Skip to Content

Röntgenonderzoek dunne darm

Je behandelend arts heeft voor jou een röntgenonderzoek van de dunne darm aangevraagd. Tijdens dit onderzoek worden met behulp van contrastmiddel röntgenfoto's van de dunne darm gemaakt.

De informatie in deze folder is algemeen van aard. Dat wil zeggen dat het onderzoek is beschreven zoals dit meestal verloopt. Het kan zijn dat de radioloog een andere methode kiest, die beter aansluit bij jouw situatie. Het is niet mogelijk in deze folder alle mogelijkheden te vermelden. Ook risico’s en bijwerkingen zijn in algemene zin beschreven. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een radioloog (gespecialiseerd arts) en een radiologisch laborant.

Een eventuele begeleider kan niet aanwezig zijn in de onderzoeksruimte tijdens het uitvoeren van het onderzoek. Alleen in bijzondere situaties is dit eventueel mogelijk. Helpen met omkleden is vanzelfsprekend altijd toegestaan.

Zwangerschap

Als je zwanger bent of daar een vermoeden van hebt, neem dan telefonisch contact op met de afdeling Radiologie voor nader overleg.

Risico’s en bijwerkingen De hoeveelheid röntgenstraling die wordt gebruikt bij het maken van de foto’s is zo gering dat de kans op schadelijke effecten heel klein is, ook als je meerdere onderzoeken hebt ondergaan.

Voorbereidingen

  • Voor dit onderzoek moet je nuchter zijn. Nuchter zijn wil zeggen dat je de avond voorafgaand aan het onderzoek vanaf 20.00 uur niet mag eten, drinken en roken.
  • Als je suikerziekte (diabetes mellitus) hebt, overleg dan met je arts of diabetesverpleegkundige over het eventueel aanpassen van je medicijnen, insuline of eten.
  • Het contrastmiddel dat je voor dit onderzoek krijgt heeft mogelijk invloed op eventuele bloeduitslagen. Wanneer je nog bloed moet laten prikken kun je dit het beste doen vóór het onderzoek of 24 uur na het onderzoek. Lukt dit niet, vertel dan bij het laboratorium dat je in de afgelopen 24 uur een onderzoek met drinken van contrastvloeistof hebt gehad.

Onderzoek

Melden Het onderzoek vindt plaats op locatie Uden. We verzoeken je vriendelijk, nadat je digitaal bent aangemeld, je 10 minuten vóór het afgesproken tijdstip bij de balie van de afdeling radiologie, routenummer 040. Laat zoveel mogelijk sieraden en andere kostbare spullen thuis. Buiten kantoortijden (8.00 - 17.30 uur) kun je je melden bij de receptie aan de hoofdingang.

Hoe verloopt het onderzoek?

De laborant komt je uit de wachtruimte halen en vertelt je wat er gaat gebeuren. In een kamertje naast de onderzoekkamer moet je je uitkleden. Je mag een onderbroek en een hemd of shirt aanhouden (neem dit extra mee, het kan vies worden), of je kunt een schortje van het ziekenhuis aandoen. Tijdens het onderzoek lig je op een onderzoektafel. Boven je hangt een apparaat dat de foto's maakt.

Via de mond of de neus wordt een dun slangetje in je darmen gebracht. Het inbrengen van het slangetje is een vervelend gevoel. De radioloog laat door dit slangetje bariumpap (= contrastmiddel) in de dunne darm lopen. Door deze pap wordt de dunne darm goed zichtbaar op de foto's.

Om de darm van alle kanten te kunnen fotograferen, wordt je enkele keren gevraagd om in een andere houding te gaan liggen.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt 45 minuten tot 1,5 uur. 

Na het onderzoek

De laborant vertelt je wanneer je kunt gaan. Na het onderzoek mag je weer gewoon eten en drinken. De eerste dagen na het onderzoek kun je last hebben van een moeilijke stoelgang (= obstipatie). Je krijgt daarom het advies om na het onderzoek veel te drinken. Ook kan je ontlasting enkele dagen wit van kleur zijn door de bariumpap.

Uitslag

De radioloog beoordeelt de foto's. Hiervan stuurt hij een verslag naar je behandelend arts, die de uitslag met je zal bespreken.

Heb je nog vragen?

Wanneer je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, neem dan gerust contact op met de afdeling Radiologie.

Telefoon 0413 - 40 19 62