Skip to Content

Schildwachtklierprocedure

Bij een schildwachtklierprocedure verwijdert de chirurg de schildwachtklier, om uitzaaiingen in de lymfeklieren zo vroeg mogelijk te ontdekken.

De schildwachtklier (poortwachtersklier of sentinel node) procedure

Via het vocht in lymfeklieren kunnen kankercellen zich verspreiden. Als borstkanker uitzaait, komen de kankercellen (meestal) als eerste terecht in de schildwachtklier. Dit is de klier die als eerste het lymfevocht uit de tumor opvangt. Een andere naam voor deze klier is de poortwachtersklier of sentinel node. De schildwachtklier zit niet bij iedereen op dezelfde plek. Dat komt omdat de plaats van de tumor in de borst bepaalt welke klier als eerste het lymfevocht van de tumor opvangt. De  schildwachtklierklier zit meestal in de oksel. Maar omdat er ook lymfeklieren rondom het borstbeen en het sleutelbeen zitten, kan de schildwachtklierklier ook één van de klieren daar zijn. Soms gaat het om meer dan één klier.

Wat is de schildwachtklier?

Via het vocht in lymfeklieren kunnen kankercellen zich verspreiden. Als borstkanker uitzaait, komen de kankercellen (meestal) als eerste terecht in de schildwachtklier. Dit is de klier die als eerste het lymfevocht uit de tumor opvangt. Een andere naam voor deze klier is de poortwachtersklier of sentinel node. De schildwachtklier zit niet bij iedereen op dezelfde plek. Dat komt omdat de plaats van de tumor in de borst bepaalt welke klier als eerste het lymfevocht van de tumor opvangt. De schildwachtklierklier zit meestal in de oksel. Maar omdat er ook lymfeklieren rondom het borstbeen en het sleutelbeen zitten, kan de schildwachtklierklier ook één van de klieren daar zijn. Soms gaat het om meer dan één klier.

Wat is een schildwachtklierklierprocedure ?

Met een schildwachtklierklierprocedure  wordt deze eerste lymfeklier in de oksel waar de tumorcellen zich naar toe kunnen verspreiden, zichtbaar gemaakt, verwijderd en onderzocht.  Met als doel om te bepalen of er uitzaaiingen zijn in de lymfeklieren in de oksel. De klier bevindt zich meestal in de oksel, soms naast het borstbeen. Meestal is er sprake van één schildwachtklierklier maar het kan zijn dat je er 2 of zelfs 3 heeft en is dat het geval, dan worden ook de 2e en de 3e  schildwachtklierklier operatief verwijderd. Niet alle okselklieren worden verwijderd.

Wanneer: de middag voor je operatie

Het radioactief maken van de schildwachtklierklier is een onderzoek wat de dag voor de operatie plaatsvindt  in het JBZ (Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch). De schildwachtklierklier blijft gedurende 24 uur radioactief en dat is de reden dat dit onderzoek de middag voor de operatie plaats vindt zodat de chirurg deze klier kan vinden en verwijderen. De chirurg gebruikt hiervoor een speciaal apparaat wat de radioactiviteit kan meten zodat de juiste klier verwijderd wordt.

De afdeling opname informeert je over de datum en tijdstip van de schildwachtklierklier procedure. Voor deze procedure wordt u doorverwezen naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis afdeling Nucleaire Geneeskunde , gebouw C, verdieping 0, ontvangst 3. Het adres krijg je ook van de opname.

Tijdens de schildwachtprocedure

Jouw partner of een naaste kan je vergezellen bij dit onderzoek. Op de afdeling nucleaire geneeskunde worden er ongeveer vier  injecties toegediend met radioactieve stof op verschillende plaatsen, net onder de huid in de borst. Dit is even gevoelig. Dit alles duurt ongeveer tien minuten.  De radioactieve stof verplaatst  zich in de komende uren via de borst naar de eerste okselklier (de schildwachtklierklier). Om te controleren of de radioactieve stof zich goed verplaatst, wordt er ongeveer drie uur nadat je de injecties hebt gehad, een scan gemaakt. Tijdens het maken van de scan lig je op een smalle onderzoekstafel. Boven je hangt een camera die in verschillende standen kan worden gedraaid. Tijdens het maken van de scan is het belangrijk dat je zo stil mogelijk blijft liggen. Door de ophoping van radioactieve vloeistof in de schildwachtklierklier, is deze klier zichtbaar op de scan.

Vervolgens kan de plaats waar de schildwachtklierklier zich bevindt, met stift worden aangetekend op jouw huid. Het in beeld komen van de schildwachtklierklier zegt nog niets over het al dan niet aanwezig zijn van kwaadaardige cellen in deze klier. De hoeveelheid radioactiviteit die wordt toegediend is erg klein en ruim binnen de norm die de overheid daarvoor heeft aangegeven. Bijwerkingen zijn niet bekend.
De foto’s die zijn gemaakt, krijg je mee naar huis. Je neemt deze foto’s de dag van de operatie zelf mee naar Bernhoven.