Skip to Content

Pleurodese

Je krijgt binnenkort een pleurodese. Dat is een behandeling waarbij we je longvliezen (pleurabladen) vastplakken. In deze folder lees je meer over de behandeling.

Wanneer doen we een pleurodese

Een pleurodese is een behandeling voor een klaplong (pneumothorax). Met de behandeling voorkomen we dat je long nog een keer inklapt. We doen ook een pleurodese als je last hebt van vochtophoping (pleuravocht) tussen je longvliezen. Zo komt er geen nieuw vocht tussen de vliezen, of minder snel.

Wat is een pleurodese

Pleurodese betekent letterlijk: het plakken van beide pleurabladen. De pleurabladen zijn de vliezen die aan de buitenkant van de longen, en aan de binnenkant van de borstholte zitten. Bij een klaplong komt er lucht tussen deze vliezen. De long klapt dan helemaal of voor een deel in. Bij een pleurodese spuiten we talkpoeder tussen beide vliezen. Het inspuiten van de talkpoeder kan een kriebelend of prikkelend gevoel in je borstholte geven. Door het inspuiten ontstaat een steriele ontsteking. Dat is een ontsteking die niet door een infectie maar door een chemische reactie komt. En door die ontsteking maakt je lichaam vanzelf bindweefsel aan. Dit bindweefsel plakt de 2 vliezen aan elkaar. 

Pleurodese bij een klaplong

Als je een pleurodese krijgt voor een klaplong, dan doen we dat op de OK-voorbereiding. Het is belangrijk dat je vooraf nuchter bent. Vanaf 12 uur ’s nachts (0.00 uur) mag je niet meer eten of drinken. Als je naar het ziekenhuis komt krijg je eerst een epiduraal katheter via een ruggenprik. Door deze katheter krijg je pijnstilling. Of je krijgt een verdovingsprik in de zenuwen naast je wervelkolom, aan de kant van je klaplong.

Tijdens de behandeling controleren we regelmatig je hartslag en bloeddruk. Ook sluiten we je aan op een thoraxdrain, als je nog niet aangesloten bent. Dat is een kunststofslang die tussen 2 ribben door in je borstholte komt. Door deze slang spuiten we het talkpoeder in. De slang sluiten we aan op een opvangbak.

Pleurodese bij vochtophoping

Een pleurodese bij vochtophoping doen we op de afdeling Longgeneeskunde zelf. Pijnstilling is meestal niet nodig, omdat ziek borstvlies bijna altijd gevoelloos is. Voor de behandeling sluiten we je aan op een thoraxdrain, als je nog niet aangesloten bent. Dat is een kunststofslang die tussen 2 ribben door in je borstholte komt. Door deze slang spuiten we het talkpoeder in.

Na de pleurodese

Als de talkpoeder ingespoten is, verwijderen we kort daarna de drain. We maken een longfoto als daar een reden voor is. Krijg je een pleurodese voor vochtophoping? Dan kan het zijn dat we de behandeling nog een keer moeten herhalen.

Met de pleurodese zorgen we voor een ontsteking. Dat kan pijnlijk zijn, vooral als je een klaplong had. De ontsteking na een vochtophoping doet vaak minder pijn. Je kunt ook koorts krijgen, als reactie van je lichaam op het ingespoten talkpoeder. Het is belangrijk dat je op tijd aangeeft als je pijn hebt. Dan krijg je pijnstilling van ons.

Als je veel pijn hebt tijdens je verblijf in het ziekenhuis krijg je pijnstilling van ons mee naar huis.

Risico’s en bijkomende klachten

Bij elke ingreep is er een kans dat je (tijdelijk) andere klachten krijgt. Bij een pleurodese kunnen de volgende bijkomende klachten ontstaan:

  • koorts;
  • lekkage van lucht. Je krijgt dan een klaplong;
  • infectie;
  • ontstaan van wondvocht;
  • pijn;
  • te laag zuurstofgehalte in het bloed. Dat komt doordat de pijnstilling voor een te oppervlakkige ademhaling zorgt.

Leefregels en adviezen

Krijg je een pleurodese voor een klaplong? Dan zijn de volgende leefregels en adviezen belangrijk:

  • We adviseren je te stoppen met roken.
  • Heb je geen klachten meer? Dan kun je je normale activiteiten weer oppakken.
  • Je kunt zware lichamelijke activiteiten en contactsporten weer oppakken als je long helemaal uitgeklapt is.
  • We adviseren je pas weer met het vliegtuig te gaan vanaf 1 week nadat je long helemaal is uitgeklapt;
  • Duiken met perslucht kun je het beste de rest van je leven niet meer doen. Dat raden we sterk af.

Krijg je een pleurodese voor vochtophoping? Dan zijn er geen speciale leefregels voor na de behandeling.

Controle in het ziekenhuis

Een aantal weken na de pleurodese kom je voor controle naar het ziekenhuis. We maken hiervoor een afspraak bij je longarts op de polikliniek. 

Vragen

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel ze dan gerust aan je verpleegkundige of afdelingsarts.

Heb je na je ontslag uit het ziekenhuis nog vragen? Neem dan contact op met afdeling B1 oost. Dan kun je bellen naar 0413 – 40 40 40 en vragen naar afdeling B1 oost.