Skip to Content

TVT - operatie bij inspanningsincontinentie

Inspanningsincontinentie is ongewild urineverlies bij drukverhoging in de buik. Deze drukverhoging ontstaat bijvoorbeeld bij sporten, tillen, hoesten, niezen of lachen. De uroloog heeft met je de mogelijkheid besproken om je incontinentieklachten te behandelen met het plaatsen van een bandje onder je plasbuis door middel van een operatie. De medische term voor deze ingreep is TVT- operatie.

Wat is een TVT – operatie?

Bij een TVT (Tensionfree Vaginal Tape)-operatie brengt de arts een speciaal ontworpen flexibel (polypropyleen) kunststofbandje onder de plasbuis aan via de vagina (of wel schede genaamd). Bij inspanning ondersteunt het bandje de plasbuis. Ongeveer 85% van de vrouwen die deze ingreep ondergaat, heeft daarna geen klachten meer en bijna alle vrouwen merken in ieder geval een duidelijke verbetering.

Hoe bereid je je voor?

De Opnameplanning schrijft je in voor opname en operatie. Daarna hoor je wanneer je verwacht wordt een afspraak voor het spreekuur PPO en wanneer je geopereerd wordt.  Op het PPO (Pre-operatief Poliklinisch Onderzoek) spreek je de anesthesioloog (specialist die voor de verdoving zorgt), doktersassistente en verpleegkundige. Zij leggen je uit hoe alles rondom de operatie in zijn werk gaat. Oo

Actueel medicatieoverzicht (AMO)

Neem naar de afspraken in het ziekenhuis een actueel medicatieoverzicht (AMO) mee. Dit heeft de specialist nodig om te weten welke medicijnen hij eventueel kan voorschrijven in combinatie met medicijnen die je op dit moment gebruikt. Een AMO haal je op bij je eigen apotheek en is maximaal 3 maanden geldig.

Verdoving

De anesthesioloog bespreekt de mogelijkheden van de verdoving. De operatie gebeurt meestal onder verdoving met een ruggenprik. Je onderlichaam is dan verdoofd maar je bent wel wakker. Als je wilt kun je een slaapmiddel krijgen, zodat je tijdens de operatie slaapt.

Niet scheren of ontharen

Vanaf 10 dagen vóór de operatie mag je het gebied waar je geopereerd wordt niet meer scheren/ontharen. Dit om te voorkomen dat je wondinfecties krijgt. Scheren veroorzaakt namelijk kleine wondjes, waarin bacteriën zich kunnen nestelen en vermenigvuldigen.

Bloedverdunners

Gebruik je bloedverdunners dan moet je hier in overleg met met de behandelend arts enkele dagen voor de ingreep mee stoppen.

Operatie

Op de dag van de operatie meld je je volgens afspraak op de afdeling. Meestal blijf je 1 nacht in het ziekenhuis. De uroloog opereert jou. Tijdens de operatie brengt de arts het verstevigingsbandje aan onder de plasbuis via de vagina. De ingreep duurt over het algemeen minder dan een half uur.

Na de operatie ga je terug naar de verpleegafdeling. Je hebt dan een blaaskatheter en vaginaal een tampon, die de volgende dag wordt verwijderd. Na de eerste keren plassen controleert de verpleegkundige met behulp van een echoapparaat of bladderscan of je blaas voldoende leeg is. Meestal kun je na 2 á 3 keer plassen de blaas voldoende leeg maken.

Het wondje in de vagina kan na de operatie een paar dagen wat bloedverlies en /of bloederige afscheiding veroorzaken.

In de eerste dagen en weken na de operatie voel je soms meer en vaker aandrang om te plassen. Meestal is dit tijdelijk, een enkele keer kunnen deze klachten blijven bestaan.

Het kan zijn dat je na de operatie anders plast. Dit betekent meestal een zwakkere straal en soms nadruppelen. Neem dan wat meer tijd om uit te plassen en vermijd extra persen.

Weer naar huis

Als de operatie en het herstel volgens verwachting verloopt mag je de volgende dag naar huis.

