Skip to Content

SSEP-onderzoek (Somato Sensibele Evoked Potential)

De behandelend arts heeft een SSEP-onderzoek voor je aangevraagd. In deze folder leggen we uit wat een SSEP-onderzoek inhoudt en krijg je algemene informatie over het verloop van het onderzoek.

Wat is een SSEP?

Bij een SSEP-onderzoek kijken we naar de reactie van zenuwbanen en hersenen wanneer een gevoelszenuw met elektrische schokjes wordt geprikkeld. Op deze manier krijgen we informatie over doorgifte van gevoelsimpulsen via de zenuwen naar ruggenmerg en hersenen. We kijken hierbij of en hoe snel deze signalen de hersenen bereiken.

Hoe bereid je jezelf voor?

  • Was het haar één dag voor het onderzoek
  • Gebruik geen haarlak, -vet of –gel
  • Gebruik geen crème, olie of bodymilk op de huid
  • Zorg dat armen en/of benen gemakkelijk ontbloot kunnen worden

Hoe verloopt het onderzoek?

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant. Tijdens het onderzoek ligt je op een bed. Je krijgt een aantal elektroden op het hoofd en lichaam geplakt. Hiervoor schuren we de huid licht en komt er contactpasta onder de elektroden.

Je krijgt een serie kleine stroomprikkels op de huid van het te onderzoeken huidgebied, pols of enkel. Deze stroom is ongevaarlijk maar kan soms als onprettig ervaren worden. De elektroden vangen de signalen van de zenuw, ruggenmerg en hersenen op. De signalen worden door de meetapparatuur uitgeschreven in een grafiek. Na het onderzoek kun je thuis met shampoo de contactpasta uit het haar wassen.

Het onderzoek duurt ongeveer één uur.

Hoe krijg je de uitslag?

De laborant klinische neurofysiologie en een neuroloog beoordelen het onderzoek. Het verslag daarvan komt in het dossier en de behandelend arts bespreekt de uitslag met je.

Heb je nog vragen?

Heb je naar aanleiding van deze folder nog vragen of kun je niet naar deze afspraak komen? Bel ons op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur.

  • Polikliniek Neurologie telefoon 0413 – 40 19 53.