Skip to Content

Röntgenonderzoek bij kinderen, wat doen ze dan?

Met behulp van deze folder kunt u uw kind voorbereiden op het komende röntgenonderzoek.

Waarom deze folder?

Angst, spanning en onbekendheid met medische onderzoeken kunnen zowel bij u als bij uw kind onrust en onzekerheid veroorzaken. De onrust en angst hebben invloed op het vermogen van het kind om mee te werken aan het onderzoek. Het is daarom van belang dat u en uw kind goed geïnformeerd zijn en weten hoe het onderzoek uitgevoerd wordt. De kans wordt hierdoor groter, dat uw kind zich tijdens het onderzoek minder gespannen voelt. Helaas is een goede voorbereiding nooit een garantie dat uw kind totaal niet meer angstig is voor het onderzoek. Het beste begint u met de voorbereiding enkele dagen voor het onderzoek.

Inhoud van de folder

In eenvoudig taalgebruik en met behulp van foto’s wordt zo duidelijk mogelijk uitgelegd wat er voor, tijdens en na het onderzoek gaat gebeuren. De nadruk is gelegd op wat het kind gaat voelen, zien en eventueel ruiken. Voor u komt meer uitgebreide informatie over het onderzoek aan de orde in deze inleiding.
Wat is een röntgenonderzoek?

Bij een röntgenonderzoek gaan er röntgenstralen door het lichaam. Deze stralen zorgen voor een beeld op een fotoplaat of op een computerscherm. Een röntgenonderzoek geeft informatie over de ligging, de vorm en de structuur van het skelet en van de verschillende organen.

Hoe bereiden u en uw kind zich voor?

Voor röntgenonderzoek van de botten is geen speciale voorbereiding nodig. Mochten er voor bepaalde röntgenfoto’s speciale voorbereiding noodzakelijk zijn (bijvoorbeeld bij foto’s van maag of darmen) dan heeft de assistent die de afspraak met u maakte, dit verteld.

Uitslag

De radioloog beoordeelt de foto’s en stuurt hiervan een verslag naar de behandelend arts. U krijgt van de behandelend arts de uitslag van de foto’s te horen.

Heeft u vragen?

Wanneer u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, neem gerust contact op met de afdeling Radiologie.
Telefoon 0413  -  40 19 62

Informatie voor jou

De dokter wil graag weten wat er met jou aan de hand is. Dit kan hij van de buitenkant niet zien. Daarom moeten er een paar foto’s gemaakt worden van hoe jouw lichaam er van binnen uitziet.
Misschien heeft mama of papa wel eens een foto van jou gemaakt. Dan weet je dat foto’s maken helemaal geen pijn doet.

De foto’s die de dokter wil hebben, moeten in het ziekenhuis gemaakt worden. Deze speciale foto’s noemen ze in het ziekenhuis ‘röntgenfoto’s’. De foto’s worden gemaakt met een groot fotoapparaat in een speciale kamer. 

Als je daar met papa of mama binnen komt zie je de volgende dingen:

  • Mevrouw of meneer in een wit pak. Deze mevrouw of meneer noemen we met een moeilijk woord ‘laborant’. Eigenlijk dus een soort fotograaf.
  • Aan het plafond hangt een groot apparaat. Dat is dus het fototoestel van het ziekenhuis.
  • Onder dit apparaat staat een soort bed.
  • Tegen de muur de muur hangt ook een apparaat. Ook dat is een fototoestel.
  • Een scherm met ramen erin.

Je moet wel goed kijken want het is een beetje donker in de kamer. Het moet een beetje donker zijn zodat de foto’s beter lukken.

Zoals je op de vorige foto zag zijn er twee verschillende fotoapparaten in de kamer. Eén fotoapparaat hangt aan het plafond en één fotoapparaat staat tegen de muur. De mevrouw of meneer in een wit pak zal jou vertellen welk fotoapparaat gebruikt wordt om foto’s van jou te maken.

Fotoapparaat aan het plafond

Als dit fotoapparaat foto’s van jou gaat maken, dan gaat dit zo:

Je mag op het bed onder het fotoapparaat gaan liggen of zitten. De mevrouw of meneer in een wit pak zal je helpen en mama of papa kan dicht bij je blijven. Papa of mama krijgt dan een groot beschermend schort aan. Dan wordt het fotoapparaat boven de plaats gehangen waar er een foto van jou moet worden gemaakt.  Het bed waar jij op ligt kan ook bewegen. Naar boven of beneden en naar de zijkant. Zo wordt je precies goed onder het fotoapparaat gelegd.

Fotoapparaat tegen de muur

Als dit fotoapparaat foto’s van jou gaat maken, dan gaat dit zo:

Je mag met je rug tegen het fotoapparaat gaan staan. De mevrouw of meneer in een wit pak vertelt je precies hoe je moet gaan staan.

Het fotoapparaat gaat naar boven of beneden bewegen zodat het juiste stukje van je lijf op de foto komt. Dit bewegen van het apparaat maakt geluid. Hier hoef je niet van te schrikken, want je voelt er verder niets van.

Als je goed ligt of staat is alles klaar om de foto’s te gaan maken. De mevrouw of meneer in een wit pak en papa of mama gaan even achter het grote raam staan want zij hoeven niet op de foto. Jullie kunnen elkaar toch nog zien.

De mevrouw of meneer achter het grote raam zet nu het fotoapparaat aan. Als de foto gemaakt wordt moet je proberen even niet te bewegen en je adem in te houden. Probeer maar eens vast of je dat kan. Het maken van de foto doet helemaal geen pijn.

Als het fotoapparaat klaar is met het maken van de foto’s komt de mevrouw of meneer in een wit pak weer achter het raam vandaan. Papa of mama mag ook weer naar jou toe komen. Alles is nu klaar!

Zo wordt dus een röntgenfoto gemaakt. Hopelijk weet je nu een beetje beter wat er gaat gebeuren. Als je dingen nog niet weet of niet begrijpt, kun je ze altijd vragen. Aan papa of mama of aan de dokter in het ziekenhuis.