Skip to Content

Sigmoïdoscopie bij dialysepatiënten

Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u een sigmoïdoscopie te laten verrichten. In deze folder vindt u informatie over dit onderzoek, de voorbereidingen en andere zaken die voor u van belang kunnen zijn.

Een sigmoïdoscopie kan door verschillende specialisten worden aangevraagd en om verschillende redenen worden uitegvoerd. Daarom is het belangrijk dat u weet door welke specialist u bent doorverwezen voor een sigmoïdoscopie. De informatie in deze folder is alleen op u van toepassing als u bij ons in behandeling bent omdat u dialysepatiënt bent.

Wat is een sigmoïdoscopie

Een sigmoïdoscopie is een inwendig onderzoek, waarbij met behulp van een endoscoop (een bestuurbare, buigzame slang) het laatste gedeelte van de dikke darm kan worden bekeken. De arts kan zien of er afwijkingen zijn. Ook kan de arts stukjes weefsel wegnemen voor onderzoek.

Belangrijk

Het is belangrijk dat u het uw specialist vertelt dat u:

Het is belangrijk dat u aan uw specialist vertelt dat u:

 • Bloedverdunnende medicijnen gebruikt, zoals Acenocoumarol (Sintrom of Sintrommitis), Clopidrogrel (Plavix), Fenprocoumon (Marcoumar), Dipyridamol (Persantin), Rivaroxaban (Xarelto), Dabigatran (Praxada) of Apixaban (Eliquis). Deze dienen in overleg met uw behandelend specialist eventueel te worden gestopt
 • IJzertabletten gebruikt. Het is noodzakelijk dat u hier vanaf vijf dagen voor het onderzoek mee stopt

Stoppen met medicijnen (naam medicijnen):

 

Op (datum):

Alle andere medicijnen mag u twee uur vóór of twee uur na het drinken van de Moviprep innemen. De werkzaamheid van de medicijnen kan door de laxerende werking misschien minder zijn dan normaal, vooral voor vrouwen die de pil slikken is dit belangrijk om te weten.

Verder is het belangrijk te vermelden of u:

 • Allergisch bent voor bepaalde medicijnen
 • Een ernstige hart- en/of longaandoening heeft
 • Zwanger bent
 • Suikerziekte hebt

Denk aan uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO)

Het is voor ons belangrijk om te weten welke medicijnen u gebruikt. Daarom verzoeken wij u uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO) mee te nemen naar het ziekenhuis. U moet dit AMO ophalen bij uw eigen apotheek, zodat uw AMO daar nog met u besproken kan worden. Wanneer u uit het ziekenhuis wordt ontslagen krijgt u een nieuw AMO mee, als het nodig is, krijgt u daar een recept bij. We spreken dan over een AMO-R. Met dit AMO-R gaat u naar een apotheek. U krijgt dan uw nieuwe medicijnen mee.

Voor uw apotheek is het ook belangrijk te weten welke medicatie gewijzigd is, ook wanneer de medicatie gestopt is.

Hoe bereidt u zich voor?

Om het darmonderzoek goed te kunnen uitvoeren, is het belangrijk dat uw dikke darm helemaal schoon is. Volgt u daarom voorschriften strikt op. Wanneer de darm niet goed schoon is, hindert dit het onderzoek en kunnen we het darmslijmvlies niet goed beoordelen.

Uw darmen spoelt u met Moviprep, dit is een laxeermiddel. U krijgt bij het maken van de afspraak een recept voor de apotheek.

Als u een dieet gebruikt, informeer dan bij uw arts hoe u zich moet voorbereiden.

Twee dagen vóór het onderzoek en dag voor het onderzoek

Vanaf twee dagen voor het onderzoek is het belangrijk dat u licht verteerbare voeding gebruikt. Licht verteerbare voeding is bijvoorbeeld:

 • Ontbijt/lunch: (geroosterd) witbrood of beschuit met boter of margarine, een gekookt ei, rookvlees of jam (zonder pitjes), yoghurt en vla. Tussendoor: vla, yoghurt, heldere bouillon, thee, koffie en vruchtensap zonder vruchtvlees. Hierbij moet u zich houden aan uw dieet (ook vochtbeperking)
 • Warme maaltijd: heldere bouillon, rijst, pasta, gekookte aardappelen, puree, lichte en gaar gekookte groenten zoals worteltjes, bloemkool en appelmoes. Verder mager vlees, kip of vis. Niet toegestaan zijn peulvruchten, kool, ui, rauwkost, vers fruit en pitjes of noten.

