Skip to Content

Shave excisie

Uw huidarts heeft aan u voorgesteld om 1 of enkele huidafwijkingen te verwijderen. Dit vindt plaats door middel van een shave excisie.

Wat is shave excisie

Bij een shave excisie wordt de afwijking van de huid geschaafd.
De huid wordt voorafgaand aan de ingreep verdoofd met lidocaïne injecties. De shave excisie wordt uitgevoerd met een speciaal mesje, soms met een elektrisch mesje. Meestal wordt daarna het wondje afgedekt met antibioticumzalf (met fusidinezuur) of vaseline en een pleister.

Medicijnen/allergie

Bloedverdunnende medicijnen kunnen problemen geven tijdens de ingreep. Het is belangrijk medicijngebruik van te voren te melden aan uw arts. U wordt eveneens verzocht allergie voor bepaalde geneesmiddelen of lidocaïne vooraf te melden.

En meld het uw arts indien u een pacemaker heeft.

Wat mag u verwachten?

Na wegschaven ontstaat een wondje. Dit kan soms even na bloeden. Soms wordt de bodem van de ontstane wond dichtgebrand m.b.v. elektrocoagulatie. Na enkele uren ontstaat een korstje. Probeer dit korstje te laten zitten. Door regelmatig de vette zalf aan te brengen lost dit korstje vanzelf op en zal de wond snel en mooi kunnen genezen. Het is verstandig gedurende een half jaar na de behandeling het plekje te beschermen tegen de zon om verkleuring te voorkomen.

Complicaties

Infectie van de wond is een complicatie die zelden voorkomt. Als dit onverhoopt toch gebeurt, wordt de wond pijnlijk, rood, dik en kan dan gaan kloppen en pussen. U moet dan contact opnemen met uw behandelend dermatoloog.
Op de langere termijn zijn de belangrijkste risico’s littekenvorming, kleurverschil met de omliggende huid en ook is het mogelijk dat de aandoening terugkomt.

Helaas kan een goed cosmetisch eindresultaat nooit gegarandeerd worden.

Bij vragen of problemen

Als u zich zorgen maakt over het genezingsproces na de ingreep is het verstandig contact op te nemen met de polikliniek dermatologie.

Tijdens kantooruren kunt u bellen naar tel. 0413 - 40 19 29; buiten kantooruren belt u 0413 - 40 40 40, op dit nummer is de dienstdoend dermatoloog bereikbaar.

Heeft u nog vragen na het lezen van deze informatie, neemt u dan gerust contact met ons op.