Skip to Content

Stembandonderzoek (Microlaryngoscopie)

Een microlaryngoscopie is de medische term voor een stembandonderzoek. Zo’n onderzoek wordt gedaan wanneer je klachten hebt als heesheid die maar niet over gaat of als er iets wordt gezien op de stembanden, bijvoorbeeld een knobbeltje.

Algemeen

In overleg met jouw behandelend arts heb je besloten dat bij jouw een stembandoperatie onder narcose wordt verricht. Deze ingreep wordt in de medische taal ook wel `microlaryngoscopie' genoemd. In deze folder lees je hoe een stembandonderzoek in Bernhoven wordt uitgevoerd.

De stembanden

De stembanden zitten in het strottenhoofd. De stembanden gaan open op het moment dat we inademen en ze sluiten als we geluid maken of als we willen hoesten. Om een helder en krachtig stemgeluid te maken zijn twee dingen van belang. De stembanden moeten goed sluiten, anders ontsnapt er valse lucht, je wordt dan hees. En de stembanden moeten soepel kunnen trillen. Is dit niet het geval dan word je schor.

Waarom een operatie?

Als de KNO-arts op de poli kliniek een afwijking heeft gezien op uw stembanden of als je ondanks logopedie toch stemklachten houdt, kan besloten worden tot een stembandonderzoek onder narcose waarbij een eventuele afwijking direct kan worden verwijderd.

Voorbereiding

Opname

Voor deze ingreep word je één dag opgenomen op het ambulant centrum/ dagbehandeling (Route 140). Opname planning informeert je over de datum en het tijdstip waarop je wordt opgenomen. Ook word er met je een afspraak gemaakt voor het spreekuur PPO (Preoperatief Poliklinisch Onderzoek). Op dit spreekuur heb je een gesprek met een doktersassistente, een verpleegkundige en met de anesthesioloog (= de specialist die voor de narcose zorgt).

Denk aan jouw Actueel Medicatie Overzicht (AMO)

Het is voor ons belangrijk om te weten welke medicijnen je gebruikt. Daarom verzoeken wij je jouw Actueel Medicatie Overzicht (AMO) mee te nemen naar het ziekenhuis. Je moet dit AMO ophalen bij jouw eigen apotheek, zodat jouw AMO daar nog met je besproken kan worden.

Bij ieder bezoek aan het ziekenhuis is een nieuw AMO nodig, ook als je nog maar kort geleden al in het ziekenhuis was. Want ook in korte tijd kan er toch iets in jouw medicatie zijn veranderd. Zeker wanneer je met meerdere behandelaars te maken hebt. Het AMO is belangrijk voor jouw veiligheid. Bijvoorbeeld om dubbelmedicatie te voorkomen. In sommige gevallen mogen medicijnen niet met elkaar worden gecombineerd. Het is belangrijk dat de arts een actueel overzicht heeft van de medicijnen die je gebruikt.

Natuurlijk kan het ook gebeuren dat de arts in het ziekenhuis niet naar jouw AMO vraagt. Bijvoorbeeld omdat de medicatie niet veranderd. Maar dat weet je niet van tevoren. Daarom is een AMO bij ieder bezoek aan het ziekenhuis belangrijk. Wanneer je uit het ziekenhuis wordt ontslagen krijg je een nieuw AMO mee. Als het nodig is, krijg je daar een recept bij. We spreken dan over een AMO-R. Met dit AMO-R ga je naar jouw apotheek.

Voor de apotheek is het ook belangrijk te weten welke medicatie gewijzigd is, ook wanneer de medicatie gestopt is.

Belangrijk

Na de ingreep kun je je suf voelen van de verdoving. Daarom adviseren we je om na de ingreep niet zelf naar huis te rijden. Zorg ervoor dat er iemand met je meegaat of je na de ingreep komt ophalen.

Verhinderd

Wanneer je bent verhinderd voor de ingreep, neem dan tijdig contact op met bureau opname planning om dit door te geven. We plannen dan een nieuwe afspraak in.

Telefoonnummer: 0413 - 40 19 17.

