Skip to Content

Schouderluxatie

Luxatie is de medische term voor het uit de kom schieten van een gewricht. Het schoudergewricht bestaat uit een bol en een ondiepe kom. Bij een schouderluxatie schiet de bot uit de kom. Hierbij kan schade ontstaan aan de banden en spieren rondom de schouder. Meestal wordt een schouderluxatie veroorzaakt door een val of een verkeerde beweging. Klachten die u kunt hebben zijn pijn, het niet kunnen bewegen van de schouder en soms ook tintelingen of doofheid in de hand.

Hoe verloopt de behandeling?

De behandeling bestaat in eerste instantie uit het terugzetten van de kop in de kom. Dit kan op verschillende manieren en uw behandelend arts kiest wat het beste voor u is. Wanneer nodig kan hij hiervoor een verdoving in het schoudergewricht spuiten. Soms is algemene verdoving nodig.

Na het terugzetten van de schouder krijgt u een mitella voor 1-2 weken. U hoeft uw arm geen absolute rust te geven. Als het gaat, mag u uw arm al vanaf het begin steeds meer gaan bewegen, zonder deze te belasten. Dus bijvoorbeeld geen dingen optillen. Belast de schouder in het begin ook niet door uw arm boven uw hoofd te bewegen. Door te voorzichtig koelen met ijs en het nemen van pijnstillers volgens voorschrift van uw arts (meestal paracetamol) kunt u de pijn de eerste dagen verzachten.

Na 1 week komt u terug bij de traumatoloog en wordt zo nodig aanvullend onderzoek gedaan

Gevaar van een schouderluxatie

Een schouderluxatie is niet echt gevaarlijk, alleen wel pijnlijk. Een ernstige beschadiging van een bloedvat of zenuw door de luxatie is zeer zeldzaam. Wel kan er een overrekking van de zenuwen rondom de schouder ontstaan. Dit geneest meestal volledig, binnen drie maanden.

Na je veertigste jaar is de kans dat een beschadiging ontstaan aan een van de spieren in de schouder groter. Dit kan betekenen dat je je arm niet goed meer om hoog kan krijgen. Mocht je na twee weken deze klachten hebben, neem dan contact op met het ziekenhuis. Met een echo van de schouder kan dit goed vastgesteld worden. Een eenmaal geluxeerde schouder heeft een grotere kans om opnieuw uit de kom te schieten, vooral als je onder de 25 bent. Aanpassing van sport of sterker maken van de spieren rondom de schouder kunnen een oplossing zijn. In sommige gevallen is een operatie nodig.

Herstel

Het genezingsproces duurt normaal gesproken één tot drie maanden. Sporten tijdens deze periode, of uw schouder op een andere manier zwaar belasten, leidt sneller tot een nieuwe luxatie. Na zes weken tot uiterlijk drie maanden mag u de schouder weer normaal bewegen en belasten.

Wat moet u doen als het daarna niet goed gaat met de schouder?

In de volgende gevallen neemt u zelf contact op met uw arts:

  • als u na 14 dagen nog veel pijn heeft
  • als er toename is van gevoel en krachtverlies van arm of hand
  • wanneer bewegen na 2 weken nog niet goed mogelijk is
  • als het niet lukt om uw arm steeds meer te belasten
  • als u het gevoel heeft dat uw arm steeds uit de kom lijkt te gaan.

Tips

Omdat bepaalde dagelijkse handelingen de eerste tijd na een schouderluxatie moeilijker gaan, geven wij u een paar tips voor het uit- en aankleden:

  • Steek tijdens het aankleden eerst uw aangedane arm door het kledingstuk en vervolgens uw hoofd en daarna uw gezonde arm. Probeer uw aangedane arm hierbij zo min mogelijk omhoog te brengen.
  • Bij het uitkleden gaat het precies andersom: begin bij uw gezonde arm, vervolgens uw hoofd en als laatste uw aangedane arm.
  • Maak na ongeveer een week een afspraak bij een schouderfysiotherapeut

www.schouderfysiotherapie.nl

www.snzon.nl

Heeft u nog vragen?

Als u na het lezen van deze folder nog vragen hebt, dan kunt u contact opnemen met de poli chirurgie om een afspraak te maken voor het spreekuur traumatologie: tel. 0413 – 40 19 59, geef aan dat u een afspraak wilt met de traumachirurg.

U kunt eventueel ook de polikliniek orthopedie bellen voor een afspraak: 0413 – 40 19 71