Skip to Content

Schildwachtklierprocedure

Bij een schildwachtklierprocedure verwijdert de chirurg de schildwachtklier, om uitzaaiingen in de lymfeklieren zo vroeg mogelijk te ontdekken.

Wat is de schildwachtklier?

Via het vocht in lymfeklieren kunnen kankercellen zich verspreiden. Als borstkanker uitzaait, komen de kankercellen (meestal) als eerste terecht in de schildwachtklier. Dit is de klier die als eerste het lymfevocht uit de tumor opvangt. Een andere naam voor deze klier is de poortwachtersklier of sentinel node. De schildwachtklier zit niet bij iedereen op dezelfde plek. Dat komt omdat de plaats van de tumor in de borst bepaalt welke klier als eerste het lymfevocht van de tumor opvangt. De schildwachtklierklier zit meestal in de oksel. Maar omdat er ook lymfeklieren rondom het borstbeen en het sleutelbeen zitten, kan de schildwachtklierklier ook één van de klieren daar zijn. Soms gaat het om meer dan één klier.

Wat is een schildwachtklierklierprocedure ?

Met een schildwachtklierklierprocedure wordt deze eerste lymfeklier in de oksel waar de tumorcellen zich naar toe kunnen verspreiden, zichtbaar gemaakt, verwijderd en onderzocht. Het doel is om te bepalen of er uitzaaiingen zijn in de lymfeklieren in de oksel. Deze klier bevindt zich meestal in de oksel, soms naast het borstbeen.

Meestal is er sprake van één schildwachtklierklier. Maar soms heeft iemand 2 of zelfs 3. Is dat het geval, dan verwijdert de chirurg ook de 2e en de 3e  schildwachtklierklier tijdens de operatie. Niet alle okselklieren worden verwijderd.

Wanneer: de middag voor je operatie

Het radioactief maken van de schildwachtklier is een onderzoek dat plaatsvindt op de dag voor de operatie in het JBZ (Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch). De schildwachtklier blijft gedurende 24 uur radioactief, wat de reden is dat dit onderzoek de middag voor de operatie wordt uitgevoerd. Op deze manier kan de chirurg de klier lokaliseren en verwijderen. Voor dit doel maakt de chirurg gebruik van een speciaal apparaat dat de radioactiviteit kan meten, zodat de juiste klier wordt geïdentificeerd en verwijderd.

Van de afdeling opname hoor je de datum en het tijdstip van de schildwachtklierklierprocedure. Voor deze procedure word je doorverwezen naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis afdeling Nucleaire Geneeskunde , gebouw C, verdieping 0, ontvangst 3. Het adres krijg je ook van de afdeling opname.

Tijdens de schildwachtprocedure

Jouw partner of een naaste kan met je meegaan tijdens dit onderzoek. Op de afdeling Nucleaire Geneeskunde van het JBZ krijg je ongeveer vier injecties met radioactieve stof toegediend op verschillende plaatsen, net onder de huid van de borst. Dit kan wat gevoelig zijn. Het hele proces duurt ongeveer tien minuten. De radioactieve stof verplaatst zich in de komende uren via de borst naar de eerste okselklier, ook wel de schildwachtklier genoemd.

Om te controleren of de radioactieve stof zich goed verplaatst, wordt ongeveer drie uur nadat je de injecties hebt gehad, een scan gemaakt. Tijdens het maken van de scan lig je op een smalle onderzoekstafel. Boven je hangt een camera die in verschillende standen kan worden gedraaid. Het is belangrijk om zo stil mogelijk te blijven liggen tijdens het maken van de scan. Door de ophoping van radioactieve vloeistof in de schildwachtklier wordt deze zichtbaar op de scan.

Na deze stap kan de locatie van de schildwachtklier met een stift op je huid worden aangegeven. Het feit dat de schildwachtklier zichtbaar is op de scan betekent nog niet dat er al dan niet kwaadaardige cellen aanwezig zijn.

De hoeveelheid toegediende radioactiviteit is erg klein en valt ruim binnen de door de overheid gestelde normen. Er zijn geen bekende bijwerkingen.

De gemaakte foto's krijg je mee naar huis. Op de dag van de operatie neem je deze foto's zelf mee naar Bernhoven.