Skip to Content

UVB-lichttherapie

Het is bekend dat zonlicht een positief effect kan hebben op bepaalde huidaandoeningen. Voor deze huidaandoeningen kan een behandeling met ultraviolet licht zeer effectief zijn. In deze folder kunt u lezen wat deze behandeling inhoudt.

UV –lichttherapie

UV - lichttherapie is een behandeling met behulp van kunstlicht. Natuurlijk zonlicht heeft een gunstig effect op sommige huidziekten. Dit effect ontstaat voornamelijk door een bepaald deel van het zonlicht, het ultraviolet (UV) licht. Dit UV licht is weer onderverdeeld in drie soorten licht: UV A, UV B en UV C.

Elke soort UV-licht heeft specifieke kenmerken. Deze folder gaat over behandeling met UV-B licht.

Voor wie is deze behandeling geschikt?

Deze behandeling is geschikt voor patiënten met onder andere:

  • Psoriasis
  • Eczeem
  • Jeuk klachten
  • Vitiligo
  • Overgevoeligheid voor licht

De UVB-lichttherapie kan zowel in Uden als in Oss gedaan worden. Er kan tussentijds niet veranderd worden van locatie. Dit heeft te maken met de instelling van de UVB-lichtcabine.

Oss

Voor de behandeling in Oss meldt u zich op de afgesproken tijd bij de centrale aanmeldbalie, waarna u plaatsneemt in wachtkamer 3. U wordt opgehaald door de assistente en zij begeleidt u naar de lichtcabine. De assistente start het programma op en wanneer u klaar bent kunt u bij vertrek de deur van de ruimte openlaten zodat de assistente ziet dat u klaar bent. U hoeft zich niet af te melden bij de assistente of aan de balie.

Uden

Alléén voor de eerste keer lichttherapie meldt u zich aan bij de aanmeldbalie op route 20, wij begeleiden u dan naar de lichtcabine en leggen u uit hoe het werkt.

Na die eerste keer hoeft u zich voor de behandeling in Uden niet te melden aan de balie. U kunt op het afgesproken tijdstip meteen doorlopen naar de ruimte waar de lichtcabine staat. Wanneer u klaar bent met de UVB-belichting kleedt u zich weer aan en mag u na vertrek de deur openlaten. U hoeft zich niet af te melden aan de balie.

De behandeling

Tijdens de UVB-lichttherapie staat u in een lichtcabine. Afhankelijk van uw huidtype en huidaandoening wordt een belichtingsschema bepaald. Bij ieder bezoek neemt de belichtingstijd iets toe totdat het maximum bereikt is. De huid wordt meestal 2 à 3 maal per week belicht.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan gerust aan uw arts of de assistente. U mag uiteraard ook bellen op onderstaand telefoonnummer.

  • Polikliniek Dermatologie: 0413 – 40 19 29 (kantooruren)
  • Spoedeisende Hulp: 0413 – 40 40 40 (buiten kantooruren)

Neem uw actueel medicatieoverzicht (AMO) mee voor uw eigen veiligheid

Wat is een AMO?
AMO staat voor actueel medicatieoverzicht. Het is dus een overzicht van de medicijnen die u op dat moment gebruikt.

Waarom een AMO?
Als uw arts medicijnen wil voorschrijven, leest de arts in uw AMO welke medicijnen u al gebruikt. Zo voorkomen we dat u medicijnen voorgeschreven krijgt die niet goed combineren met andere medicijnen.

Hoe kom ik aan mijn AMO?
Uw apotheker print voor u een AMO uit. Vertel uw apotheker ook als u medicijnen gebruikt zonder recept zoals pijnstillers, vitamines, anticonceptie pil of St. Janskruid en meld ook allergieën.

Ik heb nieuwe medicijnen gekregen. Hoe kom ik aan een aangepast AMO?
Tijdens uw ziekenhuisopname, polikliniekbezoek of bezoek aan uw huisarts kan uw medicijngebruik zijn veranderd. Let er op dat wijzigingen van medicatie of nieuwe gegevens in uw overzicht worden opgenomen door uw apotheker.

Wanneer neem ik mijn AMO mee?
Zorg dat u het overzicht altijd bij u heeft als u naar de specialist gaat. Dan kan de specialist zien of eventuele nieuwe medicijnen samengaan met medicijnen die u al heeft. Neem het ook mee als u naar de tandarts gaat.

Hoelang is mijn AMO geldig?
Het document is maximaal drie maanden geldig maar dient bij iedere wijziging in de medicatie tussentijds opnieuw worden vervangen. Uw apotheek kan het actuele medicatie overzicht verstrekken.