Skip to Content

Röntgenonderzoek van de galwegen via een drain (cholangiografie)

Je behandelend arts heeft voor jou een röntgenonderzoek van de galwegen aangevraagd. In medische termen heet dit een cholangiografie. In deze folder lees je hoe het onderzoek verloopt.

Wat gebeurt er bij het onderzoek?

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radioloog (een gespecialiseerd arts) en een radiologisch laborant. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Tijdens het onderzoek worden er röntgenfoto's gemaakt van je galwegen. Dat gebeurt met behulp van een contrastvloeistof die de galwegen zichtbaar maakt op de foto's. Op de foto's kan de radioloog dan zien of het slangetje dat uit je buik komt (de drain) nog op de goede plaats zit en of het voldoende galvloeistof kan afvoeren.

Tijdens het onderzoek lig je op een onderzoekstafel. Boven je hangt het apparaat dat
de foto's maakt. De radioloog spuit de contrastvloeistof via de drain in je galwegen en maakt daarna de foto’s.

Voor het onderzoek

  • Laat zoveel mogelijk sieraden en andere kostbare spullen thuis.
  • Meld je digitaal aan vóór de dag van je onderzoek.
  • Het onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie van Bernhoven, locatie Uden. Meld je 10 minuten vóór je afspraak bij de balie van de afdeling radiologie, routenummer 040. Buiten kantoortijden (vóór 8.00 uur of na 17.30 uur) kun je je melden bij de receptie aan de hoofdingang.
  • In het kamertje naast de onderzoekskamer kleed je je gedeeltelijk uit. Je bovenlichaam moet ontbloot zijn. Als je hulp nodig hebt bij het aan- en uitkleden mag je iemand meenemen naar de kleedkamer. Deze begeleider kan niet aanwezig zijn in de onderzoeksruimte tijdens het uitvoeren van het onderzoek. Alleen in bijzondere situaties is dit eventueel mogelijk. 
  • De laborant komt je halen uit de wachtruimte en vertelt bij elke stap van het onderzoek wat er gaat gebeuren.

Na het onderzoek

  • De laborant vertelt je wanneer je kunt gaan. Je kunt je dagelijkse bezigheden weer hervatten.
  • De radioloog beoordeelt de foto's. Hiervan stuurt hij een verslag naar je behandelend arts, die de uitslag met je zal bespreken.

Risico's en bijwerkingen van het onderzoek

De hoeveelheid röntgenstraling die wordt gebruikt bij het maken van de foto's is zo gering dat de kans op schadelijke effecten heel klein is, ook als je meerdere onderzoeken hebt ondergaan.

Ben je zwanger?

Als je (vermoedt dat je) zwanger bent, bel dan vóór je onderzoek met de afdeling radiologie voor overleg: 0413 - 40 19 62 (8.00 - 17.30 uur).

Vragen?

Heb je nog vragen na het lezen van deze folder? Neem dan gerust contact op met de afdeling radiologie: 0413 - 40 19 62 (8.00 - 17.30 uur).