Skip to Content

Uroflowmetrie kindergeneeskunde

Uw behandelend kinderarts of verpleegkundig specialist heeft voor uw kind een uroflowmetrie onderzoek aangevraagd. In deze folder leest u hoe dit onderzoek in Bernhoven wordt uitgevoerd.

Wat is een uroflowmetrie?

Een uroflowmetrie is een onderzoek om te kijken hoe uw kind plast. De aanleiding om dit onderzoek te doen zijn meestal plasproblemen. Door dit onderzoek krijgt de kinderarts/verpleegkundig specialist meer informatie over de mogelijke oorzaak van de klachten van uw kind.

Het onderzoek

Hoe bereidt u uw kind voor?

Voor dit onderzoek is het belangrijk dat uw kind een volle blaas heeft met een duidelijk ‘ik moet plassen’ gevoel. Dat is nodig om tijdens het onderzoek vlot en ongehinderd te kunnen plassen. Om een volle blaas te krijgen, kan uw kind het beste één tot twee uur voor het onderzoek een aantal glazen water drinken, waarna uw kind moet proberen de plas op te houden tot het moment van de meting.

Waar meldt u zich?

U en uw kind melden zich op het afgesproken tijdstip op de polikliniek kindergeneeskunde, route 41.

Wat gaat er gebeuren?

In de spreekkamer van de polikliniek kindergeneeskunde staat een speciaal toilet waaraan meetapparatuur is gekoppeld. De verpleegkundig specialist of doktersassistente geeft uw kind aanwijzingen wanneer het kan gaan plassen op het toilet.

De uroflowmetrie wc is eigenlijk meer een stoel waar je op kunt gaan zitten om te plassen, staan mag trouwens ook.

Echo-residumeting

Het is belangrijk om te weten dat uw kind zij/haar blaas helemaal heeft leeggeplast. Met een zogenoemde bladderscan kan zonder röntgenstralen of vervelende bijwerkingen de hoeveelheid urine worden gemeten die na het plassen in de blaas is achtergebleven. Dit is het bepalen van het residu. Om de meting uit te voeren, brengt de verpleegkundig specialist een beetje gelei aan op de buik ter hoogte van de blaas. Het meten duurt maar een paar seconden en doet absoluut geen pijn.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek bespreekt de kinderarts/verpleegkundig specialist met u.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek kindergeneeskunde, telefoonnummer: 0413 – 40 19 44. U vindt de polikliniek kindergeneeskunde op route 041.