Skip to Content

Shave excisie

Je arts heeft met je besproken om 1 of meerdere huidafwijkingen te laten verwijderen. Dit vindt plaats door middel van shave excisie. In deze folder lees je wat deze ingreep inhoudt en wat je kunt verwachten.

Wat is shave excisie?

Bij een shave excisie schaven we de afwijking van de huid. Dit doen we door middel van een speciaal mesje. Soms met een elektrisch mesje. 

Medicijnen en allergieën

Vertel voor de ingreep aan de arts of je medicijnen gebruikt en/of allergieën hebt voor bepaalde geneesmiddelen of lidocaïne. Bloedverdunnende medicijnen kunnen bijvoorbeeld problemen geven tijdens de ingreep. De arts kan er dan rekening mee houden en bespreken wat nodig is. Meld ook aan de arts als je een pacemaker hebt.

Hoe verloopt de ingreep?

De huid wordt voorafgaand aan de ingreep verdoofd met lidocaïne injecties. De shave excisie voeren we uit met een speciaal mesje. Soms een elektrisch mesje. Met dit mesje schaven we de afwijking van de huid. 

Na het wegschaven ontstaat een wondje. Dit kan soms even bloeden. Het wondje dekken we af met antibioticumzalf met fusidinezuur of vaseline en een pleiser. Soms is het nodig om de bodem van het wondje dicht te branden met behulp van elektrocoagulatie.

Na enkele uren ontstaat een korstje. Probeer dit korstje te laten zitten. Door regelmatig de vette zalf aan te brengen lost dit korstje vanzelf op en zal de wond snel en mooi kunnen genezen. Het is verstandig gedurende een half jaar na de behandeling het plekje te beschermen tegen de zon om verkleuring te voorkomen.

Complicaties

Infectie van de wond is een complicatie die zelden voorkomt. Als dit toch gebeurt, wordt de wond pijnlijk, rood, dik en kan dan gaan kloppen en pussen. Je moet dan contact opnemen met je behandelend dermatoloog.

Op de langere termijn zijn de belangrijkste risico’s littekenvorming en kleurverschil met de omliggende huid. Ook kan het zijn dat de huidafwijking terugkomt.

Een goed cosmetisch eindresultaat kan nooit gegarandeerd worden.

Heb je nog vragen?

Maak je jezelf zorgen om het genezingsproces of heb je vragen? Neem dan gerust contact op met polikliniek dermatologie. 

  • Polikliniek dermatologie: 0413 - 40 19 29 (binnen kantooruren)
  • Receptie Bernhoven: 0413 - 40 40 40 (buiten kantuururen)