Skip to Content

Plakken van de longvliezen (pleurodese)

Je krijgt binnenkort een pleurodese. Dat is een behandeling waarbij we je longvliezen (pleurabladen) vastplakken. In deze folder lees je meer over de behandeling.

Waarom een pleurodese?

Pleurodese betekent letterlijk: het plakken van beide pleurabladen. De pleurabladen zijn de vliezen die aan de buitenkant van de longen, en aan de binnenkant van de borstholte zitten. We doen een pleurodese als je een klaplong hebt of als je last hebt van vocht in de borstholte.

Klaplong (pneumothorax)

Bij een klaplong komt er lucht tussen de longvliezen. De long klapt dan helemaal of voor een deel in. Met de behandeling verkleinen we de kans aanzienlijk dat je nog een keer een klaplong krijgt. Zonder behandeling heb je tussen 35-49% kans op een nieuwe klaplong. Met een behandeling is die kans maar 5-7%.

Vocht in de borstholte (pleuritis)

Heb je last van vocht tussen de longvliezen, dan doen we een pleurodese zodat er geen nieuw vocht tussen komt, of minder snel. De kans op succes is 66-76%. We willen met de behandeling vooral voorkomen dat je kortademig wordt of blijft.

Wat gebeurt er bij een pleurodese?

Bij een pleurodese plakken we de longvliezen vast. Dit doen we via een slang in de borstholte. Via deze slang kunnen we talk (opgelost in fysiologisch zout) in de borstholte inbrengen. Dit zorgt voor een ontstekingsreactie die voor de verkleving van het longvlies en het borstvlies zorgt. De longarts bekijkt of de slang direct of binnen 24 uur moet worden verwijderd.

Pleurodese bij een klaplong

Een pleurodese voor een klaplong kan pijn doen. Om dit te voorkomen, gebeurt dit in de voorbereidingsruimte van de operatiekamer. Daar brengen we een dun slangetje tussen de wervels in om het gebied rond de borstkas te verdoven. Bij het inspuiten van de talkoplossing word je meestal even in slaap gemaakt.

Pleurodese bij vochtophoping

Een pleurodese voor vocht tussen de longvliezen doet bijna nooit pijn. Dit wordt daarom gewoon op uw eigen kamer gedaan. We spuiten 30 minuten voor de behandeling morfine onder de huid in je been of je buik. Als dit is ingewerkt, kunnen we de talkoplossing inspuiten.

Risico’s en bijkomende klachten

Het inbrengen van de talkoplossing is een veilige behandeling. Maar bij elke ingreep is er een kans dat je (tijdelijk) andere klachten krijgt. 

De meest voorkomende klacht is dat je pijn krijgt door de behandeling. Meestal is dit met paracetamol goed te behandelen, eventueel aangevuld met andere pijnstillers.

Een ander risico is dat je koorts of andere tekenen van een ontsteking krijgt. Dit is een reactie op de talkoplossing. Ook hiervoor kun je paracetamol innemen.

Een heel klein risico is dat je een infectie krijgt in de holte tussen de long en de borstkast.

Vragen

Heb je nog vragen? Stel ze dan gerust aan je verpleegkundige of afdelingsarts.

Heb je na je ontslag uit het ziekenhuis nog vragen? Bel dan met de afdeling B1 oost op telefoonnummer 0413 – 40 31 54.