Avond vóór het onderzoek

 • U mag tot 17.00 uur eten volgens uw licht verteerbaar dieet.
 • Tussen 17.00-18.00 uur neemt u een lichte maaltijd (heldere bouillon of gezeefde soep; gemalen vlees, vis, omelet; gemalen groenten, aardappelpuree, appelmoes; pap, vla, yoghurt of kwark). Eet geen fruit, koolsoorten, bonen, erwten, uien of rauwkost. Het vochtgehalte in deze maaltijd dient meegeteld te worden als vochtintake zoals beschreven in uw dieetvoorschrift. binnen uw vochtbeperking
 • Hierna mag u niet meer eten maar wel ‘helder’ drinken, bijvoorbeeld water, thee (zonder melk), bouillon, frisdrank zonder prik of vruchtensap zonder vruchtvlees. Uiteraard volgens uw dieetvoorschrift. Koffie en melkproducten zijn niet helder en mag u dus niet drinken!
 • Na deze avondmaaltijd begint u, tussen 18.30-21.00 uur, met de eerste liter Moviprep.. (zie: ‘Bereiding en gebruik Moviprep’ in deze folder). Drink de vloeistof in anderhalf tot twee en een half uur op. Deze liter Moviprep hoeft u NIET mee te tellen in uw vochtintake, want die verliest u weer met de ontlasting.

Na de start van de voorbereiding met Moviprep mag u niets meer eten tot na het onderzoek!

Dag van het onderzoek

 • Neem geen ontbijt.
 • 2 uur voor het onderzoek! moet u nog één liter Moviprep gedronken hebben. Dit is een belangrijk onderdeel van de voorbereiding en mag u dan ook absoluut niet overslaan! Ook deze liter Moviprep hoeft u NIET mee te tellen in uw vochtintake, want die verliest u weer met de ontlasting.
 • U moet er voor zorgen dat u de tweede liter Moviprep twee uur voordat u vertrekt naar het ziekenhuis ingenomen heeft. Het tijdstip van uw afspraak en de reistijd bepalen hoe vroeg u moet beginnen met spoelen.
 • Belangrijk: Vanaf 2 uur voor het onderzoek tot na het onderzoek mag u niets meer eten of drinken (u mag evt. de mond spoelen met een klein slokje water).

Bereiding en gebruik Moviprep

Let op ! Houdt u zich bij de voorbereiding aan de voorschriften in deze folder, en niet aan de bijsluiter van de Moviprep.

Ga als volgt te werk:

 • Open de set.
 • Doe een groot zakje A en een klein zakje B in een kan samen met één liter water. Roer de oplossing tot het poeder geheel is opgelost. Dit kan 5 minuten duren.
 • Drink de vloeistof in ongeveer één à twee uur op.
 • Daarna mag u helder vloeibaar drinken passend binnen uw vochtbeperking

Tips om Moviprep in te nemen

 • Drink Moviprep gekoeld (zet eventueel de liter water die u gebruikt voor het maken van de oplossing van te voren in de koelkast).
 • Drink uit een echt glas.
 • Drink Moviprep met een rietje, zodat de vloeistof wat verder in de mond komt.
 • Probeer tijdens de voorbereiding zoveel mogelijk te bewegen, om de werking van de darmen te stimuleren.
 • Gebruik eventueel kauwgom tussendoor.

Wat moet u doen bij problemen met het innemen van Moviprep?

Ervaart u problemen met het innemen van de Moviprep, bijvoorbeeld voortdurende misselijkheid of braken, neemt u dan contact op met de polikliniek MDL, bereikbaar tijdens kantoortijden via telefoonnummer: 0413 - 40 19 32 (tijdens avond, nacht, weekend of feestdagen: zie telefoonnummer SEH verderop in folder).

Waar moet u zich melden?

Op de dag van het onderzoek meldt U zich op de afgesproken tijd op het Ambulant Centrum van locatie Uden, route 140.

Niet vergeten

 • Gebruik op de ochtend dat het onderzoek plaatsvindt geen bodylotion (of andere crèmes) voor uw buik en benen. En ook geen vaseline (of andere vettige zalf) aan de anus smeren
 • Neem extra ondergoed mee
 • Laat uw sieraden thuis
 • Neem uw patiëntenpas mee
 • Bent u diabetespatiënt, neem dan uw medicijnen hiervoor mee en eventueel een bloedsuikermeter / glucosemeter

Bij dit onderzoek mag geen familie aanwezig zijn. Het familielid dat u begeleidt, mag in de wachtkamer wachten en wordt meteen na het onderzoek geroepen om mee te luisteren naar de voorlopige uitslag.