De dag van de ingreep

Melden

Op de afgesproken datum en tijdstip meld je je bij de balie van het ambulant centrum/ dagbehandeling. Route 140. Hier krijg je van de verpleegkundige een pijnstiller / eventueel slaapmiddel ter voorbereiding op de ingreep.

Verdoving

Een stembandonderzoek vindt plaats onder een algehele verdoving (= narcose). De verdoving wordt toegediend middels een infuus in je arm. Eventuele vragen over de verdoving kun je op het spreekuur PPO met de anesthesioloog bespreken.

De ingreep

Het onderzoek vindt plaats op de operatiekamer onder algehele verdoving. Bij deze ingreep worden de stembanden met behulp van een microscoop (via een buis) nauwkeurig bekeken. De buis wordt via de mond ingebracht. Zo ontstaan er uitwendig geen littekens. Middels de ingreep kunnen eventuele afwijkingen van de stembanden worden opgespoord en/of behandeld. Tijdens de ingreep bekijkt de KNO-arts jouw stembanden en verwijdert zo nodig afwijkend weefsel. Dit weefsel wordt soms opgestuurd voor nader onderzoek.

Na de ingreep

Na de ingreep word je wakker op de uitslaapkamer. Hier worden je bloeddruk, pols en ademhaling extra goed in de gaten gehouden. Hierna ga je, wanneer je je weer goed voelt, terug naar de verpleegafdeling. Hier verwijdert de verpleegkundige het infuus.

Wanneer de KNO-arts tijdens de ingreep afwijkend weefsel heeft weggenomen, mag je na de ingreep gedurende 3 dagen absoluut niet praten (jouw arts heeft dit vooraf met je besproken). Dit betekent tevens dat je niet mag fluisteren, kuchen en keelschrapen. Ook mag gedurende deze periode niet gerookt worden. Roken is altijd schadelijk voor de stembanden en kan leiden tot ernstige blijvende schade van de stembanden.

Risico's en complicaties

Na de ingreep kan je keel wat gevoelig zijn, soms voelt de tong wat verdoofd aan. Dit is vaak van korte duur en verdwijnt van zelf. Door het gebruik van een starre metalen buis moeten je tanden of bovenkaak (bij gebitsprothesedragers) beschermd worden tegen beschadiging. Zeer zelden treedt desondanks toch een beschadiging op van gebit of slijmvlies van de bovenkaak. Je dient dit te melden aan de behandelend arts. Ondanks dat het doel is om de stem te verbeteren door de operatie kan het heel zelden voorkomen dat de stem verslechterd door littekenvorming op de stembanden.

Naar huis

Wanneer

Als de verdoving is uitgewerkt en je je goed voelt, mag je naar huis. Je krijgt van de verpleegafdeling een instructie mee voor thuis, daarop staat de termijn vermeld wanneer je weer op controle moet komen. Je maakt hiervoor zelf de afspraak bij polikliniek KNO, route 20, telefoonnummer: 0413 - 40 19 47. Wanneer er tijdens de ingreep weefsel is weggenomen en is opgestuurd voor nader onderzoek, bespreekt de KNO-arts de uitslag hiervan tijdens de controleafspraak. Op de operatiedag zelf krijg je nog géén uitslag.

Adviezen voor thuis

Na de ingreep mag je gewoon eten en drinken. Let wel op met het eten van sterk gekruid voedsel en het drinken van hete dranken.

  • De eerste 3 tot 5 dagen na de ingreep doe je het rustig aan. Het is raadzaam om met de arts te overleggen over het moment waarop je jouw dagelijkse werkzaamheden weer kunt hervatten.
  • Het is mogelijk dat de KNO-arts je adviseert om (binnen één week) na de ingreep een bezoek aan de behandelend logopedist te brengen. Het is handig hier ruim vóór de ingreep alvast een afspraak voor te maken met jouw logopedist ( wachtlijst!).

Vragen

Wanneer je na het lezen van deze folder nog vragen heeft, neem dan gerust contact op met de polikliniek KNO-heelkunde.

Telefoonnummer: 0413 - 40 19 47. Route 020.