Skip to Content

Een schaamlipcorrectie (labia minora reductie)is een ingreep waarbij overtollige weefsel c.q. slijmvlies van de (kleine) schaamlippen wordt verwijderd als deze door hun grootte klachten geven. Denkt u hierbij aan klachten bij sporten, fietsen, vrijen of bij het dragen van strakke kleding.

Wat moet u doen vóór de behandeling?

Neem voor de ingreep 2 paracetamol van 500mg in. Na de ingreep mag u paracetamol blijven gebruiken vanwege pijnstilling.

Wij raden u aan voor de operatie te stoppen met roken. Dit verlaagd de kans op een ontsteking. Stop minstens zes weken voor de ingreep plaatsvindt..

Verder verzoeken wij u om vijf tot tien dagen voor de operatie het te opereren gebied ruim (4 tot 5 cm rondom) te scheren of op andere wijze te ontharen. Het is belangrijk dat u dit uiterlijk vijf dagen voor de operatie doet. Als u dit namelijk korter dan vijf dagen voorafgaand aan de operatie doet, is de kans groot dat eventuele wondjes van het scheren niet genoeg genezen. En dan heeft u meer kans op ontstekingen.

De behandeling

De operatie kan zowel onder plaatselijke als volledige narcose worden uitgevoerd.

Tijdens de operatie wordt het teveel aan weefsel verwijderd. Daarna wordt er gehecht met oplosbare hechtingen. De knoopjes van deze hechtingen moeten meestal wel worden verwijderd.

Na de behandeling

Na de operatie blijft u enige tijd op de uitslaapkamer, als u volledige narcose heeft gehad. Heeft u plaatselijke verdoving gehad, dan mag u meteen naar huis.

Gedurende 7 tot 10 dagen na de operatie moet u na iedere toiletgang het wondgebied spoelen met water. Als u een maandverbandje ter verzachting draagt dan adviseren wij u dit bij ieder toiletbezoek te verschonen. De dag na de ingreep mag u weer douchen. Let op: u mag dan het operatiegebied alleen met water spoelen en voorzichtig droogdeppen, dus geen zeepproducten gebruiken. Verder adviseren wij u vezelrijke voeding te eten om een soepele stoelgang te bevorderen. U mag niet teveel persen. Het zitten kan wel enige tijd wat gevoelig zijn. U kunt een zwemband of een zacht kussentje gebruiken, dat geeft wat verlichting. U mag paracetamol 500 mg nemen; maximaal 4 x 2 tabletten per dag (minimaal 4 uur tussentijd).

De week na de ingreep komt u terug op het spreekuur om de hechtingen te laten verwijderen (zijn oplosbaar, maar knoopjes worden afgeknipt). Voorts adviseren wij u tot zes weken na de operatie niet te roken, sporten, fietsen of te vrijen en nog geen strakke kleding dragen.

Mogelijke complicaties

Na elke operatie bestaat er een risico op een nabloeding of infectie. Door nauwkeurig en steriel te werken is dit risico minimaal. Wanneer er na de operatie sprake is van toenemende pijnklachten, zwelling, roodheid van de wond of koorts moet u contact met ons opnemen. Vrijwel altijd is er iets verschil tussen beide schaamlippen. Bij een operatie onder volledige narcose is de kans op een verschil kleiner. Dit komt omdat de schaamlip dan niet zelf verdoofd hoeft te worden. Hierdoor is er minder zwelling en kan de chirurg beter zien wat hij weghaalt.

Wat te doen bij problemen thuis?

Tijdens kantooruren: 0413-40 14 28

Na kantooruren: Spoedeisende hulp 0413 - 40 10 00

Heeft u nog vragen?

Heeft u na deze informatie gelezen te hebben of na de operatie nog vragen, neem dan contact met ons op:

ZBC Plastische Chirurgie Uden
Nistelrodeseweg 10
5406 PT Uden
0413 - 40 14 28