Nacontrole

Ongeveer 4 tot 6 weken na je ontslag uit het ziekenhuis kom je terug voor controle bij de behandelend arts.

Problemen

De kans op complicaties bij een TVT-operatie is klein. Mocht het zich toch voordoen zijn dit de meest voorkomende complicaties.

Blaasontsteking

Soms treedt na de operatie een blaasontsteking die behandeld kan worden met een antibioticumkuur die je helemaal moet afmaken.

Bloeduitstorting

Bij een bloeduitstorting zie je opgehoopt bloed onder de wondjes. Vaak verdwijnt dit vanzelf: de bloeduitstorting verspreidt zich dan onder de huid, waardoor het omringende gebied alle kleuren van de regenboog aanneemt. Soms komt het bloed via de wondjes naar buiten. Dit kan geen kwaad. Als bloed en wondvocht naar buiten gekomen zijn, genezen de wondjes vanzelf. Gebruik in die tijd een pleister of een gaas om je kleren te beschermen.

Beschadiging van de urinebuis of de blaas

Bij deze zeldzame complicatie wordt de blaas of urinebuis beschadigd. Deze beschadiging wordt tijdens de operatie direct hersteld. Voor een goed herstel is het nodig dat je wat langer in het ziekenhuis blijft en dat de blaaskatheter langer blijft zitten. Een beschadiging van de blaas of urinebuis geneest goed.

Het lukt niet om te plassen

Bij sommige vrouwen lukt het na de operatie niet om te plassen. Zij moeten dan leren om zelf de blaas met een katheter leeg te maken (zelf-katheterisatie). Hoe lang zelf-katheterisatie nodig is verschilt van een paar dagen tot enkele maanden. Meestal lukt het plassen na een paar dagen wel, maar bij enkele vrouwen (circa 1-5%) blijft de klacht bestaan.

Adviezen voor thuis

Regelmatig plassen

De eerste weken na de operatie hoef je niet extra te drinken. Wel is het belangrijk regelmatig te plassen, tenminste 5 keer per dag. Neem de tijd en de rust om goed uit te plassen en vermijd persen. De eerste weken treedt soms nog ongewild urineverlies op. Ook kun je tijdelijk meer aandrang voelen. Sommige vrouwen hebben het gevoel 'over een weerstand' te plassen. Dat gevoel verdwijnt later vanzelf.

Leefstijl adviezen

De eerste 4 weken is het belangrijk om niet zwaar te tillen: bij voorkeur geen kinderen tillen, geen zware boodschappentassen dragen en geen ander zwaar werk doen. Daarnaast mag je 4 weken niet fietsen en niet intensief sporten. Dit is om beschadiging van de wond te voorkomen. Daarna kun je de gewone werkzaamheden gaandeweg hervatten.

Verder mag je de eerst 3 weken geen auto besturen of meerijden, dit i.v.m. acute reacties in het verkeer die impact kunnen hebben op het herstel.

De dag na de operatie kun je weer onder de douche. Wacht met het nemen van een bad tot de bloederige afscheiding uit de vagina gestopt is. Gebruik de eerste 2 weken na de operatie geen tampons en wacht 2 weken met seksuele gemeenschap. De hechtingen in de vagina lossen met 4-6 weken op. Je kunt de restjes daarvan in de afscheiding terug vinden.

Wat te doen bij problemen?

Neem bij onverwachte gebeurtenissen zoals koorts, veel pijn, veel bloedverlies of niet goed kunnen uitplassen, contact op met de polikliniek urologie

  • Poli urologie: 0413 - 40 19 68, route 150 (tijdens kantooruren)
  • Receptie Bernhoven: 0413- 40 40 40 (buiten kantooruren)

Heb je  vragen?

Mochten er na het lezen van deze folder nog onduidelijkheden zijn of wil je méér weten, aarzel dan niet om dit te bespreken met de uroloog of verpleegkundige. Schrijf de vragen liefst van tevoren op. De ervaring leert dat men anders, éénmaal in de spreekkamer, diverse vragen vergeet.