Skip to Content

Suikerabsorptietest bij kinderen

Binnenkort moet je van je kind urine verzamelen voor een onderzoek. Dit onderzoek is bedoeld om een eventuele stoornis in de dunne darm op te sporen. Nadat je kind een suikeroplossing heeft opgedronken moet je de komende 5 uur de urine opvangen. Om het onderzoek goed te kunnen uitvoeren, is het belangrijk dat je de onderstaande instructies precies opvolgt.

Hoe bereid je je kind voor?

 • Van de behandelend specialist of huisarts heb je een laboratorium aanvraagformulier gekregen voor een suikerabsorptietest (SAT) voor je kind.
 • Met dit formulier ga je naar de polikliniek bloedafname (route 10) in Bernhoven, Uden. Hier krijg je de suikeroplossing mee en een speciale fles om urine te sparen.
 • De 8 uur vóór je de urine gaat verzamelen, mag je kind mag niets eten of drinken, behalve water.
 • Voordat je de volgende ochtend begint, laat je je kind eerst de blaas leegplassen. Deze ochtendurine hoef je dus niet op te vangen. Dan drinkt je kind de suikeroplossing helemaal op en begint het verzamelen.

Instructies

Het verzamelen van de urine gaat als volgt:

 • Laat je kind nooit rechtstreeks in de speciale fles plassen. Gebruik daarvoor de bijgeleverde beker.
 • De komende 5 uur verzamel je alle urine van je kind in doet die met de maatbeker in de speciale fles.
 • Tijdens deze 5 uur mag je kind 2 glazen water drinken.
 • Na die 5 uur laat je je kind voor de laatste keer de blaas leeg plassen. Deze laatste urine doe je nog bij de al verzamelde urine.

Na deze 5 uur mag je kind weer normaal eten en drinken.

Opmerkingen

 • Er zit een druppel vloeistof in de fles die zorgt voor het op een juiste manier bewaren (conservering) van de urine. Die vloeistof moet erin blijven. Het is belangrijk dat je de fles steeds rechtop houdt en goed afsluit!
 • Wanneer de urine is verontreinigd, met bijvoorbeeld ontlasting of bloed, moet je stoppen met verzamelen. Verontreinigde urine is niet te gebruiken voor onderzoek. Je kunt dan een nieuwe suikeroplossing en fles halen bij de polikliniek bloedafname (route 10) in Uden.
 • De houdbaarheid van het drankje lees je op het etiket van het flesje.

Inleveren van de urine

Op de dag dat jullie klaar zijn met het verzamelen van de urine, breng je de fles met urine, voorzien van de naam en geboortedatum van je kind samen met het aanvraagformulier naar de polikliniek bloedafname (route 10) in Bernhoven, Uden. Dit kan op werkdagen van 07.30-17.00 uur, dinsdag van 07.30-19.30 uur. Let op: je kunt de bokaal alleen afgeven bij de bloedafname van Bernhoven in Uden.

Maak voor het inleveren een online afspraak via afspraakbloedafname.bernhoven.nl en kies voor ‘Inleveren 24-uurs bokalen zonder bloedafname’

Het is belangrijk dat u de gespaarde urine het liefst nog dezelfde dag of de dag erna inlevert. In het weekend kan de gespaarde urine NIET ingeleverd worden.

Vergeet niet een geldig identiteitsbewijs van je kind mee te nemen.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijg je van de behandelend specialist of huisarts.

Heb je nog vragen?

Heb je na het lezen van deze folder nog vragen, bespreek deze dan met de behandelend specialist of neem contact op met het centrale nummer van het laboratorium: 0413 - 40 19 12