Stembandonderzoek (Microlaryngoscopie)
Een microlaryngoscopie is de medische term voor een stembandonderzoek. Zo’n onderzoek wordt gedaan wanneer je klachten hebt als heesheid die maar niet over gaat of als er iets wordt gezien op de stembanden, bijvoorbeeld een knobbeltje.
De stembanden, wat zijn dat?
De stembanden zijn twee huidplooien die door spieren als het ware worden ‘bestuurd’. Ze zitten in het strottenhoofd. Als we inademen gaan ze open en als we geluid maken, dus praten of we moeten hoesten dan gaan ze dicht. De lucht die we uitademen zorgt voor het geluid. Om een krachtig geluid te kunnen maken zijn twee dingen belangrijk. De stembanden moeten goed sluiten en ze moeten goed, soepel kunnen trillen. Sluiten de stembanden niet goed dan ontsnapt er valse lucht en word je hees. Als het trillen niet soepeltjes verloopt dan word je schor.
Hoe verloopt het onderzoek?
Het onderzoek wordt gedaan door de KNO-arts, die is gespecialiseerd in alles wat te maken heeft met klachten in het gebied van hoofd en hals.
Wanneer een operatie?
Als de KNO-arts afwijkingen ziet op de stembanden of je blijft klachten houden ondanks logopedie, dan kan de KNO-arts de stembanden preciezer onderzoeken onder verdoving. Tijdens dat onderzoek kunnen eventuele afwijkingen zoals bijvoorbeeld knobbeltjes meteen worden weggehaald.
Hoe bereid je je voor?
PPO
Je komt 1 dag op de dagbehandeling van het ziekenhuis. Je hoort van de planning wanneer dat is. De afspraak met de PPO maken we dan ook voor je. Hier spreek je met de ansthesioloog die uitlegt hoe de verdoving verloopt. Je krijgt ook ene lichamelijk onderzoek.
AMO
Het is belangrijk om te weten welke medicijnen je gebruikt. Zo weet de specialist of je bepaalde medicijnen wel of niet mag hebben Je moet daarom een Actueel Medicatie Overzocht (AMO) meenemen. Dit AMO haal je op bij je eigen apotheek.
Goed om te weten
Omdat je een verdoving krijgt voel je je suf. Je mag dan ook niet zelf autorijden. Neem iemand mee die jou naar huis brengt.
Wat als je niet kunt komen?
Kun je toch niet op de afgesproken tijd komen, bel dan bureau opname meteen op. Dan maken we een nieuwe afspraak: 0413 – 40 19 17
Dag van het onderzoek
Je meld je op de afgesproken tijd aan balie 140 van het ambulant centrum. Je krijgt van tevoren al wat pijnstillers en eventueel een slaapmiddel.
Voor dit onderzoek krijg je een algehele verdoving (narcose), dit heb je op de PPO al gehoord van de anesthesioloog.
Het onderzoek
Het onderzoek gebeurt op een operatiekamer. Met een microscoop in een buis bekijkt de KNO-arts je stembanden. Ziet de arts afwijkingen zoals knobbeltjes dan haalt de arts deze meteen weg. Het weggehaalde weefsel sturen we altijd naar het laboratorium voor onderzoek.
Na het onderzoek
Je wordt wakker op de uitslaapkamer. We controleren bloeddruk en ademhaling en als alles in orde is ga je terug naar de verpleegafdeling. Hier haalt de verpleegkundige het infuus weg.
Als de KNO-arts inderdaad weefsel heeft weggenomen mag je de komende 3 dagen absoluut niet praten. Ook niet fluisteren, keel schrapen of kuchen. Roken mag ook niet. Roken is altijd schadelijk voor de stembanden en kan blijvende schade aan de stembanden geven.
Risico’s en problemen
Je hebt een gevoelige keel en soms voelt je tong verdoofd aan. Dat duurt maar kort en verdwijnt vanzelf. Heel soms kan je gebit en/of het mondslijmvlies van de bovenkaak beschadigd zijn. Heb je daar last van vertel het dan aan de specialist.
Het doel van dit onderzoek/operatie is de stem te verbeteren. Heel weinig komt het voor dat de stem niet beter wordt of verslechterd door littekens op de stembanden.
Naar huis en dan?
Is de verdoving uitgewerkt en je voelt je goed dan kun je naar huis. Je krijgt uitleg mee wat je thuis moet doen. Ook krijg je een controle-afspraak mee. Mocht je die niet meegekregen hebben, bel dan zelf naar de polikliniek KNO om een afspraak te maken. Bij die controle bespreekt de KNO-arts ook de uitslag van eventueel weefselonderzoek.
Advies voor thuis
Je mag gewoon eten en drinken. Pas echter op met sterk gekruid eten en het drinken van hete drankjes.
- De eerste 3 tot 5 dagen doe je het rustig aan. Praat en fluister de eerste 3 dagen niet als er weefsel is weggehaald.
- Overleg met de arts wanneer je weer mag gaan werken.
- Misschien krijg je van de KNO-arts het advies om binnen 1 week na de behandeling naar een logopedist te gaan. Als je dat advies gekregen hebt, maak dan al vóór het onderzoek een afspraak met een logopedist vanwege mogelijke wachtlijst.
Heb je nog vragen?
Heb je nog vragen die niet in deze folder staan. Bel ons dan gerust op.
- Polikliniek KNO: 0413 – 40 19 47