Skip to Content

Röntgenonderzoek dikke darm

Jouw behandelend arts heeft voor je een röntgenonderzoek van de dikke darm aangevraagd. Dit onderzoek heet in medische termen colononderzoek. Tijdens dit onderzoek worden met behulp van contrastmiddel röntgenfoto's van de dikke darm gemaakt. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een radioloog (gespecialiseerd arts) en een radiologisch laborant.

De informatie in deze folder is algemeen van aard. Dat wil zeggen dat het onderzoek is beschreven zoals dit meestal verloopt. Het kan zijn dat de radioloog een andere methode kiest, die beter aansluit bij jouw situatie. Het is niet mogelijk in deze folder alle mogelijkheden te vermelden. Ook risico’s en bijwerkingen zijn in algemene zin beschreven.

Een eventuele begeleider kan niet aanwezig zijn in de onderzoeksruimte tijdens het uitvoeren van het onderzoek. Alleen in bijzondere situaties is dit eventueel mogelijk. Helpen met omkleden is vanzelfsprekend altijd toegestaan.

Zwangerschap

Als je zwanger bent of daar een vermoeden van hebt, neem dan telefonisch contact op met de afdeling Radiologie voor nader overleg.

Risico’s en bijwerkingen

De hoeveelheid röntgenstraling die wordt gebruikt bij het maken van de foto’s is zo gering dat de kans op schadelijke effecten heel klein is, ook als je meerdere onderzoeken hebt ondergaan.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek is het van groot belang dat de darmen goed schoon zijn. Daarom is het heel belangrijk dat je het onderstaande laxeervoorschrift nauwkeurig opvolgt.

Algemene informatie laxeren

 • De drankjes (laxeermiddelen) die je inneemt zorgen ervoor dat jouw darmen "schoon" worden. Het is de bedoeling dat je een aantal uren na inname hiervan dikwijls naar het toilet gaat. Van het drankje kun je soms diarree en darmkrampen krijgen.
 • Het is belangrijk dat je minimaal de voorgeschreven hoeveelheid vocht drinkt. Je mag meer drinken.
 • Het laxeermiddel kan een onschuldige verkleuring van jouw urine en sterke diarree veroorzaken.
 • Als je suikerziekte (diabetes mellitus) hebt overleg dan met jouw arts of diabetesverpleegkundige over het eventueel aanpassen van jouw medicijnen, insuline of eten.
 • Eventuele medicijnen kun je gewoon blijven innemen, ook op de dag van het onderzoek. Houd er echter wel rekening mee dat door de diarree mogelijk niet alle werkzame stoffen in het bloed worden opgenomen. Ook de anticonceptiepil (de ’pil') kan hierdoor minder betrouwbaar zijn. Neem bij twijfel contact op met de behandelend arts.
 • Na afloop van het onderzoek kun je diarree of buikkramp krijgen. Daarom is het verstandig extra ondergoed mee te nemen.
 • Volg onderstaand laxeervoorschrift, dus niet zoals beschreven in de bijsluiter van Prunacolon.

laxeervoorschrift

De dag VOOR het onderzoek:

 • Ontbijt : normaal

deze dag mag je verder niets meer eten, alleen volgens onderstaand voorschrift drinken

 • 14:00 uur: 1 glas toegestane drank *
 • 15:00 uur: Drink de hoeveelheid Prunacolon op , dit is 1 ml per kg lichaamsgewicht met een maximum van 75 ml. Drink hierna nog een groot glas water.
 • 16:00 uur: glas toegestane drank *
 • 17:00 uur: 1 glas toegestane drank *
 • 18:00 uur: 1 glas toegestane drank *
 • 19:00 uur: 1 glas toegestane drank *
 • 20:00 uur: 1 glas toegestane drank *
 • 21:00 uur: 1 glas toegestane drank *
 • 22:00 uur: 1 glas toegestane drank *

De dag VAN het onderzoek:

 • Als ontbijt mag je een kop thee met een dun belegde beschuit. Verder mag je niet meer eten, drinken of roken tot na het onderzoek.
 • Vindt het onderzoek plaats NA 13.00 uur in de middag, dan mag je om 12.00 uur nogmaals een kop thee met een dun belegde beschuit nuttigen.

*Toegestane dranken:

 • thee
 • limonadesiroop (roosvicee)
 • heldere bouillon
 • appelsap, bessensap, druivensap
 • gefilterd sinaasappelsap of grapefruitsap

Onderzoek

Melden

Het onderzoek vindt plaats op locatie Uden. Wij verzoeken je vriendelijk, nadat je digitaal bent aangemeld, je 10 minuten vóór het afgesproken tijdstip bij de balie van de afdeling radiologie, routenummer 040. Laat zoveel mogelijk sieraden en andere kostbare spullen thuis.
Buiten kantoortijden (8.00-17.30 uur) kun je je melden bij de receptie aan de hoofdingang.

Hoe verloopt het onderzoek?

De laborant komt je uit de wachtruimte halen en vertelt je wat er gaat gebeuren. In een kamertje naast de onderzoekkamer moet je je uitkleden. Je mag een niet te lang hemd of shirt aanhouden, of je kunt een schortje van het ziekenhuis aandoen. 
Tijdens het onderzoek lig je op een onderzoektafel. Boven je hangt het apparaat dat de foto's maakt.
De radioloog of laborant brengt een kort dun slangetje in jouw anus. Via dit slangetje loopt contrastmiddel (witte bariumpap) en lucht in jouw dikke darm. Hierdoor krijg je een gevoel van aandrang. Door het contrastmiddel worden de darmen goed zichtbaar op de foto's. Door de extra lucht in de darmen wordt het contrast nog beter en kan men beter door de darm heen kijken.
Eventueel krijg je een medicijn toegediend via een prikje in de arm, ter voorkoming van darmkrampen.
Om de darm van alle kanten te kunnen fotograferen, word je enkele keren gevraagd om in een andere houding te gaan liggen. Nadat de foto's gemaakt zijn, kun je direct naar het toilet.

Duur

Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.

Na het onderzoek

De laborant vertelt je wanneer je kunt gaan. Na het onderzoek mag je weer gewoon eten en drinken.
Tot ongeveer een uur na het onderzoek kun je last hebben van buikkrampen en diarree. De eerste dagen na het onderzoek kun je last hebben van een moeilijke stoelgang (=obstipatie). Je krijgt daarom het advies om na het onderzoek veel te drinken. Ook kan jouw ontlasting enkele dagen wit van kleur zijn door de bariumpap.

Uitslag

De radioloog beoordeelt de foto's. Hiervan stuurt hij een verslag naar jouw behandelend arts, die vervolgens de uitslag met je bespreekt. Het verslag is ook in te zien via het patiëntenportaal MijnBernhoven.

Kijk voor meer informatie over MijnBernhoven op patientenportaal MijnBernhoven.

Heb je nog vragen?

Wanneer je na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, neem dan gerust contact op met de afdeling radiologie.

Telefoonnummer: 0413 - 40 19 62