Hoe verloopt het onderzoek?

De arts en de verpleegkundige leggen u tijdens het onderzoek precies uit wat er gaat gebeuren. U wordt gevraagd uw onderlichaam te ontbloten. Daarna gaat u op uw linkerzijde op de onderzoektafel liggen met opgetrokken knieën. U krijgt direct een lakentje over u heen. De MDL-arts zal nog enkele vragen met u doornemen. Via de anus schuift de arts de endoscoop voorzichtig in de darm. Daarna wordt de endoscoop geleidelijk steeds verder de dikke darm ingeschoven. Om een beter zicht te krijgen op de darmwand, wordt via de endoscoop lucht in de darm geblazen. Dit kan een opgeblazen gevoel geven. Geef aan wanneer er teveel spanning in de buik zit. Het is geen bezwaar windjes te laten. Als de arts het nodig vindt, kan hij tijdens het onderzoek een stukje weefsel wegnemen voor verder onderzoek.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek zelf duurt gemiddeld vijftien minuten.

Doet het onderzoek pijn?

Het inbrengen van de scoop via de anus is voor veel mensen een vervelende ervaring, waar ze erg tegenop zien. Probeert u zich zo goed mogelijk te ontspannen. Uw dikke darm is geen rechte buis maar ligt bochtig in uw buik. De arts moet de scoop voorbij deze bochten sturen. Dit kan voor sommige patiënten, met name voor degenen die in de onderbuik zijn geopereerd, pijnlijk zijn. Geef aan wanneer het onderzoek te pijnlijk voor u wordt.

Risico's van het onderzoek

Een sigmoïdoscopie is een veilige onderzoeksmethode. Toch kunnen soms complicaties optreden. Bij het verwijderen van een poliep kan een bloeding optreden. Deze kan tijdens het onderzoek ontstaan en wordt dan meestal direct verholpen, maar kan ook 1 tot 14 dagen erna ontstaan.

Daarnaast kan een klein gaatje in de darmwand ontstaan (perforatie). Mocht de complicatie niet verholpen kunnen worden tijdens het onderzoek, dan kan eventueel een acute operatie nodig zijn. Dit komt echter zelden voor.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u naar huis en mag u in principe alles weer eten en drinken. Mogelijk heeft u deze dag nog wat pijn in de buik. Meestal is dat het gevolg van krampen door de ingeblazen lucht. Hoe sneller u de lucht kwijt raakt, des te sneller de buikpijn afneemt. Waarschijnlijk moet u veel winden laten. Dit is normaal na dit onderzoek.

De uitslag

Uw huisarts of behandelend arts ontvangt de uitslag van het onderzoek. Meestal kan de specialist, die het onderzoek verricht heeft, u een voorlopige uitslag geven. Als er stukjes weefsel zijn weggenomen duurt het ongeveer tien dagen voordat de uitslag bekend is. Het is mogelijk dat verder onderzoek of behandeling wordt geadviseerd. Uw arts bespreekt dit met u.

Wat u verder nog moet weten

Wanneer u binnen twee weken na het verwijderen van een poliep:

 • ernstige buikpijn krijgt (veel erger dan u eventueel gewend bent);
 • last krijgt van flink bloedverlies

neemt u dan contact op met:

De afdeling spoedeisende hulp is 24 uur per dag bereikbaar.

 • polikliniek MDL, spoednummer 0413 - 40 19 31 (tijdens kantooruren)
 • afdeling spoedeisende hulp, telefoonnummer 0413 - 40 10 00 (buiten kantooruren)

De afdeling spoedeisende hulp is 24 uur per dag bereikbaar.

Moet u onverhoopt naar de spoedeisende hulp van Bernhoven? Volg bij het ziekenhuis dan de borden 'Spoedpost Bernhoven'.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Dan kunt u ons van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 - 12.30 uur en 13.00 - 17.00 uur bellen.

Kunt u niet op de afgesproken datum komen? Belt u ons op tijd. Wij maken dan een nieuwe afspraak.

 • Telefoonnummer polikliniek MDL: 0413 - 40 19 32