Skip to Content

Operatie bij inspanningsincontinentie (TVT)

Inspanningsincontinentie is ongewild urineverlies bij drukverhoging in de buik. Deze drukverhoging ontstaat bijvoorbeeld bij sporten, tillen, hoesten, niezen of lachen. De uroloog heeft de mogelijkheid besproken om je incontinentieklachten te behandelen met het plaatsen van een bandje onder je plasbuis door middel van een operatie. De medische term voor deze ingreep is TVT- operatie.

Wat is een TVT – operatie?

Bij een TVT (Tensionfree Vaginal Tape)-operatie brengt de arts een speciaal ontworpen flexibel (polypropyleen) kunststofbandje onder de plasbuis aan via de vagina (schede). Bij inspanning ondersteunt het bandje de plasbuis. Ongeveer 85% van de vrouwen die deze ingreep ondergaat, heeft daarna geen klachten meer en bijna alle vrouwen merken een duidelijke verbetering.

Voorbereiding

De afdeling Opnameplanning regelt de ziekenhuisopname. Je krijgt bericht over de exacte opnamedatum en een afspraak voor het spreekuur PPO (Pre-operatief Poliklinisch Onderzoek). Hier heb je een gesprek met de anesthesioloog (specialist die voor de verdoving zorgt), doktersassistente en verpleegkundige. Zij informeren je over de gang van zaken rondom de operatie.

Actueel medicatieoverzicht (AMO)

Voor de PPO-afspraak is het belangrijk dat je een actueel medicatieoverzicht bij je hebt. Op dit overzicht staat de medicatie die je op dat moment gebruikt. Zo wordt er voorkomen dat je medicijnen krijgt voorgeschreven die niet goed combineren met andere medicijnen.

Het AMO neem je dus mee voor je eigen veiligheid.

Hoe kom ik aan mijn AMO?

Je eigen apotheker print een AMO voor je uit. Vertel het aan je apotheker als je medicijnen gebruikt zonder recept zoals pijnstillers, vitamines, anticonceptie en meld ook de allergieën.

Het AMO is maximaal 3 maanden geldig. Bij iedere wijziging moet deze vervangen worden.

Verdoving

De anesthesioloog bespreekt de mogelijkheden van de verdoving met je. De operatie vindt meestal plaats onder verdoving door middel van een ruggenprik. Je kunt hierbij tevens een slaapmiddel krijgen, zodat je tijdens de operatie slaapt.

Niet scheren of ontharen

Om wondinfecties te voorkomen, adviseren wij om het operatiegebied vanaf 10 dagen voor de ingreep niet meer te scheren/ontharen. Scheren veroorzaakt namelijk kleine wondjes, waarin bacteriën zich kunnen nestelen en vermenigvuldigen.

Bloedverdunners

Wanneer je bloedverdunners gebruikt zal deze medicatie in overleg met de behandelend arts bij voorkeur enkele dagen voor de ingreep gestopt worden.

Operatie

  • Op de dag van de operatie meld je je in het ziekenhuis op de afgesproken afdeling en tijdstip. Je verblijft meestal 1 nacht in het ziekenhuis.
  • De operatie wordt uitgevoerd door de uroloog. Tijdens de operatie brengt de arts het verstevigingsbandje aan onder de plasbuis via de vagina. De ingreep duurt meestal minder dan een half uur.
  • Na de operatie ga je terug naar de verpleegafdeling. Je hebt dan een blaaskatheter en vaginaal een tampon, die de volgende dag wordt verwijderd. Na de eerste keren plassen controleert de verpleegkundige met een echoapparaat of bladderscan of je blaas voldoende leeg is. Meestal kun je na 2 á 3 keer plassen de blaas voldoende leeg maken.
  • Het wondje in de vagina kan na de operatie een paar dagen wat bloedverlies en /of bloederige afscheiding veroorzaken.
  • In de eerste dagen en weken na de operatie kun je soms meer en vaker aandrang hebben om te plassen. Meestal is dit tijdelijk, een enkele keer blijven deze klachten bestaan.
  • Het kan zijn dat je na de operatie anders plast. Dit betekent meestal een zwakkere straal en soms nadruppelen. Neem dan wat meer tijd om uit te plassen en vermijd extra persen.

