Skip to Content

Sinusspoelen door de MKA-chirurg bij een antrumperforatie

Als gevolg van het trekken van tanden of kiezen uit de bovenkaak kan er een open verbinding ontstaan naar de neusbijholte. Deze aandoening wordt antrumperforatie genoemd. Wanneer deze niet binnen 24 uur gesloten wordt, kan de neusbijholte ontstoken raken. De medische term hiervoor is sinusitis. Om de open verbinding (het antrum) te mogen sluiten moet de spoelvloeistof helder zijn tijdens de sinusspoeling.

Sinusspoelen

Wanneer wordt deze behandeling toegepast?

Bij een antrumperforatie, een open verbinding van de bovenkaak naar de neusbijholte.

Hoe verloopt de behandeling?

Eerst wordt je verdoofd, dit is echter niet altijd nodig. Er wordt een doekje voor gedaan om de kleding te beschermen. De spoelspuit wordt in de extractiewond gebracht. Het hoofd wordt opzij gedraaid en het spoelen kan beginnen. Je krijgt een bekkentje vast om onder de kin te houden zodat het water uit de neus en de mond in het bekkentje kan lopen. Er wordt gespoeld tot het water helder van kleur is.

Nazorg

Antibiotica is soms nodig. Dit wordt gegeven op verzoek van de arts. De patiƫnt kan thuis stomen. Neusdruppels gebruiken op advies van de kaakchirurg. De behandeling wordt enkele dagen herhaald tot het spoelwater helder is. Daarna wordt de antrumperforatie gesloten.