Skip to Content

Schouderspreekuur

Schouderklachten komen veel voor. Speciaal voor deze groep patiënten hebben we op de polikliniek orthopedie het schouderspreekuur. Dit speciale spreekuur voor mensen met schouderklachten vindt om de woensdagochtend plaats op de polikliniek orthopedie van 08:00 tot 12:00 uur. Als je naar dit spreekuur wilt met je schouderklachten, bespreek dit dan met je huisarts. Je hebt namelijk van je huisarts een verwijzing nodig.

Hoe behandelen we schouderklachten?

De ervaring leert dat in veel gevallen een operatie helemaal niet nodig is. De orthopedisch chirurgen van Bernhoven werken in de regio  goed samen met fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in schouderklachten. Deze fysiotherapeuten vormen samen het Schoudernetwerk Noord-Brabant. Daarnaast werken de orthopedisch chirurgen samen met het Regionaal Pijncentrum van Bernhoven. Welke behandeling voor jou de beste is, bepaal je samen met de orthopedisch chirurg. Dat hangt naast je klachten ook af van je persoonlijke omstandigheden en wensen.

Wacht bij klachten niet te lang en ga op tijd naar de huisarts

Mensen met schouderklachten lopen vaak te lang met hun klachten rond voordat ze naar de dokter gaan. Te lang wachten kan tot blijvende pijnklachten of functieverlies leiden. Dat wil zeggen dat je je schouder (en arm) niet meer zo goed kunt gebruiken als je gewend was. Dus vertrouw je het niet? Ga dan op tijd naar de huisarts. Bespreek met je huisarts een doorverwijzing naar  die u naar ons schouderspreekuur.

Waar moet ik aan denken bij schouderklachten?

Schouderklachten zijn klachten rondom de schouder, schouderblad en de nek. In zijn algemeenheid kunnen schouderklachten erg lang aanhouden en zelfs leiden tot blijvende invaliditeit. Veel klachten hebben te maken met een verkeerde houding dan wel overbelasting waardoor er een inklemmingspijn kan ontstaan, dit wordt ook wel impingement genoemd. Hierdoor kunnen pijnklachten, stijfheid, functiebeperking en krachtverlies ontstaan. Een andere bekende klacht is de slijmbeursontsteking. Daarnaast kunnen klachten ontstaan na bijvoorbeeld een ongeluk of door sport.

Second opinion

Op het gespecialiseerde schouderspreekuur kun je ook terecht voor een ‘second opinion’ of in gewoon Nederlands een tweede mening. Dat doe je bijvoorbeeld als je klachten blijft houden na een operatie of andere  behandeling. Of misschien twijfel je toch aan of je arts wel de juiste aandoening heeft vastgesteld. In zo’n geval staat het je vrij bij een andere arts een tweede mening te vragen. Ook dan ben je welkom op ons spreekuur. 

Om jouw verzoek te kunnen beoordelen, hebben wij het volgende nodig:

  • Alle belangrijke correspondentie over jouw klacht.
  • Alle ter zake doende röntgenfoto’s/ MRI’s en CT’s. 
  • Een verwijzing van je behandelend specialist of huisarts; hierin moet duidelijk de reden voor de second opinion staan vermeld. 

Je hebt altijd het recht om een second opinion aan te vragen, dit is wettelijk vastgesteld. De kosten hiervan worden vergoed als je een verwijzing hebt van je huisarts of specialist.

Vragen

Heb je vragen? Neem dan contact op met de polikliniek orthopedie op telefoonnummer 0413 - 40 19 71.

Contact

Het schouderspreekuur is op woensdagochtend tussen 08.00 - 12.00 uur.