Ontslag

Als de operatie en het herstel volgens verwachting verlopen mag je de volgende dag naar huis.

Nacontrole

Ongeveer 4 tot 6 weken na je ontslag uit het ziekenhuis kom je terug voor controle bij de behandelend arts.

Complicaties

De kans op complicaties bij een TVT-operatie is klein. Mocht het zich toch voordoen dan zijn dit de meest voorkomende complicaties: 

  • Blaasontsteking
    Soms krijg je na de operatie een blaasontsteking. Deze is te behandelen met een antibioticumkuur die in zijn geheel afgemaakt moet worden.
  • Bloeduitstorting
    Bij een bloeduitstorting zie je opgehoopt bloed onder de wondjes. Vaak verdwijnt dit vanzelf. De bloeduitstorting verspreidt zich dan onder de huid waardoor het omringende gebied alle kleuren van de regenboog aanneemt. Soms komt het bloed via de wondjes naar buiten. Dit kan geen kwaad. Als bloed en wondvocht naar buiten gekomen zijn, genezen de wondjes vanzelf. Gebruik in die tijd een pleister of een gaas om je kleren te beschermen.
  • Beschadiging van de urinebuis of de blaas
    Bij deze zeldzame complicatie wordt de blaas of urinebuis beschadigd. Deze beschadiging wordt tijdens de operatie direct hersteld. Voor een goed herstel is het noodzakelijk dat je dan wat langer in het ziekenhuis verblijft en dat de blaaskatheter langer blijft zitten. Een beschadiging van de blaas of urinebuis geneest goed.
  • Het lukt niet om te plassen
    Bij sommige vrouwen lukt het na de operatie niet om te plassen; Zij moeten dan leren om zelf de blaas met een katheter leeg te maken (zelf-katheterisatie). Hoe lang zelf-katheterisatie nodig is verschilt van een paar dagen tot enkele maanden. Meestal lukt het plassen na een paar dagen wel, maar bij enkele vrouwen (circa 1-5%) blijft de klacht bestaan.

Adviezen voor thuis

  • Regelmatig plassen
    De eerste weken na de operatie hoef je niet extra te drinken. Wel is het belangrijk regelmatig te plassen, ten minste vijf keer per dag. Neem de tijd en de rust om goed uit te plassen en vermijd persen. De eerste weken is er soms nog ongewild urineverlies. Ook kun je tijdelijk meer aandrang voelen. Sommige vrouwen hebben het gevoel 'over een weerstand' te plassen. Dat gevoel verdwijnt later vanzelf.
  • Leefstijl adviezen
    De eerste vier weken is het belangrijk om niet zwaar te tillen: bij voorkeur geen kinderen tillen, geen zware boodschappentassen dragen en geen ander zwaar werk doen. Daarnaast mag je vier weken niet fietsen en niet intensief sporten. Dit is om beschadiging van de wond te voorkomen. Daarna kun je de gewone werkzaamheden gaandeweg hervatten. Verder mag je de eerst 3 weken geen auto besturen dit i.v.m. acute reacties in het verkeer die impact kunnen hebben op het herstel.
  • En verder....... De dag na de operatie kun je weer onder de douche. Wacht met het nemen van een bad tot de bloederige afscheiding uit de vagina gestopt is. Gebruik geen tampons de eerste twee weken na de operatie en wacht twee weken met seksuele gemeenschap. De hechtingen in de vagina lossen met 4-6 weken op. Je kunt de restjes daarvan in de afscheiding terug vinden.

Wat te doen bij problemen?

Neem bij onverwachte gebeurtenissen zoals koorts, veel pijn, veel bloedverlies of niet goed kunnen uitplassen, contact op met de polikliniek urologie:

  • Poli urologie: 0413 - 40 19 68, route 150 (tijdens kantooruren)
  • Receptie Bernhoven: 0413- 40 40 40 (buiten kantooruren)

Heb je  vragen?

Mochten er na het lezen van deze folder nog onduidelijkheden zijn of wil je méér weten, aarzel dan niet om dit te bespreken met de uroloog of verpleegkundige. Schrijf de vragen liefst van tevoren op zodat je niets vergeet.