Skip to Content

Uitleg sparen 24 of 72 uur ontlasting

De arts heeft je gevraagd om ontlasting (poep) te sparen. Afhankelijk van het onderzoek en wat de arts met jou heeft afgesproken moet je 1 x 24, 3 x 24, of 1 x 72 uur ontlasting verzamelen. Je krijgt voor het aantal dagen dat je moet sparen emmertjes mee. Op de emmertje(s) met deksel(s) staat een gewicht genoteerd. Dit is nodig om samen met het gewicht van de ontlasting een juiste verwerking van de resultaten te krijgen.

Je kunt de ontlasting opvangsetjes en de emmertje(s) op halen bij de bloedafname van Bernhoven in Uden en op de polikliniek Oss. De opvangsetjes heb je nodig om de ontlasting in op te kunnen vangen en de ontlasting in het emmertje te kunnen doen. Om dit materiaal op te halen moet je digitaal een afspraak maken via:  prikafspraak.bernhoven.nl/. Kies de knop 'materialen inleveren'.

Instructies voor het verzamelen

1 x 24 uur ontlasting sparen:

Hiervoor krijg je 1 emmer met deksel mee.
Het sparen van de ontlasting gaat in op het moment dat de de eerste ontlasting hebt opgevangen. Vanaf dat moment tot en met de volgende 24 uur moet je alle ontlasting verzamelen in dezelfde emmer. Er mag geen plas bij vermengd zijn. De gespaarde ontlasting op een koele plaats (bijv. kelder of garage) bewaren totdat je het in gaat leveren.

3 x 24 uur ontlasting sparen:

Hiervoor krijg je 3 emmers met deksels mee. Zorg dat de emmers genummerd zijn met 1 (dag 1). 2 (dag 2) en 3 (dag 3).
Het sparen van de ontlasting gaat in op het moment dat je de eerste ontlasting hebt opgevangen. Vanaf dat moment tot en met de volgende 24 uur moet je alle ontlasting verzamelen in emmer 1. De volgende 24 uur verzamel je in emmer 2. De laatste 24 uur verzamel je in emmer 3.
Er mag geen plas bij vermengd zijn. De gespaarde ontlasting op een koele plaats (bijv. kelder of garage) bewaren totdat je het in gaat leveren.

1 x 72 uur ontlasting sparen:

Hiervoor krijg je 1 emmer(s) met deksel mee.
Het sparen van de ontlasting gaat in op het moment dat je de eerste ontlasting hebt opgevangen. Vanaf dat moment tot en met de volgende 72 uur moet je alle ontlasting verzamelen in de emmer.
Er mag geen plas bij vermengd zijn. De gespaarde ontlasting op een koele plaats (bijv. kelder of garage) bewaren totdat je het in gaat leveren.

Wanneer het niet lukt om voldoende te poepen om ontlasting te sparen, moet je dit met uw behandelend arts bespreken.

Hoe lever je het materiaal in?

Op de dag dat je klaar bent met het verzamelen van de ontlasting breng je de emmertje(s) naar poliklinieken bloedafname Uden of Oss, Bernhoven Diagnostisch Centrum.

Je kunt het op werkdagen in leveren op onderstaande tijden:

  • Polikliniek bloedafname Uden (route 10) 07.30-17.00.
  • Polikliniek bloedafname Oss 07.30-17.00 uur.
  • Let op: maak voor het inleveren een online afspraak via prikafspraak.bernhoven.nl/ en kies voor ‘Inleveren materialen’.

Heb je nog vragen?

Heb je na het lezen van deze folder nog vragen, bel dan op werkdagen het centrale nummer van het laboratorium: 0413 – 40 19 12.

Bernhoven
Nistelrodeseweg 10
5406 PT  Uden

Polikliniek Oss
Plein Zwanenberg
Gezondheidslaan 1a 
5342 JW  Oss