthesioloog een recept voor pijnstillende tabletten mee naar thuis, daarnaast neemt u 4x per dag 1000mg paracetamol in. Het recept kan uit verschillende medicijnen bestaan, de anesthesioloog vertelt u welke u in mag nemen.

□ Paracetamol 1000mg (2 tabletten van 500mg), 4 keer per dag (om de 6 uur)

□ Etoricoxib (Arcoxia) 90mg, 1 keer per dag

□ Pantoprazol of Omeprazol 40mg, 1 keer per dag (maagbeschermer)

□ Oxycodon (Oxynorm) kortwerkend 5mg, zonodig bij pijn, deze mag u maximaal 6x per dag

□ Oxycodon ret (Oxycontin) 10mg, 2 keer per dag, alleen starten als u toch nog pijn ervaart ondanks bovenstaande medicatie. Het kan dus mogelijk zijn dat als de verdoving van uw schouder uit gaat werken, u er alsnog mee moet gaan starten.

Bij het gebruik van paracetamol mag u geen andere medicatie gebruiken waar paracetamol ook in zit (als Panadol plus, Paradon, Saridon, Finimal en Zaldiar). Bij het gebruik van Arcoxia mag u geen medicijnen gebruiken als Naproxen, Ibuprofen en Diclofenac.

Bij gebruik van Etoricoxib (Arcoxia) schrijven we in sommige gevallen ook een maagbeschermer voor om problemen te voorkomen. Het is dus wel van belang dat u deze maagbeschermers inneemt, ook al heeft u geen maagklachten en heeft het geen invloed op de pijn. Deze tabletten worden helaas niet meer vergoed door de verzekering.

Oxynorm/Oxycontin zijn sterke pijnstillers. Daarvan kunt u wat licht in het hoofd worden en af en toe misselijk. Om die reden is het niet verstandig om na inname deel te nemen aan het verkeer.

Het afbouwen van de pijnmedicatie is het verstandigst in onderstaande volgorde:

  • Oxycontin: 1 keer per dag innemen (in plaats van 2 keer) of meteen stoppen
  • Oxynorm: minder vaak innemen, dan wel stoppen
  • Arcoxia (en evt. maagbeschermer): stoppen
  • Paracetamol: minder vaak innemen en daarna stoppen.

Katheter verwijderen

Het slangetje waarop de pomp is aangesloten, moet verwijderd worden als de pomp leeg is of als de katheter er langer dan drie dagen in zit. Dit kunt u zelf doen. Als u liever niet zelf de katheter wilt verwijderen mag u ook naar het ziekenhuis komen. Bel dan de polikliniek orthopedie voor een afspraak (Balie 41)

  • Zet het klemmetje van de pomp dicht;
  • Maak de pleister los;
  • Haal het slangetje langzaam uit de schouder (het slangetje is ongeveer 5cm lang) en druk de insteekopening (wondje) af met een gaasje voor 2 minuten;
  • Het wondje kan dan bedekt worden met een gaasje/pleister.

De pijnpomp en de katheter kunt u na gebruik inleveren bij uw apotheek. Het tasje mag u houden.

Lekkage

Het kan gebeuren dat er verdovingsmiddel langs de katheter onder de pleister lekt. Dit kan geen kwaad. Als u bang bent dat de vloeistof onder de pleister vandaan komt, kunt u een schone doek of een stuk verband over de pleister leggen. Als de pleister losraakt door het lekken, kunt u deze met een verbandpleister extra stevig vastplakken.

Bel Bernhoven:

  • als u veel pijn houdt, ondanks dat u de knop heeft gebruikt en de pijntabletten hebt ingenomen voor eventuele extra pijnstilling;
  • als u een dag na het verwijderen van de katheter nog steeds een doof gevoel hebt in uw arm of een lekkende wondje van de katheter;
  • als u er wat bloed terugkomt in het slangetje;
  • als u tintelingen heeftt rond uw mond;
  • als u een metaalsmaak heeft op uw tong;
  • als u zich plotseling duizelig voelt
  • als u plotseling wazig ziet;
  • als u plotseling last hebt van oorsuizenals u erg kortademig wordt. Zet bij bovenstaande klachten eerst het klemmetje op het slangetje dicht voordat u gaat bellen.

Wilt u bij deze klachten bellen naar de acute pijnservice, tijdens kantoor uren (8.00u - 17.00u): 0413 - 40 13 67, buiten kantooruren via de receptie van Bernhoven, telefoonnummer 0413 - 40 40 40. Vraag dan naar de dienstdoende anesthesioloog en geef aan dat u geopereerd bent aan de schouder, een pijnpomp heeft en een probleem wilt bespreken.

Bij een doof gevoel in uw arm wordt u verzocht te bellen tijdens kantooruren, bij aanhoudende pijn kunt u ook ’s avonds bellen.

  • Acute pijnservice 0413 40 13 67 (tussen 08:00 – 17:00)
  • Bernhoven 0413 - 40 40 40 (buiten kantooruren via dienstdoende anesthesist)